ПІДПРИЄМНИЦТВО В СУЧАСНИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПІДПРИЄМНИЦТВО В СУЧАСНИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ

13.11.2017 19:07

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Слюсар Світлана Тимофіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і оподаткування, Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»


В Україні бізнес як самостійне соціально-економічне явище розвивається у складних умовах та зіштовхується з різноманітними проблемами. Для України характерний високий рівень корупції, надмірний бюрократизм та контроль з боку державних органів, велика кількість позапланових перевірок. У країнах ЄС сформовано розгалужену мережу організацій, що займаються регулюванням і підтримкою розвитку бізнесу, але серед органів державної влади відповідальність за розвиток підприємництва розподілено між кількома міністерствами або між спеціальними відділами.

До малого і середнього бізнесу можна віднести більше як 90 % компаній, зареєстрованих в Україні, проте реальний вклад цих підприємств у ВВП – близько 11 % [1]. Мале підприємництво не відіграє тієї значної ролі в національній економіці, як у розвинених країнах, де воно забезпечує 60-70 % ВВП. Тому особливу увагу слід приділити створенню ефективних та дієвих механізмів підтримки та захисту саме малого підприємництва з боку держави та стимулювати його розвиток. Для цього необхідно зменшувати податкове навантаження та надавати пільгові кредити.

На сьогодні Україна одна з тих держав, яким притаманна складна система оподаткування, тому деякі підприємці переходять до тіньового сектору економіки. Необхідно зменшити кількість податків, спростити процес реєстрації фірми та звітність, а також вдосконалити Податковий Кодекс України, пристосовуючи його до сучасних умов господарювання та світового досвіду.

Однією з найпоширеніших форм стимулювання розвитку сектора малого підприємництва в розвинутих країнах Європи є створення для них преференцій в оподаткуванні шляхом введення спеціальних податкових правил (Франція) або застосування загальних правил з окремими пільгами для малих підприємств (Великобританія). Хоча в Україні і функціонує спрощена система оподаткування, але для вдосконалення розвитку малого підприємництва варто враховувати міжнародну практику застосування спрощених (спеціальних) режимів оподаткування [2, с. 22-28].

За даними Державної служби статистики України станом на 01.01.2017 р. в Україні налічувалося 1 600 127 суб’єктів господарювання, з яких 698 суб’єктів великого підприємництва, 20 550 суб’єктів середнього підприємництва та 1 578 879 суб’єктів малого підприємництва. Протягом 2013-2017 років спостерігалося зменшення кількості суб’єктів малого та середнього підприємництва. В структурі суб’єктів господарювання збільшилася питома вага суб’єктів середнього підприємництва з 1,24 % від загальної кількості суб’єктів господарювання у 2013 році до 1,29 % від загальної кількості суб’єктів господарювання у 2017 році за рахунок зменшення кількості суб’єктів малого підприємства [3].

За підсумками рейтингу Світового банку «Doing Business-2016» Україна піднялася на 28 позиції порівняно з минулорічним рейтингом та посіла 112-те місце. Україну визнано країною, що досягла найкращих результатів, щодо покращення регуляторного середовища серед усіх країн світу у 2012-2016 рр.

Світовий банк відзначив проведення реформ в Україні за 8 напрямами з 10, які досліджує Рейтинг умов ведення бізнесу. Більше того, Україна очолила список з десяти держав, що досягли найбільшого прогресу у покращенні умов для ведення бізнесу. Найбільшого прогресу Україна досягла за такими критеріями як отримання дозволів у будівництві – 41 сходинка проти 186 у Рейтингу – 2015 р., реєстрація власності – 97 проти 158, доступ до кредитування – 13 проти 24 [3]. Більше, ніж у 5 разів зменшився час отримання дозвільних документів. Удвічі зменшилась вартість оформлення документів. Поліпшення позиції України за категорією «реєстрація власності» відбулося за рахунок зменшення реєстраційних процедур з 10 до 8. У своєму останньому звіті фахівці Світового банку зробили акцент на категорії «оподаткування» – 164 місце (+ 4 позиції).

Зменшення документації, скорочення звітності, прискорення формальностей, розвиток електронних сервісів – все це дозволяє платникові зекономити час і, відповідно, робить умови роботи бізнесу в Україні комфортнішими. Так, часові витрати на дотримання вимог податкового законодавства скоротилися на 101 год. (торік платник податків витрачав на податкові процедури 491 год. в рік, на 1 червня 2017 року – 390 год.). Скорочення часу стало можливим за рахунок спрощення декларацій для сплати ПДВ і ЄСВ, а також вдосконалення системи електронної звітності. По оцінках дослідження, за рік податкова ставка в Україні знизилася з 55,4 % до 54,9 %, кількість платежів залишилася на рівні минулого року – 28 [4].

Отже, процес розвитку підприємництва дуже складний і багатоаспектний, а вплив багатьох чинників на суб'єкти малого і середнього бізнесу неоднозначний і тому потребує подальшого комплексного, науково- обґрунтованого аналізу.

Література:

1. Деренько О. А. Міжнародний досвід державного регулювання та підтримки підприємництва / Деренько О. А. // БІЗНЕСІНФОРМ – 2014. – № 5. – С. 95-97.

2. Клочко Ю. О., Гринь Н. В. Сприяння малому підприємництву: стратегія дій //Мале підприємництво і менеджмент в Україні: Зб.наук.пр.- К.: Інститут приватного права і підприємництва, 2016. – С. 22-28.

3. Офіційний сайт Держкомстату України [Електронний ресурс]: Статистична інформація – Режим доступу : – www.ukrstat.gov.ua.

4. Малий і середній бізнес у пошуках місця в стратегії економічного зростання в Україні: Зб. наук. статей/за ред. Я. А. Жаліла. – К.: Альтерпрес, 2016. – 118 с. 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота