АНАЛІЗ ЧИННИКІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЗОВНІШНЬОТОРГІВЕЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ОДЕСЬКОГО РЕГІОНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ ЧИННИКІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЗОВНІШНЬОТОРГІВЕЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ОДЕСЬКОГО РЕГІОНУ

31.10.2017 19:58

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Зуйкова Юлія Дмитрівна, студентка, Одеський національний економічний університет


Постановка проблеми у загальному вигляді. Як  відомо значну частку в ЗЕД регіону займає міжнародна торгівля, основним вимірником якої є показник зовнішньоторговельного обороту (ЗТО). В  свою чергу  відповідна активізація міжнародної торгівлі в сучасному  розумінні неминуче впливає на економічну  структуру регіону. Вона направлена на забезпечення: сприяння підвищення темпів економічного зростання регіону; стабільного функціонування валютно-фінансової системи, активізації інвестиційної привабливості та підвищення рівня фінансового потенціалу регіону. 

В  сучасному розумінні ЗТО набуває особливого значення, адже дозволяє збалансувати економічний і соціальний розвиток регіону. У свою чергу це призводить до пропорційного збалансування економіки як регіону, так і країни в цілому. Тому важливо оцінювати вплив усіх чинників на зовнішньоторговельну діяльність регіону.

Аналіз досліджень і публікацій останніх років. Теоретичні та методологічні питання аналізу чинників, що впливають на зовнішньоторговельну діяльність Одеського регіону, є предметом досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів: Семенчук І. Ю., Макаренко М. В., Богун К.В., Макаренко М. В., Воробйова О.А., Ніценко В. С., Синельник Л. С., T. Hill, R. Westbrook, J. Scott Armstrong та інших.

Постановка завдання. Метою роботи є проведення аналізу чинників, що впливають на зовнішньоторговельну діяльність Одеського регіону,  та перспектив розвитку зовнішньоекономічної діяльності Одеського регіону.

Виклад основного матеріалу дослідження. Враховуючи важливість проведення зовнішньої торгівлі для регіону виникає потреба у інструментах та методах її регулювання [1]. 

З метою їх визначення необхідно чітко розуміти, які фактори сприяють її розвитку. ЗТО регіону має складові на які є можливість впливати за для управління його структурою та підвищення економічного та фінансового потенціалу регіону. З огляду на дану можливість варто розглядати ЗТО у розрізі його складових та визначати фактори впливу на конкретні його складові [2].

Фактори впливу на ЗТО регіону чітко не висвітлені у науковій літературі, хоча саме вони впливають на конкурентоспроможність території. 

Варто  відзначити, що на даний  час існує  нагальна необхідність у комплексному дослідженні інтеграції  Одеського регіону в системі міжнародних і внутрішньо національних торгово-економічних відносин [2].

Зокрема відповідне сучасне зростання відкритості економіки України,  яка   вибрала проєвропейське направлення,  зачіпає інтереси регіональних виробників і споживачів. Скорочення або повна чи часткова відміна тарифних і нетарифних обмежень у зовнішній торгівлі товарами і послугами приводить до зростання обсягів експорту й імпорту. 

Вітчизняні споживачі можуть сподіватися, що з одного боку, відбудеться розширення асортименту та якості пропонованих товарів і послуг, зниження їх ціни, зміни в обсягах і структурі споживання, які наблизяться до європейських стандартів. Виробники товарів і послуг одержать вільний доступ на зовнішній ринок, що дозволить їм істотно збільшити обсяги виробництва й реалізації продукції та послуг. Однак успішній конкуренції вітчизняних товаровиробників на зовнішніх ринках можуть перешкоджати такі проблеми як: застаріле устаткування і технології, якими оснащені підприємства; відсутність коштів на модернізацію і наукові дослідження; низька конкурентоспроможність за дизайном і якістю продукції[3].

Відповідна спеціалізація господарства Одеського регіону визначається вигідним транспортно-географічним положенням і експортно-сировинної спрямованістю економіки України. Це визначає провідну роль транспорту в народному господарстві області. 

Зокрема  для даного  регіону  є характерним наявність  виходу до Чорного моря, яке в  свою чергу створює сприятливі можливості для розвитку  зовнішньої торгівлі з країнами Середземномор'я, Близького Сходу, Азії, Африки, Американського континенту. На території Одеської області розміщені 7 морських і річкових портів із загальним вантажообігом близько 50 млн. тонн (70% сучасного загальноукраїнського вантажообігу) ,  також в  Одеському  регіоні  на  досить високому  рівні розвинена мережа залізничних і шосейних шляхів. Згідно географічного розміщення Одеська область, будучи приморським регіоном, розташована в зоні, де сходяться гирла трьох судноплавних річок (Дунаю, Дністра і Дніпра) [4]. Таким  чином сучасні можливості розвитку зовнішньоторгівельної діяльності в Одеському регіоні визначаються головним чином його вигідним геополітичним становищем.

Також варто відмітити, що в формуванні зовнішньоторгівельних відносин України  Одеський регіон має велике транзитне значення, так  як саме  в даному  регіоні проходить державний кордон України із Молдовою і Румунією. Також в області функціонують дві вільно-економічні зони, єврорегіон «Нижній Дунай», два міжнародні транспортні коридори. 

На даний час зовнішньоторгівельна діяльність Одеського регіону є одним  із напрямів зовнішньоекономічної діяльності даного регіону, що динамічно розвиваються. Основним фундаментом розвитку зовнішньої торгівлі в економіці регіону є  наявність  існування  в регіоні  цілого ряду спеціалізованих провідних міжгалузевих комплексів, які відіграють важливу роль в міжрегіональному та міжнародному поділі праці. Серед них  особливого значення набувають наступні  комплекси: машинобудівний комплекс; морегосподарський комплекс; агропромисловий; транспортний; рекреаційний комплекси [5]. 

Одеський регіон має досить сприятливі можливості для розвитку експортної діяльності але, на жаль, його експортний потенціал реалізований не повністю. Існування зазначеної проблематики пов’язується із відповідним браком  залучення фінансових ресурсів  в розвитку регіону. Зважаючи на  цю особливість  переважна більшість підприємств малого і середнього бізнесу діючих в регіоні відмовляються від експортної діяльності [6]. 

Зважаючи  на  тенденцію   узагальненого розвитку зовнішньоторгівельної  діяльності  України  на відміну від промислово-розвинених країн, для  вітчизняних підприємців набагато складніше знайти свою нішу на міжнародному  торгівельному ринку. 

На діяльність МСП-експортерів  діючих в Одеському регіоні  в  першу чергу впливає ряд негативних факторів, наприклад, несприятливі умови національного валютного регулювання і валютного контролю (труднощі в отриманні та переказ іноземної валюти; обов'язковий продаж валюти в державні фонди суб'єктів ЗЕД; певні складнощі при кредитуванні експорту, і так далі);  проблеми отримання необхідної інформації;встановлення контактів з потенційними клієнтами; оцінки специфічних для міжнародного ринку ризиків.

Зважаючи на вище відмічене основні суб'єкти ЗЕД в зовнішньо-торгівельному аспекті не завжди здатні в повній мірі забезпечити більш ефективні умови поставок продукції на зовнішні ринки (на умовах CIF, CIP, DDP і ін.). 

Зростанню обсягів експортних поставок МСП в Одеському  регіоні заважає виконання ряду експортних формальностей (сплата мита, заповнення митних декларацій), особливості оподаткування, недосконалість і прогалини в митному і податковому законодавстві. Саме бюрократія знижує конкурентоспроможність   вітчизняних експортерів.

Крім митної декларації,на даний  час  згідно із чинним законодавством  України існує приблизно двадцять документів для оформлення вантажів. Такої  особливості в оформлені  вантажів не існує в жодній цивілізованій країні. Корупція і зловживання службовим становищем в митних та правоохоронних органах і багато інших чинників сприяють виникненню контрабанди. 

Висновки і перспективи подальших розробок.  Одеський регіон має досить  сприятливі можливості для розвитку експортної діяльності але, на жаль, його експортний потенціал реалізований не повністю. Саме бюрократія знижує конкурентоспроможність вітчизняних експортерів. 

У контрабандну діяльність втягуються все і нові категорії посадових осіб, в тому числі і ті, хто відповідає за розвиток політичних і економічних зв'язків держави, реалізацію перспективних програм міжнародного співробітництва, працює за кордоном в українських організаціях - консульствах, торгових представництвах і т.п. [4]. На вирішення  даної проблематики могла б позитивно вплинути реалізація ціленаправлених  заходів,  таких як зменшення ставок мита та спрощення митних процедур.

Завдяки  впровадження даних заходів Одеський регіон може досягти  відповідного збільшення обсягів експорту, виведення економіки з тіні, зменшення правопорушень митного законодавства.

Література:

1. Семенчук І. Ю. Стратегічний аналіз розвитку регіональних економічних систем / І. Ю. Семенчук //Економічні науки. Сер.: Економіка та менеджмент. - 2015. - Вип. 9(2). 

2. Макаренко М. В. Управління економічним потенціалом регіону як основою формування конкурентних переваг регіону / М. В. Макаренко. // Актуальні проблеми економіки. – 2014. 

3. Степаненко С. В. Оцінка ефективності використання економічного потенціалу регіону та управління ним / С. В. Степаненко // Державне будівництво: електронне наукове видання ХарРІ НАДУ при Президентові України. – 2013. – № 1.

4. Ніценко В. С. Проблеми сталого розвитку Одеського регіону / В. С. Ніценко, В. В. Попович // БізнесІнформ. - 2013. - № 7.

5. Стратегія та механізми зміцнення просторово-структурної конкурентоспроможності регіону: Монографія/ За ред. А. І. Мокія, Т. Г. Васильціва. – Львів: Ліга Прес, 2015.

6. Одеська область // Всеукраїнська експертна мережа – Режим доступу до ресурсу: http://www.experts.in.ua/regions/detail.php?ID=4340. 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота