УТИЛІЗАЦІЯ І ЗАХОРОНЕННЯ ВІДХОДІВ: ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УТИЛІЗАЦІЯ І ЗАХОРОНЕННЯ ВІДХОДІВ: ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ

30.11.2017 11:25

[Секція 6. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Автор: Водник Ганна Сергіївна, студентка, Київський університет права Національної академії наук України


Зростаюча кількість відходів і нестача засобів їхньої переробки характерні для багатьох міст. Проблема утилізації відходів є актуальною як  для України протягом всього часу її незалежності,  так і для багатьох розвинутих країн. Розвитку сучасної української ринкової економіки характерне постійне зростання споживання, що стимулює й зростання обсягів відходів, що утворюється в процесі виробництва продукції, її обігу та споживання. Передусім збільшуються обсяги промислових та побутових відходів, а останнім часом - проблема відходів електронного та електричного обладнання, автотранспортних пристосувань та інших предметів, що, як правило, містять небезпечні речовини та важкі метали.

Перш за все для дослідження даної проблеми, слід зауважити, на основних поняттях.

Відходи - будь-які речовини, матеріали, предмети що утворюються у процесі людської діяльності та не мають подальшого використання за місцем утворення чи виявлення та яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення [1]. 

Законодавство України про відходи регулює процес поводження з відходами на всіх стадіях - від їх утворення до знешкодження, захоронення і утилізації. Основними нормативно-правовими актами в даній галузі є: Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища" від 19 червня 1991 року[2], Закон України "Про відходи" від 5 березня 1998 року[1], Закон України "Про поводження з радіоактивними відходами" від 30 червня 1995 року[3], Закон України "Про загальнодержавну програму поводження з токсичними відходами" від 14 вересня 2000 року[4], Закон України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" від 8 лютого 1995 року[5], Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Програми поводження із твердими побутовими відходами" від 4 березня 2004 року[6], розпорядження Уряду України "Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами" від 1 серпня 2007 року[7] та ін.

Закон України "Про відходи" від 5 березня 1998 року є базовим у регулюванні правовідносин з відходами. Ним визначаються правові, організаційні та економічні засади діяльності, пов'язаної із запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх збиранням, перевезенням, зберіганням, обробленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням та захороненням, а також з відверненням негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини на території України.

За станом на 2012 рік в державі було накопичено близько 36 млрд. т. відходів, що становить понад 50 тис. т на 1 км2  території, з яких утилізується лише 30 % промислових і 4 % побутових відходів. Основними джерелами утворення відходів є підприємства гірничорудного, хімічного, металургійного, машинобудівного, паливно- енергетичного, будівельного й агропромислового комплексів.


Найбільшу кількість відходів утворюють такі області, %: Дніпропетровська - 64,6 (від утворених по Україні); Донецька - 12,5; Кіровоградська - 8,96. В Україні в середньо- му, переробляється близько 32% з утворених відходів: найбільше в Полтавській області - 71,1%, найменше в Києві – 0,21%. Інші відходи спалюють або захоронюють на сміттєвих звалищах. У зв’язку з цим в областях України накопичилася величезна кількість відходів: у Дніпропетровській області на кінець 2012 р. у 32 рази, у Луганській області у 88 разів більше, ніж утворюється за рік [9].

Оскільки, Україна належить до країн з найбільшими обсягами утворення й накопичення відходів, що призводить до прогресуючого погіршення екологічної ситуації, вирішення зазначеної проблеми потребує оптимального поєднання законодавчих, економічних (в т.ч. облікових) і соціально-екологічних важелів.

Отже, проаналізувавши дане питання можна зазначити, що закріплені у національному законодавстві положення щодо правил утилізації небезпечних побутових відходів не реалізуються в повній мірі. Це викликає необхідність удосконалення правозастосовної практики з цього питання, а також внесення змін і доповнень до існуючих нормативно-правових актів, необхідно розробити ефективну державну програму на 2020–2025 рр., яка б передбачала комплекс державних заходів для створення спеціалізованих підприємств з сортування та перероблення небезпечних побутових відходів в Україні, виконання якої було б покладено на органи місцевого самоврядування та великі підприємства, провести комплекс роз’яснювальних заходів серед громадян, створити значну кількість пунктів збору батарейок та ртутних ламп у кожному місті, щоб забезпечити активний процес їх перероблення.

Література:

1. Закон України «Про відходи» від 05. 03. 1998 р. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/187/98-вр.

2. Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища" від 19. 06. 1991 р. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1264-12.

3. Закон України "Про поводження з радіоактивними відходами" від 30. 06. 1995 р. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/255/95-вр.

4. Закон України "Про загальнодержавну програму поводження з токсичними відходами" від 14. 09. 2000 р. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1947-14.

5. Закон України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" від 8. 02. 1995 р. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/39/95-вр.

6. Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Програми пово-дження із твердими побутовими відходами" від 4. 03. 2004 р. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/265-2004-п.

7. Розпорядження Уряду України "Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами" від 1. 08. 2007 р. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/587-2007-р.

8. Іванова Ю.В., Муратова Н.І. Стан і проблеми утилізації і видалення побутових і промислових відходів в Україні і країнах ЄС. / Іванова Ю.В. // НТІ 2/2015 / УДК 504.064.4 – С. 46-52.

_____________________

Науковий керівник: Коверзнєва Ганна Павлівна, кандидат юридичних наук, доцент, Київський університет права Національної академії наук України

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота