КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЯК НЕВІД’ЄМНА СКЛАДОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЯК НЕВІД’ЄМНА СКЛАДОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА

10.11.2017 10:24

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Булах Ірина Іванівна, викладач вищої категорії, Відокремлений структурний підрозділ Агротехнічний коледж Уманського національного університету садівництва; Шиманська Олена Володимирівна, викладач вищої категорії, Відокремлений структурний підрозділ Агротехнічний коледж Уманського національного університету садівництва


На сьогоднішній день в умовах загострення конкурентної боротьби та непередбачуваності бізнес-середовища основною метою діяльності підприємства є забезпечення його самозбереження та розвитку, що потребує активізації зусиль при прийнятті управлінських рішень щодо адаптації підприємства до змін оточуючого середовища та формування механізмів забезпечення стійкого розвитку підприємства. У цьому контексті актуалізується необхідність забезпечення економічної безпеки підприємства, оскільки від її рівня залежить здатність підприємства зберегти свої позиції та стійко розвиватися.

Економічна безпека є універсальною категорією, яка відображає здатність підприємства забезпечити стійкий розвиток, як в поточному періоді, так і на перспективу, в умовах впливу негативних чинників зовнішнього та внутрішнього середовища.

Економічна безпека залежить від таких інтегральних економічних категорій, як конкурентоспроможність, потенціал, життєздатність, фінансова та ризикостійкість підприємства [1,с.23]. Забезпечення економічної безпеки підприємства має бути спрямовано на досягнення основних цільових показників його діяльності:

а) стабільність функціонування господарюючого суб’єкта; 

б) необхідний рівень конкурентоспроможності;

в) зростання добробуту власників (акціонерів);

г) прогресивний розвиток підприємства;

д) здатність до самовиживання, тобто забезпечення стійкого розвитку та досягнення цілей економічного потенціалу;

є) гармонізація соціально-економічних інтересів [2].

Так, як саме конкурентні переваги підприємства на сьогоднішній день є найбільш впливовим чинником забезпечення економічної безпеки підприємства, виникає необхідність у дослідженні взаємозв’язку економічної безпеки та конкурентоспроможності. Конкурентоспроможність  підприємства є основою забезпечення економічної безпеки, що дозволяє підприємству стійко функціонувати, утримувати стійкі позиції на ринку. [3].

Конкурентоспроможність є однією з суттєвих характеристик економічної системи, яка характеризує перспективи та можливості його подальшого розвитку. Конкурентоспроможність підприємства полягає саме у спроможності підприємства швидко реагувати  на зміни в зовнішньому середовищі.

Ступінь конкурентоспроможності підприємства визначається ступенем зусиль та дій щодо забезпечення конкурентних переваг і захисту завойованих позицій. Для того, щоб зберегти та підтримувати конкурентоспроможність, підприємство повинно вміти протистояти негативному впливу факторів. Ці фактори умовно можна поділити на фактори зовнішнього та внутрішнього середовища. До зовнішніх факторів відносяться: державна політика стосовно підтримки підприємств, кон’юнктура ринку, тенденції розвитку науково-технічного прогресу в даній галузі, специфіка галузі, тип конкуренції на даному ринку, економічна та політична стабільність. Внутрішніми факторами є: потенціал підприємства, ефективність діяльності, організація виробництва, здатність підприємства до інновацій, маркетинг та політика збуту, технології виробництва, технічна досконалість та цінова привабливість товару.

Основою забезпечення стійкого розвитку підприємства є формування стійкої до загроз економічної системи на основі  підвищення рівня її конкурентоспроможності. Високий рівень конкурентоспроможності є чинником економічної безпеки. Встановлення взаємозв’язку економічної безпеки та конкурентоспроможності спрощує вирішення проблеми оцінки і забезпечення економічної безпеки підприємств.

Список використаної літератури:

1. Васильців Т. Г. Фінансово-економічна безпека підприємств України: стратегія та механізми забезпечення: монографія / Т. Г. Васильців, В. І. Волошин, О. Р. Бойкевич, В. В. Каркавчук, [за ред. Т.Г. Васильціва]. – Львів: ВИДАВНИЦТВО, 2012. – 386 с.

2. Чорна М. В. Концептуальна модель економічної безпеки будівельного підприємства. [Електронний ресурс] / М. В. Чорна, І. В. Пірятінська // Електронне наукове фахове видання "Ефективна економіка".- 2012.-№ 10.- Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1477.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота