ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ УПРАВЛІННЯ В IНЖИНIРИНГОВИХ КОМПАНІЯХ НА ГЛОБАЛЬНОМУ РИНКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ УПРАВЛІННЯ В IНЖИНIРИНГОВИХ КОМПАНІЯХ НА ГЛОБАЛЬНОМУ РИНКУ

27.10.2017 19:05

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Ковтун Євгеній Іванович, аспірант кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка


Сучасне постіндустріальне суспільство, розвиваючись, породжує все більш нові, більш складні і масштабні види послуг, змушені відповідати вимогам сучасної промисловості. До них також можна віднести й інжинірингові послуги щодо управління проектами, бізнес-консалтінг, електронну комерцію як частину інжинірингових послуг в сфері інформаційних технологій, новітні технології щодо контролю вартості, планування, або контролю ризиків. Сьогодні для того, щоб побудувати і ввести в експлуатацію нове підприємство чи переобладнати старе, крім грамотної організації робочого процесу необхідно враховувати цілий ряд технічних відкриттів і наукових досягнень.

Для вирішення цілої низки проблем, що виникають в умовах сучасної економіки, бізнес-інжиніринг, як технологія побудови і розвитку бізнес-систем, заснована на інноваційному підході. Це не економічні бізнес-моделі, тобто інвестиційні бізнес-кейси, які прораховують економічну вигоду від розвитку бізнесу в щодо передбачуваній перспективі, а моделі організаційні, в рамках яких проектуються нові бізнес-процеси і структури під нові стратегічні ідеї. Такі моделі дозволяють організатору передбачити всі істотні зв'язки між елементами бізнес-систем, а також можливі наслідки прийнятих рішень [1]. 

Традиційний детермінований причинно-наслідковий погляд, який був застосований при підході до застарілих процесів управління, вже не здатний охопити всю багатоаспектність і різнохарактерну взаємопов'язаність всіх складних систем, які сьогодні охоплює сучасна економка. Ймовірнісний характер, поєднання швидких процесів, багатопараметрічнiсть, труднощі в ув'язці короткострокових і довгострокових критеріїв ефективності управління, та багато іншого – все це вимагає до сiнтезу нових підходів для забезпечення управління складними сучасними економічними системами [2].

Актуальність і потреба в нових технологіях управління постійно зростає, що вже призвело до появи абсолютно нових інструментів і структур. Яскравим прикладом є поява організованих форм, які уявляють собою інтегровану структуру, об'єднуючу різноманітні елементи управління (інформаційні, обчислювальні, комунікаційні, транзакційні та інші), і дозволяють компаніям в умовах високодинамічних процесів досить ефективно концентрувати фінансовий, людський, бренд-капітал та інші ресурси для швидкого розширення ринків, поліпшення продуктів і послуг [7]. Electronic Funds Transfer, або спільний проект American Airlines та IBM – система SABRE (Semi-Automatic Business Research Environment) по автоматизації розрахунку тарифів та резервування – є наочними прикладами таких сучасних систем.

Глобальні зміни умов, розвиток нової економіки, яка використовує глобальні електронні види взаємодії та електронний бізнес, призводить до тотального зниження ролі усіх проміжних ланок в організації процесів, зводячи поділ діяльності лише до глобальної та локальної, і сприяючи при цьому все більшій різноманітності і щільності економічних зв'язків. Зважаючи на це участь традиційних урядів, банківських структур і макроекономічної політики в тому значенні, як це розумілося раніше, значно трансформується [8].

Сьогодні з'являються все нові, засновані на мережевiй електроннiй взаємодії, економічні формування та принципи роботи. Нові клієнти, продукти та засоби ведення бізнесу руйнують традиційні звички, закони і правила. Серед цього потоку змін відбувається становлення нових економічних форм – організованих економічних полів, покликаних знизити ризики і вартість ринкових операцій як в регіональних, так і в глобальних масштабах (ЄС, Північноамериканська зона вільної торгівлі, Азійсько-Тихоокеанське економічне співробітництво) [4].

У новій економіці електронних видів взаємодії, інжинірингові компанії стають прямими постачальниками, а споживачі отримують можливість персоналізувати своє споживання. У зв'язку з цим економіка все більш виходить за вузькі рамки суто господарських відносин і розглядається вже не як безліч розрізнених галузей і регіональних ринків, але як єдиний організм, пов'язаний з усім спектром суспільних відносин [5].

Зазвичай у великих корпораціях сьогодні все ще існує дисонанс між трудовим внеском і заохоченням, тобто між власністю на нові засоби виробництва (знання) і власністю на блага, що розподіляються у відповідності зі старою системою економічних і суспільних відносин. Однак ситуація поступово змінюється і розвиток нової економіки неминуче веде до перерозподілу, якщо не формальної, то реальної економічної влади [6]. 

Для нової економіки, яка використовує електронні види взаємодії, притаманні більш досконалі структури, більш докладний аналіз, недосяжні раніше можливості по синтезу рішень і більш диференційовані дії. Новій економіці властива значно вища щільність операцій. При цьому інформаційне наповнення операцій відбувається на мікрорівні, тоді як на рівні електронної інфраструктури можливе здійснення узагальнень, аналізу і синтезу інформації та рішень [5]. 

Багатозадачність при прийнятті рішень і обліку багатьох економічних факторів, як і робота з великою кількістю індивідуалізованих продуктів, ставлять сьогодні безліч нових завдань перед міжнародними бізнес-структурами, урядами та іншими організаціями. Розвиток електронної інфраструктури (глобальних мереж, бізнес-майданчиків, електронної комерції і послуг) дозволяє створити необхідні умови для відходу від масового виробництва і споживання в минулому до індивідуалізованих процесів виробництва і споживання нової епохи. Як наслідок це трансформує традиційну макроекономічну політику регулювання у стійку систему збалансованого планування і організації економічної взаємодії [3]. Таким чином бізнес-інжиніринг заснований на вдосконаленому підході до управління, при якому компанія розглядається як відкрита соціально-економічна система, яка взаємодіє із зовнішнім середовищем.

Отже інжиніринг, як технологія побудови і розвитку бізнес-систем, в першу чергу заснований на знаннях, в основі чого лежить застосування влучних моделей організації економічної діяльності, в рамках яких йде планування і проектування нових бізнес-процесів і структур під нові стратегічні ідеї. Оскільки основою інжинірингу є розробка, зміна і контроль втілення в життя технологічних, організаційних та фінансово-економічних моделей і технічних систем (об'єктів) відповідно до поставлених цілей, дуже важливо розуміти взаємозв'язки в ланцюжку інжинірингу: «мети бізнес стратегії – мети і показники функціональних систем – мети процесів виконуваних робіт – компетенція, компенсація і мотивація персоналу».

Література:

1. Derek P. Atherton: "Control Engineering Problems with Solutions", 1st edition, © 2013 Derek P. Atherton & http://bookboon.com ISBN 978-87-403-0374-2.

2. Joseph W. Weiss, Ph.D., Robert K. Wysocki, Ph.D.: "5 Phase Project Management", Bentley College, The TMS Group.

3. Tom DeMarco: "Peopleware: Productive Projects and Teams", Journal "PC World", 1999, Dorset House.

4. World Trade Organisation [Електронний ресурс], World Trade Statistical Review 2017: https://www.wto.org/english/res_e/statis_e/wts_e.htm.

5. Ільєнкова С. Д.; Гохберг Л. М.; Ягудін С. Ю.; Кузнєцов В. І.; Бандурін А. В.; Ільєнкова Н. Д.; Пудіч В. С.; Смірнов С. А.: "Інноваційний менеджмент".

6. Фатхутдінов Р.А. "Інноваційний менеджмент", Видавництво: Підручник для ВУЗів: 2004 ISBN: 5-94723-094-1: підручник Доп. свід.: 4-е вид., Перероб. і доп. Для ВУЗів.

7. Pardalos, Panos M., Tsitsiringos, Vassilis (Eds.): "Financial Engineering, E-commerce and Supply Chain".

8. James Bean: "Engineering Global E-Commerce Sites: A Guide to Data Capture, Content, and Transactions (The Morgan Kaufmann Series in Data Management Systems)", 1st Edition.

___________________________

Науковий керівник: Заблоцька Рита Олександрівна, Доктор економічних наук, професор, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота