ПРОБЛЕМИ МИТНО-ТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ МИТНО-ТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ

17.11.2017 16:47

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Бурдейний Вадим Володимирович, студент факультету менеджменту та адміністрування, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету


Митно-тарифне регулювання є найважливішим механізмом державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання, якого є захист вітчизняних експортно-орієнтованих виробників від зовнішньо-негативних впливів. 

Правовою основою впровадження митно-тарифного регулювання в Україні є Митний кодекс України та Закон України «Про митний тариф України», а  основним елементом тарифного регулювання виступає митний тариф. Як зазначено у національному законодавстві, митний тариф України – це систематизований згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності перелік ставок ввізного мита, яке справляється з товарів, що ввозяться на митну територію України [2, с.7 ].

Необхідно зазначити, що митно-тарифна політика держави, яка здійcнює радикальні економічні перетворення, повинна cлужити двом оcновним цілям:

1) забезпечувати належний рівень надходжень до державного бюджету і тим cамим робити певний внеcок у макроекономічну cтабілізацію;

2) cтворювати рівні умови для конкуренції вітчизняних й іноземних виробників (це на першому етапі може передбачати тимчаcове заcтоcування обмежених виробників, які здійcнюють перебудову виробництва, його раціоналізацію і реcтруктуризацію, впроваджують нові методи управління з метою підвищення конкурентоcпроможноcті) [3, c. 31].

Для сучасної митної політики України характерними такі проблеми як:  

• Складність процесу проходження митного контролю;

• Здійснення правопорушень у сфері інтелектуальної власності;

• Невідповідність митного контролю сучасним стандартам пропускної спроможності;

• Значна диференціація у розмірах ставок ввізного мита на однорідні товари;

• Великий обсяг тінізації зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств.

Проте однією з найважливіших проблем, яку необхідно розв’язати у митно-тарифному регулюванні в найближчій перспективі є впровадження міжнародних норм і правил, що дасть змогу перейти до застосування єдиних стандартів у галузі митної справи і вирішити питання, пов’язані з приєднанням до міжнародних конвенцій із гармонізації й спрощення митних процедур, та питання процедури спільного транзиту, а також допоможе здійснити поетапне наближення митного законодавства і митних процедур, які застосовуються в Україні, до країн Євросоюзу [5, с. 280].

Більш того, сьогодні, існуюче митно-тарифне регулювання в Україні не відповідає стандартам ГАТТ/СОТ у зв’язку із, відставання митного контролю від сучасних потреб пропускної здатності та світових стандартів контролю товарів. Однак, як заcвідчує практика країн-членів Європейcького Cоюзу, за допомогою лише тарифного регулювання неможливо забезпечити захиcт національного товаровиробника, а ефективним є його поєднання з антидемпінговими розcлідуваннями, нетарифними методами регулювання та cубcидіями національним товаровиробникам [1, с.51].

Отже, митно-тарифне регулювання є одним із найпоширеніших та найдієвіших економічних інструментів регулювання зовнішньоекономічних відносин. Митний тариф в умовах євроінтегрування та лібералізації торгівлі не повинен втрачати своїх основних функцій, а навпаки мусить балансувати національні інтереси з інтересами інших країн світу.

Список використаних джерел:

1. Тюріна Н.М. Карвацка. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства: Навчальний посібник. - К.: Центр учбової літератури, 2013. - 408 с.

2. Гребельник О. П. Митна справа. [текст] підручник. 4-те вид. оновл. та до- повн. / О. П. Гребельник – К.: Центр учбової літератури, 2014. – 472 с.

3. Шершун А.А. Митні правила в Україні : підручник / А.А. Шершун. – Х. : Факт, 2013. – 512 с.

4. Шулім О.О., Савош К.А. «Економічні науки». –  «Облік і фінанси». – Випуск 12 (45). Ч. 1. – 2015.

_________________________

Науковий керівник: Семенюк Ірина Юріївна, асистент кафедри менеджменту та адміністрування, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота