ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ «ГОТОВА ПРОДУКЦІЯ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ «ГОТОВА ПРОДУКЦІЯ»

30.11.2017 10:07

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Боднар Орися Володимирівна, кандидат економічних наук, Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України "Бережанський агротехнічний інститут"; Головко Володимир Олександрович, слухач магістратури, Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України "Бережанський агротехнічний інститут"


Продукція є результатом виробництва. Всі елементи виробничого процесу – сировина, матеріали, які перебувають на різних його стадіях – утворюють незавершене виробництво.

Готовою продукцією, призначеною для продажу, вважають закінчені обробкою вироби, які пройшли випробування, приймання і відповідають технічним вимогам і стандартам. Головне завдання обліку готової продукції і її реалізації – точне та своєчасне відображення надходження, зберігання, руху і реалізації продукції в системі бухгалтерських рахунків.

Лень В.С. та Гливенко В.В. до готової продукції відносять також вироби (напівфабрикати), обробку яких закінчують на інших підприємствах [2, с. 240]. Терещенко Л. О. та Матієнко-Зубенко І.І.  стверджують що до готової продукції належать виконані певні роботи для інших підприємств або надані їм послуги.

Методологічні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про готову продукцію визначаються П(С)БО 9 “Запаси” та 16 “Витрати” [3, 4].

Готова продукція є прямим корисним результатом виробничої діяльності промислових підприємств, який виражений або у формі продукту, або у формі виробничих послуг (робіт промислового характеру) [5, с. 106]. З цією думкою погоджуються й інші дослідники, серед яких В.Є. Адамов, Г.І. Бакланов, А.І. Устінов , А.В. Головач, А.М. Єріна, В.О. Козирєв.

Дещо іншої думки дотримуються Ж.К. Нестеренко та І.О. Циганова, які вважають, що готова продукція становить основну частину товарної продукції підприємства. В основному готова продукція призначена для реалізації, але певна її частина може споживатися на підприємстві (внутрішньогосподарський оборот). До готової продукції зараховують також виконані для замовників роботи та послуги автотранспорту, ремонтного виробництва, будівельно-монтажні роботи. Якщо на підприємстві, поряд з виробництвом, здійснюють капітальні вкладення, то виконані послуги також відображають в бухгалтерському обліку як готову продукцію. Проте, як стверджує Л. Слюсарчук, особливістю бухгалтерського обліку є відображення вартості продукції в будь-якій формі і в будь-який момент часу. 

Бухгалтерські рахунки мають важливе значення для формування показників фінансової звітності, отже ступінь завершеності готової продукції, має значення і для бухгалтерського обліку. З іншого боку, вартісні показники, обліковані на бухгалтерських рахунках, надають інформацію про відхилення понесених затрат на кожному етапі технологічного процесу, що важливо для підсистеми управлінського обліку. Отже, від форми і ступеня завершеності готової продукції залежить порядок її відображення в бухгалтерському обліку.

Література:

1. Лень В.С., Гливенко В.В. Бухгалтерський облік в Україні: основи та практика:Навчальний посібник. – К.:Центр навчальної літератури, 2006.–556 с.

2. П(С)БО 9 „Запаси ”, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 1999 р. № 246.

3. П(С)БО 16 „Витрати” , затверджений наказом Міністерства  фінансів України від 31 грудня 1999 р. № 318.

4. Іваненко В.О. Класифікація результатів виробничого процесу для цілей формування статистичної звітності промислових підприємств / В.О. Іваненко // Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. – 2011. – С. 106-114.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота