ДО ПИТАННЯ ЛОМБАРДНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК СКЛАДОВОЇ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДО ПИТАННЯ ЛОМБАРДНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК СКЛАДОВОЇ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ

29.11.2017 07:44

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Бондар Володимир Юрійович, студент, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого


В умовах сьогодення в сфері ринку фінансових послуг набирає все більшого попиту такий вид фінансових установ як ломбард. В порівнянні з іншими фінансовими установами, ломбарди дедалі більше характеризуються підвищеною рентабельністю на фінансовому ринку.

Перш ніж перейти до особливостей діяльності ломбардів, потрібно з’ясувати, що собою являє ломбард. Ломбард - фінансова установа, виключним видом діяльності якої є надання на власний ризик фінансових кредитів фізичним особам за рахунок власних або залучених коштів, під заставу майна на визначений строк і під процент та надання супутніх послуг ломбарду.

Ломбарди займають особливе місце у житті суспільства,адже тільки такі мобільні та гнучкі за своєю природою установи можуть задовольнити основні вимоги та потреби споживачів та своїх клієнтів. 

Необхідно приділити особливу увагу працям науковців, які досліджували питання діяльності ломбардів: Абакуменко О.В., Данилович С. В. «Позиціонування ломбардів на ринку фінансових послуг» , Обушна О.М. «Зарубіжний досвід розвитку ломбардних послуг» і інші. Нормативно-правовою базою, що регулює створення та діяльність ломбардів на сьогодні є: Цивільний кодекс України, Господарський кодекс України, закон України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" ,"Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень"та інші закони України і видані відповідно до них нормативно-правові акти.

Так відповідно до «Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами», До фінансових послуг ломбарду належать: надання фінансових кредитів за рахунок власних коштів; надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів. До супутніх послуг ломбарду, якщо інше не встановлено законом, належать: оцінка заставленого майна відповідно до чинного законодавства та/або умов договору; надання посередницьких послуг зі страхування предмета застави на підставі агентського договору зі страховою компанією; реалізація заставленого майна відповідно до чинного законодавства та/або умов договору.[1]

Діяльність з надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів підлягає ліцензуванню згідно із законодавством. Діяльність ломбардів із надання фінансових кредитів є одним із найстаріших видів кредитування населення, яке пережило різні економічні устрої та політичні режими. Фінансовий кредит ломбарду - надання ломбардом коштів у позику, забезпечених заставою, на визначений строк та під процент. Така форма кредитування населення є однією з найпростіших і найзручніших, а тому виявилася стійкою в конкурентній боротьбі з банками та кредитними спілками.Але попри всі переваги ломбардного кредитування у нього є і свої недоліки , так до прикладу, це:недосконалість нормативно-правової бази в даному секторі;обмеженість відкритості і розкриття інформації щодо вартості кредиту та супутніх послуг; недовіра до ломбардів як фінансово- кредитних установ з  боку населення; недосконалість системи страхування заставленого майна .

З викладеного вище можна зробити наступні висновки . ломбарди створюють серйозну конкуренцію банківським установам саме у сфері кредитування фізичних осіб. Вони мають відповідно ряд переваг. Це і швидкість отримання кредиту, порівняно з банками, простота, спроможність швидко реагувати на потреби клієнтів. Проте вони не здатні повністю витіснити банківські установи із даного сегмента банківських послуг. Саме тому актуальним стає найскоріше прийняття Закону України «Про ломбарди і ломбардну діяльність», що забезпечить законодавчу базу функціонування ломбардів та підвищить прозорість діяльності цих установ.

Література:

1. Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами [Електронний ресурс] :. - Режим доступу http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0565-05.

________________________

Науковий керівник: Барахтян Наталія Веніамінівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри господарського права, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота