МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ

29.11.2017 21:48

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Драчук Валентина Миколаївна, студентка, Національний університет біоресурсів і природокористування України


Рівень життя є однією з найважливіших соціальних категорій, що характеризує забезпеченість населення необхідними матеріальними благами і послугами, досягнутий рівень їх споживання і ступінь задоволення розумних/раціональних потреб. Грошова оцінка благ і послуг, фактично споживаних в середньому домогосподарстві протягом відомого проміжку часу і відповідають певному рівню задоволення потреб, являє собою вартість життя.

Соціально-економічні індикатори рівня життя населення формуються на основі статистичних даних, що характеризують обсяг, склад, основні напрями використання та розподілу між окремими групами грошових доходів населення, а також із залученням інших даних, що відображають кінцевий результат економічної та соціальної політики.

Оцінка рівня життя населення повинна проводитися як мінімум у трьох аспектах: у порівнянні з попереднім періодом; в порівнянні з критеріальними нормативами (прожитковий мінімум, бюджет високого достатку); в порівнянні з іншими країнами (або між частинами всередині країни). 

Для оцінки рівня життя населення використовуються різні системи показників, що відображають рівень і структуру доходів і витрат населення, рівень споживання продуктів, послуг, непродовольчих товарів; дають можливість  оцінити диференціацію доходів і витрат, виявити малозабезпечені верстви населення і охарактеризувати їх. Показники рівня життя повинні враховувати економічні, демографічні, соціальні характеристики.

Для якісної характеристики умов життя населення необхідно використовувати показники соціальної статистики, що дають уявлення про якість життя: показники демографічної статистики, стану та охорони здоров'я, якості і структури споживаних продуктів харчування, рівня грамотності та культури, комфортабельності житла та ін. 

Одним з найважливіших завдань статистики рівня життя є пошук інтегрального показника, за допомогою якого можна було б оцінити рівень життя населення країни і провести міжрегіональні порівняння. Тривалий час у якості узагальнюючих характеристик використовувалися головним чином демографічні (очікувана тривалість майбутнього життя населення, рівень дитячої смертності) та економічні (валовий внутрішній продукт на душу населення, індекс споживчих цін) показники.

У рамках Програми розвитку ООН (UNDP) був розроблений індекс «якості життя», що об’єднує соціально-економічні та демографічні  показники (зайнятість населення, купівельна спроможність, рівень розвитку охорони здоров'я та освіти, очікувана тривалість життя та ін.).

В останні роки інтегральним показником, узагальнюючим рівень розвитку і використовуваним при міжнародних і регіональних порівняннях, є індекс розвитку людського потенціалу - ІРЛП (англ. The Human Development Index - HDI), запропонований в якості основного показника, за яким ранжуються країни світового співтовариства і визначається рейтинг кожної країни. ІРЛП відображає три провідні чинника життя: довголіття, освіченість, дохід.  Кожному з факторів притаманний певний набір показників, який в узагальненому вигляді являє собою компоненту ІРЛП. 

Слід зазначити, що компонента доходу використовується як непряма характеристика можливостей, які не отримують відображення у двох інших компонентах індексу. Вона оцінюється показником ВВП на душу населення в паритетах купівельної спроможності валют. 

Література:

1. Горшеніна Є. В. Система індикаторів рівня і якості життя населення в регіоні-суб'єкті РФ//Економічні дослідження. 2011. № 4.- С.5.

2. Горяінова Є.Р., Панков А.Р., Платонов Е.Н. Прикладні методи аналізу статистичних даних.- М .: Вища школа економіки, 2012. - 312 с.

_____________________

Науковий керівник: Чухліб Алла Василівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри статистики та економічного аналізу Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота