АУДИТ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ ЯК ЗАСІБ ГОСПОДАРСЬКОГО КОНТРОЮ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АУДИТ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ ЯК ЗАСІБ ГОСПОДАРСЬКОГО КОНТРОЮ

27.11.2017 18:15

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Петрушина Анна Борисівна, студентка групи ОА-41, Національний університет «Львівська політехніка»


Складність управління підприємствами в умовах інтеграційних процесів нестабільного середовища, в якому вони функціонують, потребує створення дієвої системи інформаційного забезпечення управління витратами операційної діяльності, а отже, пошуку нових підходів до вирішення проблеми належної організації їх обліку в контексті застосування комплексної системи їх контролю. Однією з форм господарського контролю операційних витрат є проведення аудиту, що регламентується Законом України "Про аудиторську діяльність" та Міжнародними стандартами аудиту і включає аудиторську перевірку виробничого циклу [1]. 

Метою аудиту обліку витрат операційної діяльності є встановлення достовірності первинних даних щодо накопичення та списання витрат операційної діяльності, повноти та своєчасності відображення первинних даних у зведених документах та облікових регістрах, правильності ведення обліку витрат операційної діяльності та його відповідності прийнятій обліковій політиці, достовірності інформації щодо витрат операційної діяльності, наведеної у звітності господарського суб'єкта. Для досягнення цієї мети аудиторські компанії повинні оцінити фінансову звітність підприємства, вивчити тенденції розвитку, детально і системно досліджувати фактори зміни результатів діяльності, обґрунтовувати плани та управлінські рішення, виявляти резерви підвищення ефективності виробництва, оцінити результати діяльності підприємства [2, c.22].

У процесі аудиту вирішується комплекс взаємопов'язаних завдань. Зокрема, перевіряється незмінність обраних в обліковій політиці схем і методів обліку витрат і способів калькулювання собівартості; аналізується облікова політика підприємства в частині, що регулює порядок організації обліку випуску і продажу готової продукції згідно з чинним законодавством та галузевим особливостям. Також, перевіряється дотримання тимчасового чинника віднесення деяких витрат на фактичну собівартість; оцінка якості інвентаризації незавершеного виробництва і розподілу фактичної собівартості між незавершеним виробництвом і собівартість готової продукції. Обов’язковою є перевірка обґрунтованості, доцільності та правомірності включення у витрати вартості матеріалів, оплати праці, амортизації, відрахувань на соціальні потреби, непрямих витрат тощо. Ще одним завданням у процесі аудиту є підтвердження первісної оцінки об’єктів бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю. Перевіряється правильність документального оформлення операцій з випуску та продажу продукції, а також вивчається порядок обліку та списання витрат на виробництво і продаж готової продукції, товарів. Наступним не менш важливими завданнями є перевірка правильності розрахунків і списання сум відхилень фактичної собівартості від планової та оцінювання повноти, своєчасності і достовірності оприбуткування готової продукції на склад, відпуску та продажу її покупцям [2, c. 28]. 

Якщо розглядати це питання більш детально, то очевидно, що аудит операційних витрат виробництва є невід’ємною частиною загального аудиту підприємства, інструментом оперативного контролю прийнятих рішень, дієвим засобом запобігання неефективній господарській діяльності. Вдосконалення організаційних і методичних аспектів аудиту операційних витрат виробництва пов’язане з поглибленням практики виконання аналітичних процедур на усіх етапах аудиту та визначення стандартизованих підходів до певних методів дослідження.

Література:

1. Про аудиторську діяльність: Закон України  від 22 квітня 1993 року № 3126-ХІІ. 

2. Гамова О. В. Проведення аудиту витрат на виробництво: теоретичні аспекти / О. В. Гамова, В. А. Головань // Економічний вісник Донбасу. - 2014. - № 1. - С. 120-128.

___________________________

Науковий керівник: Лемішовська Олеся Степанівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку та аналізу, Національний університет «Львівська політехніка»

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота