ГАРАНТІЇ ОХОРОНИ ПРАЦІ НЕПОВНОЛІТНІХ ПРАЦІВНИКІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ГАРАНТІЇ ОХОРОНИ ПРАЦІ НЕПОВНОЛІТНІХ ПРАЦІВНИКІВ

20.10.2017 18:48

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Андрушко Юлія Анатоліївна, студентка, Хмельницький університет управління та права


Ситуація з законодавчим регулюванням застосування праці неповнолітніх в Україні не може вважатись нормальною. Затримка з реформуванням трудового законодавства, об‘єктивно призводить до звуження сфери дії законодавства про працю, порушення норм охорони праці. За проектом Трудового Кодексу України (далі – проект ТК України) [1] роботодавець повинен вести спеціальний облік неповнолітніх працівників із зазначенням дати їх народження. З неповнолітніми особами трудовий договір укладається лише після проходження попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, вони щороку підлягають обов’язковому медичному огляду. Неповнолітні особи, які навчаються професіям, пов’язаним з виконанням підземних і важких робіт, робіт із шкідливими або небезпечними умовами праці, обов’язково проходять медичний огляд перед початком виробничої практики або виробничого навчання.

Окрім того, у ст. 302 проекту ТК України передбачено, що забороняється залучати неповнолітніх працівників до виконання робіт з підіймання та переміщення важких предметів, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Граничні норми підіймання і переміщення важких речей для неповнолітніх працівників затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.

Високою соціальною гарантією у сфері охорони праці неповнолітніх є норма ст. 303 проекту ТК України, яка визначає, що для неповнолітніх працівників норми виробітку, часу, обслуговування встановлюються виходячи із загальних норм праці пропорційно до встановленої для них скороченої тривалості робочого часу. А також соціальною гарантією є те, що для неповнолітніх осіб, з якими укладається трудовий договір після закінчення загальноосвітніх або професійно-технічних навчальних закладів, а також для тих, які пройшли професійне навчання на виробництві, у випадках і порядку, передбачених трудовим законодавством, колективними угодами, колективними договорами, можуть встановлюватися знижені норми виробітку, часу, обслуговування. 

Слід також зауважити, що заробітна плата неповнолітнім працівникам у разі скороченої тривалості робочого часу виплачується в розмірі, визначеному для повнолітніх працівників відповідних категорій при нормальній тривалості робочого часу. Праця працівників, які не досягли 18 років, допущених до відрядних робіт, оплачується за загальними розцінками з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їхнього робочого часу скорочується порівняно з нормальною тривалістю робочого часу. 

Істотною є також правова охорона праці неповнолітніх, спрямована на заборону їх залучення до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні, дні державних і релігійних свят. Проте, вказана заборона не поширюється на творчих працівників засобів масової інформації, організацій кінематографії, театрів, театральних і концертних організацій, цирків та інших осіб, які беруть участь у створенні та/або виконанні творів, а також на професійних спортсменів.

Таким чином, гарантії охорони праці неповнолітніх працівників, передбачені у проекті ТК України матимуть дієвий влив на правове регулювання їх праці.

Література:

1. Трудовий Кодекс України: текст законопроекту до другого читання 24.07.2017р. – Електронний ресурс. – Режим доступу: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53221.

_______________________________

Науковий керівник: Чудик-Білоусова Н.І., професор кафедри трудового, земельного та господарського права Хмельницького університету управління і права

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота