РОЛЬ ІНОЗЕМНОГО КАПІТАЛУ В БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ІНОЗЕМНОГО КАПІТАЛУ В БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ

21.11.2017 18:01

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Ніколаєнко Марія Олександрівна, студентка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


Процеси глобалізації світової економіки призводять до поступового знищення кордонів між державами та їхніми економіками. Внаслідок входження України у травні 2008 р. до Світової організації торгівлі та початку реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, підписаної у червні 2014 р., Україна приймає безпосередню участь у глобалізаційних процесах і зазнає прямого впливу цих процесів на всі сфери господарського життя, особливо на банківську систему, у якій, на сьогодні, майже половину складають банки з іноземним капіталом.[2] Ставлення до іноземного капіталу в банківській системі України неоднозначне, проте очевидною є сила його впливу на всю систему банків. 

Питанню вивчення впливу іноземного капіталу на функціонування банківської системи України присвятили свої публікації Н.Шелудько, О.Барановський, К.Павлюк, В.Гейць, А.Мороз, Т.Смовженко, Ф.Шпига, О.Васюренко, О.Дзюблюк, А.Єпіфанов, М.Савлук, Н.Савченко, І.Сало, В.Стельмах, А.Кузнецова та інші.

БАНК З ІНОЗЕМНИМ КАПІТАЛОМ (bank with foreign capital) – банк, у якому частка капіталу, що належить хоча б одному іноземному інвестору, становить не менше 10% . [1]




За даними НБУ [4] на вересень 2017 на території України кількість діючих банків складає 88, з них банків з іноземним капіталом (з мінімум 10% іноземного капіталу) – 38 (43.2% від діючих банків України), з яких банків із 100% іноземним капіталом – 17 (44.7% від банків з іноземним капіталом/ 19.3% від загальної кількості банків).  

Отже, ми можемо з упевненістю стверджувати, що, оскільки банки з іноземним капіталом складають майже половину усіх елементів банківської системи, іноземний капітал здійснює великий вплив на банківську систему України. 

У посиленій присутності іноземного капіталу в банківській системі є позитивні сторони. Зокрема, регулярне надходження до економіки України іноземних інвестицій, модернізація технологій та механізмів надання банківських послуг, практичне застосування міжнародного досвіду, посилення конкуренції серед банків, поява нових робочих місць, тощо. 

Однак дане явище має і негативний вплив на банківську систему. Це виражається у нарощенні залежності розвитку української банківської системи від змін світової економіки, пригніченні українських банків та їх діяльності, лобіюванні інтересів держав-інвесторів, а не національної економіки, тощо. [6]




Проаналізувавши основні показники діяльності банків України з 2012 по 2017 рік [4], можемо побачити (Рис. 2), що з 2012 по 2014 рік спостерігалась тенденція зменшення частки банків з іноземним капіталом, однак починаючи з 2015 року частка почала зростати, особливо стрімко це відбулося у 2017 році : за 9 місяців частка іноземного капіталу зросла на 4 %. Варто підкреслити, що таке зростання було зумовлене не збільшенням кількості банків з іноземним капіталом, а зменшенням кількості українських банків внаслідок проведення “чистки” банківської системи. Тобто, велика кількість українських банків були визнані неплатоспроможними і були виведені з ринку.[5] 

На основі вище зазначених даних більшість експертів прогнозують ще більш значне скорочення українських банків, виведення їх з ринку. Натомість банки з іноземним капіталом залишаться сталими у своїх показниках або навіть примножать свій вплив на ринок, адже інвестиційний клімат в України обіцяє бути привабливішим для іноземних інвесторів. [3]

Отже, вплив іноземного капіталу на банківську систему України має як негативні, так і позитивні аспекти. Щоб оптимізувати роль іноземного капіталу на ринку, треба урівноважити відношення між ефективністю діяльності українських банків й банків з іноземним капіталом шляхом посилення стійкості й платоспроможності українських банків. Такі міри можна здійснити за допомогою реформування програми “чистки” банківської системи, приділивши більше уваги програмі реабілітації нестійких банків, виведення їх на конкурентоспроможній рівень замість простого ліквідування таких банків з системи, тим самим примножуючи впливовість іноземного капіталу.

Не менш важливим також є питання законодавчого врегулювання діяльності банків з іноземним капіталом. На даний момент законодавством забезпечений закон України “Про банки і банківську діяльність” (Стаття 24. Порядок відкриття філій та представництв іноземних банків на території України). Однак положення, зазначені у нормативно-правовому акті не є доцільними, а лише загальними твердженнями. Більше того, законодавством встановлена різниця між іноземним банком та банком з іноземним капіталом, однак аспекти діяльності другого не зазначені.[1] Таким чином, закон не може регулювати більшу частину спектра діяльності іноземних банків та банків з іноземним капіталом, а отже – потребує вдосконалення.

Література:

1. Закон України “Про банки і банківську діяльність”// http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2121-14/page.

2. Геєць В. М. Іноземний капітал у банківській системі України / В. М. Геєць // Дзеркало тижня. – № 26 (605).

3. А. І. Чуприна, Т. І. Міщенко. Макроекономічний прогноз-2017 // http://iser.org.ua/analitika/ekonomichnii-analiz/makroekonomichnii-prognoz-2017-ekonomika-ta-liudina.

4. Офіційне інтернет-представництво НБУ // Показники банківської системи// https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=34661442 // https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=34661577.

5. Рибалка С. Ще раз про плачевні результати "чистки" банків // https://www.epravda.com.ua/columns/2017/05/30/625432/

6. Федорова Т. О. Іноземний капітал у банківській сфері: переваги і недоліки // http://www.rusnauka.com/7_NITSB_2014/Economics/2_161203.doc.htm.

___________________________

Науковий керівник: Дученко М.М., кандидат економічних наук, доцент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота