ПРОБЛЕМИ РОЗБУДОВИ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРАВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ РОЗБУДОВИ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРАВІ

01.11.2017 17:30

[Секція 8. Інтелектуальна власність та його захист. Інформаційне право]

Автор: Казмірчук Яна Михайлівна, студентка Вінницького відділення Ірпінського державного коледжу економіки і права


Нестійка суспільно-політична ситуація визнається проблемою розбудови суспільства в Україні протягом багатьох років. Сьогодні гостро постала суспільна конкуренція між усіма вищими державними органами, яка пришвидшила розробку та втілення різноманітних реформ українського суспільства, що торкнулися економіки, соціального та державного устрою, культурного та духовного розвитку населення. Значне місце у розбудові держави припадає на внутрішні та зовнішні сторони інформаційного права та політики, що згодом має перетворитись у державний контент. Усі перешкоди, які пов’язані з політикою, склались у проблемні ситуації внаслідок відсутності належного зміцнення державної влади та злагоди у виробленні погодженого плану дій у подальшій розбудові суспільства, але здійснення наміченої державної інформаційної політики залишається актуальною і важливою темою і сьогодні [1, с. 17]. 

Проблема реалізації Основних засад розвитку інформаційного суспільства в Україні, визначених законом, спостерігається протягом тривалого часу на різних нестабільних суспільно-політичних майданчиках. Осторонь цієї проблематики не могли залишитись фахівці з юриспруденції, соціології, філософії, політології, журналістики і т.д. Варто звернути увагу на такі питання держано-економічної системи в інформаційному праві: 1) технічне, регулювання інформаційної інфраструктури – законодавство про засоби зв’язку, про захист інформаційних систем і баз даних; 2) законодавче та адміністративне регулювання форм поширення інформації та її змісту, забезпечення умов доступу громадян до публічної інформації тощо [2]. 

Ключовим питанням інформаційної політики в Україні є також формування інформаційного суспільства, що становить один із пріоритетних напрямів у технологічно розвинутих країнах світу [3, с. 52]. Боротьба з монополізмом шляхом розвитку конкуренції, захист мови і культурного спадку нації, боротьба з кіберзлочинністю у сфері інформації, контроль за використанням інформаційних технологій на рівні держави та територіальних громад, розвиток телекомунікаційних технологій для забезпечення доступу до інформації широких верств населення – це ті тенденції, які домінують в інформаційній сфері не лише в Україні, а й у всьому світі.

Наразі під час ведення гібридної війни з боку російського агресора інформаційна сфера є одним з основних об’єктів державного управління, тому реалізація основних принципів інформаційного права є одним з найважливіших чинників збереження єдності та цілісності країни. Серед головних завдань державної політики у царині інформації вбачається забезпечення належного захисту від ворожих інформаційних атак, надання населенню якісних послуг та плідна взаємодія усіх гілок влади з громадянським суспільством.

Література:

1. Кормич Б.А. Інформаційна безпека: організаційно-правові основи: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2014 . – 384 с.

2. Кушакова-Костицька Н.В. Основні питання інформаційної політики в Україні в контексті розбудови інформаційного суспільства / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://radnuk.info/statti/551-informatsi/14958-2011-01-21-03-14-41.html. – Назва з екрана.

3. Макаренко Є.А. Європейська інформаційна політика: монографія / Є.А. Макаренко. – К.: Наша культура і наука, 2000. – 367 с.

______________________________

Науковий керівник: Петров Олег Іванович, викладач Вінницького відділення Ірпінського державного коледжу економіки і права

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота