ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ЯК ІНФОРМАЦІЙНА ОСНОВА ОЦІНКИ ВАРТОСТІ БАНКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ЯК ІНФОРМАЦІЙНА ОСНОВА ОЦІНКИ ВАРТОСТІ БАНКУ

26.10.2017 23:27

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Недеря Людмила Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, Київський національний торговельно-економічний університет


Інформаційне забезпечення є одним з найважливіших аспектів проведення оцінки  банківського бізнесу. Інформація, що використовується при оцінці повинна відповідати наступним вимогам: повноти та достовірності інформації, що характеризує діяльність банку; точної відповідності цілям оцінки; доступності та доречності.

Основним джерелом публічної інформації для оцінки вартості банку зовнішнім оцінювачем є фінансова звітність, яка відповідно до настанов Національного банку України повинна (НБУ) базуватись на Міжнародних стандартах фінансової звітності (МСФЗ). 

НБУ сформовані основні вимоги до складу та структури звітності, також обумовлена процедура її оприлюднення. В той же час МСФЗ не надають чіткого формату представлення звітних даних, а окреслюють тільки мінімальний склад статей, які повинні відображатись у звітності. Відповідно до п. 57 МСБО 1«Подання фінансової звітності» [1]  назви та порядок наведення статей (або групи подібних статей) можна змінювати згідно з характером суб'єкта господарювання та його операціями, щоби надати інформацію, яка є доречною для розуміння фінансового стану суб'єкта господарювання. Вказане положення відноситься також до розкриття інформації у примітках до фінансової звітності. У «Інструкції про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України» НБУ також надав право банкам «вносити зміни до форм фінансової звітності та приміток до них відповідно до вимог МСФЗ з метою забезпечення доречною, достовірною, зрозумілою інформацією» [2]. Банки в цілому дотримуються рекомендованих НБУ форм звітності, але  способи розкриття інформації у примітках відрізняються, не зважаючи на рекомендовані мінімальні вимоги НБУ [3], так як є відмінності у професійних судженнях управлінського персоналу різних банків.  

Наявні відмінності у розкритті інформації різними банками, щодо наданих   кредитів,  кредитних та інших фінансових ризиків призводить до неможливості співставити інформацію між окремими банками для визначення групи банків – аналогів. Навіть державні банки не повністю дотримуються сформованих НБУ мінімальних вимог щодо розкриття інформації в примітках до звітності. На наш погляд, НБУ потрібно контролювати банки щодо виконання вказаних рекомендацій та упереджуючи застосування банками нововведень у МСФЗ сформувати примітки щодо розкриття інформації за «Фінансовими інструментами» за МСФЗ 9, який вводиться в дію з 01.01.2018 року. 

Узгоджувальне розкриття банками інформації підвищить рівень прозорості фінансової звітності, надасть можливість оцінювачам більш зважено підходити до відбору аналогів та  задовольнить потреби різних користувачів.  

Література:

1. Подання фінансової звітності: МСБО 1 [Електронний  ресурс]. – Режим  доступу:  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/929_013

2. Інструкції про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України: Постанова Правління НБУ від 24.10.2011р.  № 373 [Електронний  ресурс]. – Режим  доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1288-11/page

3. Методичні рекомендації щодо порядку складання приміток до фінансової звітності банків України: Постанова Правління НБУ від 29.12.2015р. № 965 [Електронний  ресурс]. – Режим  доступу:  http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/v0965500-15/page.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота