ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ТА ПРИНЦИПИ ДЕПОЗИТНОЇ ПОЛІТИКИ БАНКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ТА ПРИНЦИПИ ДЕПОЗИТНОЇ ПОЛІТИКИ БАНКУ

29.11.2017 22:40

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Фльонц Оксана Богданівна, старший викладач, Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України "Бережанський агротехнічний інститут"


Депозитна політика є однією зі складових частин широкого спектру політики банку. Вона являє собою складне економічне явище. Роль депозитної політики полягає у визначенні пріоритетних напрямів розвитку та вдосконалення банківської діяльності в процесі акумуляції грошових ресурсів, удосконалення процесу формування ресурсної бази та підвищення його ефективності. Основні принципи проведення депозитної політики наведено в Законі України «Про банки і банківську діяльність». 

Загальні принципи характерні як для банків, так і для фінансово- кредитних установ, що діють на даному сегменті ринку. До специфічних принципів належать внутрішньобанківські. Вони виходять зі здатності банку залучати вільні грошові кошти, розміщувати отримані ресурси так, щоб максимізувати прибутки та мінімізувати витрати, що зазнає банк під час залучення депозитних коштів. Дотримання даних принципів є досить важливим не лише для банку, а й для клієнтів, оскільки обираючи банк, в який вкласти кошти, кожен намагається проаналізувати діяльність банківської установи, розглянути інформацію про те, як саме банк розпоряджається отриманими коштами. Щодо контролю над реалізацією депозитної політики, то цей принцип є невід’ємним та вагомим елементом в організації депозитного процесу, який використовують для захисту інтересів клієнтів шляхом нерозголошення персоналом банківської таємниці. Дотримання цих принципів дає банку змогу сформувати як стратегічні, так і тактичні напрями в організації депозитного процесу, забезпечуючи ефективність та оптимізацію його депозитної політики. Важливу роль у формуванні та реалізації депозитної політики банків відіграє Національний банк України. Його заходи спрямовані на регламентацію правил щодо залучення депозитів і формування банківських ресурсів.

Виділяють два види державної депозитної політики. Консервативна політика здійснюється за умов великого рівня інфляції, росту цін у країні та спаду виробництва, а ліберальна політика ефективна за незначного рівня інфляції. 

Депозитна політика банку спрямована на оптимізацію витрат щодо залучення коштів на депозитному ринку та їх ефективне використання. Такий механізм реалізації інтересів суб’єктів депозитного ринку формує ціну на депозитні кошти, що значною мірою залежить від ринкових процентних ставок та структури депозитної бази, управління якою має велике значення для регулювання прибутковості та зниження витрат. Дорогі депозитні ресурси призводять до зростання процентних витрат, а висока питома вага низькооплачуваних ресурсів підвищує рентабельність, але знижує ліквідність.

Отже, аналіз депозитного ринку допоможе банку краще вивчити потреби споживачів та визначити депозитну політику конкурентів. Обираючи напрям визначення цільових ринків для мінімізації депозитного ризику, банк зможе завоювати конкурентні позиції на певних сегментах ринку, а також здійснювати контроль над депозитними ризиками. Залучаючи кошти на депозити, банк прагне розміщувати отримані ресурси так, щоб максимізувати прибутки та мінімізувати витрати, що зазнає банк під час залучення коштів, тому перед ним постає необхідність постійного пошуку шляхів та методів зменшення витрат. 

Література:

1. Бабицкий А. Депозитная политика коммерческого банка: грамотная работа с деньгами / А. Бабицкий [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.luxurynet.ru/financestheory/8851html. 

2. Бартош О.М. Депозитна політика банку та основні етапи її формування / О.М. Бартош // Вісник Університету банків- ської справи національного банку України. – 2009. – № 3. – С. 98–101.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота