ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВА ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ПРИ УПРАВЛІННІ ФІНАНСАМИ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВА ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ПРИ УПРАВЛІННІ ФІНАНСАМИ ПІДПРИЄМСТВ

03.11.2017 18:40

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Бодня Дмитро Андрійович, магістр, Університет митної справи та фінансів


На сьогодні прибуток підприємства розглядають як основне джерело власних фінансових ресурсів, що необхідні йому для забезпечення фінансово-господарської діяльності. Нестача фінансових ресурсів на підприємстві спонукає до запозичень, що може призвести у разі неефективного боргового управління до фінансової кризи чи банкрутства. Збільшення прибутку на підприємствах дозволяє збільшити темпи економічного зростання в країні, підвищити життєвий рівень населення тощо. Тому, ефективне формування та використання прибутку, а отже його правильне та ефективне управління є актуальним питанням для економіки України в сучасних умовах.

Досягнення високих фінансових результатів на підприємстві у сучасних умовах пов’язують з раціональним формуванням та розподілом фінансових ресурсів. Управління прибуток на підприємстві визначають, як системний динамічний процес, що включає управлінські рішення, які направлені на ефективне формування, розподіл та використання прибутку.

Система управління прибутком підприємства передбачає певну взаємозалежну сукупність елементів, де кожний елемент має функціональне призначення та спільна їх дія забезпечує отримання прибутку заданої величини.

Система управління прибутком допомагає вирішувати такі завдання [1]:

- забезпечити максимальний розмір прибутку відповідно до ресурсного потенціалу підприємства;

- забезпечити оптимальну пропорцію між рівнем прибутку і допустимим рівнем ризику;

- забезпечити формування певного обсягу фінансових ресурсів за рахунок прибутку відповідно до програми з розвитку підприємства на майбутній період;

- забезпечити постійне зростання ринкової вартості підприємства тощо.

Процес управління прибутком на підприємстві має відбуватися послідовно та забезпечувати реалізацію основних завдань цього управління, а також бути важливою частиною усієї системи управління прибутком підприємства.

Управління прибутком на підприємстві повинно базуватись на певному механізмі. Вітчизняний вчений І.О. Бланк виділяє чотири складові механізму управління прибутком, які зобразимо на рисунку 1.




За рисунком 1 механізм управління прибутком містить елементи, які регулюють розробку і реалізацію управлінських рішень, що пов’язані з формуванням, розподілом та використанням прибутку на підприємстві.

Ефективне управління прибутком підприємства забезпечується під час виконання таких вимог до цього процесу:

- загальне управління підприємством має бути взаємопов’язане з управлінням прибутком;

- комплексний підхід до формування оптимальних управлінських рішень;

- орієнтація на стратегічні цілі підприємства, але враховуючи і тактичні;

- мати багато варіантів до розробки управлінських рішень тощо.

Прибуток підприємства в основному формується в процесі операційної та фінансово-інвестиційної діяльностей. При ефективному управлінні прибуток від операційної діяльності займає найбільшу частку в загальному обсязі прибутку підприємства. Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, що не є інвестиційною або фінансовою діяльністю. До основної діяльності підприємства належать операції, які пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції, тобто те що забезпечує основний дохід підприємства. Управління операційним прибутком має відбуватися в такий спосіб, щоб знайти та забезпечити оптимальний спосіб виробництва або реалізації продукції [2].

Отже, основною метою будь-якого підприємства є максимізація його прибутку та мінімізація витрат. Під час стратегічного планування прибутку підприємства мають бути враховані усі чинники та аспекти, що можуть вплинути на величину прибутку. Прибуток, який отримає підприємство від свої діяльності є основним джерелом для його подальшого розвитку. Ефективне управління по формуванню прибутку підприємства передбачає знання відповідних організаційно-методичних систем забезпечення цього управління, механізмів формування прибутку та використання новітніх методів його аналізу.

Література:

1. Николишин С.Є. Прибуток підприємства та особливості управління ним / С.Є. Николишин // «Молодий вчений». - 2017. - № 2 (42). - С. 299-303.

2. Савіцька Г. Управління прибутком підприємства / Г. Савіцька, Н. Шелест // Збірник наукових праць Державного економіко-технологічного університету транспорту. Сер. : Економіка і управління. - 2016. - Вип. 36. - С. 241-248.

___________________________

Науковий керівник: Власюк Валерій Євгенович, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів суб’єктів господарювання та страхування, Університет митної справи та фінансів

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота