РОЛЬ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ

29.11.2017 08:00

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Коцюбинська Катерина Володимирівна, студентка, Університет державної фіскальної служби України


Страхові компанії в багатьох країнах є найважливішими інституційними інвесторами, що ефективно здійснюють розміщення коштів і управління активами. Страхові компанії володіють значним інвестиційним капіталом, який виконує роль світової подушки фінансової стабільності та безпеки економіки розвинених країн. 

Страхова компанія — це юридично оформлена одиниця підприємницької діяльності, яка бере на себе зобов’язання страховика і має на це відповідну ліцензію. 

Страхові компанії на фінансовому ринку, незалежно від того, здійснює вона ризикове страхування чи страхування життя, включає певні елементи : статутний капітал, гарантійний фонд, страхові резерви.

Для страхових компаній характерне формування страхових резервів для забезпечення майбутніх виплат страхових сум і страхового відшкодування залежно від видів страхування (перестрахування) у тих валютах, в яких вони відповідають за зобов'язаннями. 

Основною діяльністю страхових компаній на фінансовому ринку є надання страхових послуг як виду цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання страхових випадків, визначених угодою страхування або законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів. Страхові компанії для забезпечення власних потреб можуть проводити інші господарські операції. 

Кількість страхових компаній  на фінансовому ринку станом на 31.12.2016 становила 310, з яких 39 СК зі страхування життя (СК "Life") та 271 СК, що здійснювали види страхування, інші, ніж страхування життя (СК "non-Life"). За 2016 рік кількість страхових компаній зменшилась на 51 СК табл 2.1.

Розмір валових страхових виплат за 2016 рік становив 8 839,5 млн. грн., у тому числі з видів страхування, інших, ніж страхування життя – 8 421,2 млн. грн. (або 95,3%), зі страхування життя – 418,3 млн. грн. (або 4,7%). Валові страхові виплати за 2016 рік збільшилися на 9,1% (до 8 839,5 млн. грн.) порівняно з аналогічним періодом 2015 року, чисті страхові виплати збільшилися на 12,6% і становили 8 561,0 млн. грн. рис 2.2.




Проблеми страхового ринку ведуть за собою проблеми щодо діяльності страхових компаній на фінансовому ринку,яких є чимало,зокрема:

- недостатній розвиток страхового ринку (як ризикових видів страхування, так і страхування життя);

- недостатній рівень захисту прав споживачів фінансових послуг;

- надмірна кількість страхових компаній та низький відсоток реально застрахованих ризиків;

- недостатня капіталізація страхових компаній та слабкий розвиток національного перестрахового ринку;

- велика кількість кептивних страхових компаній;

- відсутність механізмів гарантування зобов’язань страховика у разі його банкрутства;  доволі складна процедура отримання відшкодування у разі настання страхового випадку;

- відсутність достовірної і повної інформації про діяльність страхових компаній. 

Актуальною проблемою страхових компаній на фінансовому ринку, є відсутність довіри населення й господарських суб’єктів до страхових компаній, яка до цих пір не відновлена повною мірою.

Для подолання проблем  страхових компаній на фінансовому ринку України необхідно:

 1. Розвивати сучасну інфраструктуру страхового ринку, виробити єдині методичні принципи організації і здійснення страхового посередництва; визначити повний перелік вимог до страхових брокерів, страхових агентів.

 2. Підвищити рівень прозорості страхових компаній і страхового ринку, створити єдину базу даних страховиків і реєстри незалежних посередників, організувати роботу бюро страхових історій. 

3. Встановити вимоги до платоспроможності страхових компаній на основі оцінки ризиків та якості активів страховика. 

4. Забезпечити правову основу для введення постійного контролю за фінансовою діяльністю і станом страхових компаній, зобов’язавши страховиків поступово впроваджувати і систему управління ризиками страхового портфелю відповідно до вимог Solvency ІІ. 

5. Виробити механізми протидії порушенням термінів виплат страхового відшкодування та врегулювання ситуацій відмов від виплат, що підвищуватиме довіру населення до страхових компаній.

6. Посилити контроль за операціями вихідного перестрахування та продовжити реформування системи оподаткування страховиків з метою мінімізації шахрайських операцій з фінансовими ресурсами. 

На сьогодні існує безліч проблем щодо діяльності страхових компаній на фінансовому ринку, наведені заходи сприятимуть подоланню кризових тенденцій на страховому ринку України, значно поліпшать фінансовий стан страхових компаній, позитивно вплинуть на розвиток фінансового ринку в цілому. Основними напрямками вдосконалення діяльності страхових команій на фінансовому ринку є: активізувати страхову діяльність за рахунок підвищення попиту на страхові послуги; посилити фінансову безпеку на фінансовому ринку.

Література:

1. Інвестиційна діяльність страхових компаній [Електронний ресурс]. - Режим доступу: file:///C:/Users/Andriy/Downloads/mnj_2016_12(2)__27.pdf.

2. Ткаченко, Н. В. Страхування [Текст] : Навчальний посібник / Н. В. Ткаченко. – К.: Ліра, 2007. – 376 с.

3. Пластун В.Л. Тенденції розвитку страхових компаній в Україні та світі [Текст] / В.Л. Пластун // Інноваційна економіка. – 2012. – № 8. – С. 40-46  

4. Про страхування: закон станом на 04 жовтня 2005 р. / Верховна Рада України. - [Інтернет ресурс]. – Режим доступу: //http://www. zakon. rada.gov.ua.  

5. Нагайчук Н.Г. Інвестиційний потенціал страхового ринку України / Н.Г. Нагайчук // Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України. – 2014. – № 38. – С. 205–212.

_________________________

Науковий керівник: Ковернінська Юлія Вікторівна, старший викладач кафедри фінансових ринків, Університет державної фіскальної служби України

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота