УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ САНАЦІЄЮ НА ГОСПОДАРЮЮЧОМУ СУБ’ЄКТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ САНАЦІЄЮ НА ГОСПОДАРЮЮЧОМУ СУБ’ЄКТІ

24.11.2017 16:50

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Дегтярьова Єлизавета Миколаївна, студентка V курсу гр. ФМ-17 Університету митної справи та фінансів


Трансформаційні економічні і фінансові перетворення національної економіки протягом останніх 15 років дозволили отримати не лише позитивні результати, але і призвели до того, що значна частина підприємств України, внаслідок як об`єктивних, так і суб`єктивних причин, виявилися неспроможними та постали перед загрозою банкрутства. За даними Держкомстату України, у 2000 р. збитковими були 42,2 % підприємств, а загальна сума збитків становила 9 810,3 млн гри. У 2006 р. частка збиткових суб'єктів підприємницької діяльності дещо зменшилась до 34,7 %, але сумарний рівень збитків сягнув 11 203,4 млн грн. В Україні у 2015 р. 60% українських підприємств прозвітували про збитковість. У 2016 р. тенденція щодо збільшення кількості збиткових суб'єктів підприємницької діяльності продовжилася. Зважаючи на це, потребує удосконалення процес фінансової санації в застосуванні нових підходів в управлінні підприємницькими структурами та забезпеченні їх сталого розвитку[1]. 

Проблеми антикризового управління і санації підприємств, зважаючи на їх актуальність, були предметом дослідження таких вчених: Е. Альтман, Є. Андрущак, О. Андрєєва, Л. Бартон, О. Бондар, Д. Ванькович, З. Варналій, Ю. Великий, 4 В. Вітлінський, О. Волович, В. Грачов, С. Євецьких, І. Зубрей, І. Карпунь, Т. Клебанова.

Найзмістовніше, на нашу думку, визначення санації дає А. Поддєрьогін, спираючись на тлумачення зарубіжних економістів (Н. Здравомислова, М. Гелінка), з яким погоджуються досвідчені науковці та молоді дослідники: "Санація — це комплекс послідовних, взаємопов'язаних заходів фінансово-скономічного, виробничо-технічного, організаційного та соціального характеру, спрямованих на виведення суб'єкта господарювання з кризи і відновлення або досягнення його прибутковості та конкурентоспроможності в довгостроковому періоді"[3].

Розглянемо детальніше процес санації на основі підприємства ПАТ «Сумихімпром». У зв’язку з негативною тенденцію фінансового стану підприємства у жовтні 2012 року Господарський суд Сумської області за заявою ТОВ «Компанія з управління активами «Промислові інвестиції» порушив процедуру банкрутства ПАТ«Сумихімпром» , а Господарський суд Сумської області 2 листопада 2012 року затвердив запровадження процедури санації хімічного підприємства «Сумихімпром» строком на 12 місяців, процес якої затянувся і до 31 липня 2017 року. 

До основних зовнiшнiх проблем, якi впливають на діяльність підприємства, вiдносяться:

- інертнiсть як внутрiшнього, так i зовнiшнього ринкiв збуту готової продукцiї;

- пiдвищення вартостi енергоносiїв, що закуповує пiдприємство.

- пiдвищення вартостi основних видiв сировини, що iмпортує пiдприємство;

- обмеження в операцiях на валютному ринку[2]

Сьогоднi пiдприємство дiє в умовах жорсткої економiї фiнансових ресурсiв та вiдсутностi iнвестицiйних коштiв. В таких умовах стратегiєю пiдприємства на найближчий рiк є максимальне навантаження виробництва з метою зменшення собiвартостi продукцiї, утримання позицiй на iснуючих ринках збуту шляхом задоволення потреб споживачiв в продуктi з заданими властивостями (наприклад, рiзний вмiст споживчих речовин в мiнеральних добривах) та вiдповiдної якостi, збереження трудового колективу пiдприємства, дотримання всiх встановлених соцiальних стандартiв.

Аналiзуючи фiнансову та господарську дiяльнiсть пiдприємства, спостерігається  покращення деяких результатiв роботи пiдприємства в порiвняннi з попередніми роками до санації роком. Дiяльнiсть пiдприємства хоч i стала прибутковою, але потребує подальшої роботи щодо пiдвищення ефективностi дiяльностi пiдприємства, розглянемо ситуацію детальніше за допомогою окремих показників.




Подальша дiяльнiсть пiдприємства в довгостроковiй перспективi, його конкурентоспроможнiсть на свiтових конкурентних ринках та вихiд на стабiльно прибуткову дiяльнiсть буде залежати вiд наявностi iнвестицiйних коштiв для проведення глибокої реконструкцiї та модернiзацiї виробництва.

Заходами з пiдвищення платоспроможностi пiдприємства повиннi бути наступнi дiї: 

- будь-якi заходи, якi приводять до пiдвищення ефективностi роботи пiдприємства (пiдвищення рентабельностi виробництва, впровадження маркетингових заходiв для пiдвищення обсягiв реалiзацiї, виходу на новi ринки, оптимiзацiя кадрової полiтики та iн.);

- фiнансування капiтальних iнвестицiй виключно з власних та довгострокових залучених джерел; 

- скорочення частки постiйних активiв (будiвель, обладнання, тощо), якi не задiянi в процесi виробництва. Вивiльнення фiнансових ресурсiв внаслiдок реалiзацiї частки основних засобiв приведе до одночасного зростання поточної лiквiдностi.

- проведення ранжирування дебiторської та кредиторської заборгованостi згiдно рiвня лiквiдностi (за строками погашення), що дозволить бiльш детально прогнозувати лiквiднiсть пiдприємства.

Сьогоднi пiдприємство дiє в умовах жорсткої економiї фiнансових ресурсiв, тому стратегiя на найближчий рiк полягає в наступному:

1) Максимальне завантаження виробничих потужностей з метою зменшення собiвартостi продукцiї.

2) Економiя сировини та енергоресурсiв.

3) Утримання на iснуючих ринках та закрiплення на нових ринках готової продукцiї.

4) Збереження виробничого та трудового потенцiалу пiдприємства. 

Фактори, якi можуть позначитися на дiяльностi ПАТ «Сумихiмпром» в майбутньому:

1) Динамiка розвитку свiтової економiки та економiки України.

2) Реалiзацiя державного пакету акцiй ПАТ «Сумихiмпром» та поява iнвестора.

Побудова ефективного механізму мобілізації та використання капіталу суб’єктів господарювання для створення умов їх виживання під час кризи та забезпечення фінансової стабільності у перспективі є важливим завданням фінансового оздоровлення та запорукою отримання позитивних фінансових результатів, досягнення стратегічних цілей та зростання ринкової вартості підприємства загалом[4]. 

З’ясовано, що метою діагностики банкрутства суб’єктів господарювання є встановлення стану об’єкта управління та розроблення комплексу заходів, спрямованих на його поліпшення та як приклад проведено аналіз фінансового стану підприємства ПАТ «Сумихімпром», який показав, що підприємство ще не готове до виходу з санації і потребує подального плану дій фінансової санації.

Література:

1. Зеліско І.М. Управління фінансовою санацією підприємства: : Навч. посіб. для студ. вищих навч. закл. – Київ.-  2016. - 304с.

2. Звіт за 2016 рік ПАТ «Сумихімпром» [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  http://sumykhimprom.com.ua/ua/aktsioneram/zvitnist-emitenta-tsinnih-paperiv/.

3. Суббот А. Шляхи вдосконалення механізму процедури банкрутства в Україні на основі міжнародного досвіду [Електронний ресурс] / А. Суббот // Віче. - 2014 - № 18 —-Режим доступу: http://www.viche.info/journal/4414/.

4. Скакальський Ю.С. Нові підходи до кількісної оцінки ризиків підприємств на основі модифікацій Value-at-risk / Ю.С. Скакальський // Ринок цінних паперів України: науковий, виробничо-практичний журнал. – 2013. – № 7-8. – С. 53 – 59.

_______________________

Науковий керівник: Туболець І.І., кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів суб'єктів господарювання та страхування, Університет митної справи та фінансів

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота