ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ

30.11.2017 11:52

[Секція 6. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Автор: Баранчук Анастасія Сергіївна, студентка, Київський університет права Національної Академії Наук України


Питання щодо правового регулювання та забезпечення екологічної безпеки нині отримали особливої актуальності та важливості. Адже, суспільство не може існувати без задоволення життєво необхідних екологічних потреб, що проявляються у формі збереження довкілля, раціонального використання природних ресурсів, а також захисту людини від несприятливого стану навколишнього природного середовища.

Дослідженням аспектів екологічної безпеки та проблем її забезпечення  здійснюється у працях таких вітчизняних та зарубіжних науковців, як:  В. І. Андрєйцев, О.С. Баб’як, В. М. Комарницький, В. І. Шувченко, Ю.Л. Власенко, А.П. Гетьман, І.В. Гиренко, А.П. Гетьман, В.А. Зуєв, В.М. Єрмоленко, Т.О. Коломоєць, А.В. Котелевець, В.В. Костицький, І.О. Краснова, В. І. Курило, О.П. Світличний, Ю.С.Шемшученко та інш.

На думку А.П. Гетьмана та М.В. Шульги, сутність екологічної безпеки  полягає в захисті людини і навколишнього природного середовища від шкідливого впливу; балансі розвитку екосистем; діяльності по захисту життєво важливих екологічних інтересів; умовах збереження здоров’я людей, забезпеченні сталого соціально-економічного розвитку, та інш.[1]. Фундатором екологічної безпеки вважають В. І. Андрєйцева. Він стверджує, що право екологічної безпеки - це система державно-правових заходів, спрямованих на регулювання діяльності, яка попереджує виникнення небезпеки для населення та природних систем, посилює рівень екологічної безпеки, здійснення екологічно небезпечної діяльності з метою запобігання  загострення екологічної обстановки. [2]. Правові вимоги щодо забезпечення екологічної безпеки містяться не тільки в екологічному законодавстві, але й в інших нормативно-правових приписах держави. Порівнюючи особливості екологічної безпеки з іншими видами безпеки держави, що пов’язані з екологічною, можна сказати, що є певні площини перетину. Так, одним із головним чинників продовольчої безпеки є формування нормативно-правової бази, яка створює формально-інституційну основу розвитку економічних відносин щодо забезпечення продовольчої безпеки [3]. 

Саме поняття «екологічної безпеки» увійшло до законодавства України з прийняттям Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року та набуло свого нормативно-правового закріплення в законодавчих та підзаконних актах загально регулятивного та охоронного спрямування. Зокрема, в Законі України від 25 червня 1991 року «Про охорону навколишнього природного середовища» статті 9, екологічна безпека визначається як стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров’я людей, що гарантується здійсненням широкого комплексу взаємопов’язаних екологічних, політичних, економічних, технічних, організаційних, державно-правових та інших заходів [1, с. 116-124 ]. 

Недотримання вимог екологічної безпеки створює екологічно небезпечну ситуацію, яка загрожує стану навколишнього природного середовища та здоров'ю людини, спричиняє різноманітні наслідки.Вимоги екологічної безпеки знаходять своє закріплення в обов'язкових нормах, правилах, стандартах щодо охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів тощо. Так, у  Законі України «Про охорону навколишнього природного середовища» передбачена система екологічних нормативів. Вони встановлюють гранично допустимі викиди та скиди в навколишнє природне середовище забруднюючих хімічних речовин, рівні допустимого шкідливого впливу на нього фізичних та біологічних факторів. Законодавством України можуть встановлюватися також нормативи використання природних ресурсів та інші екологічні нормативи.[4]

Це дає змогу стверджувати, що в сучасних умовах забезпечення екологічної безпеки стало розвивається як самостійний напрямок діяльності держави і суспільства. Тому систему правових приписів у галузі забезпечення екологічної безпеки можна розглядати як самостійний складний правовий інститут в галузі екологічного права.[4,c.165]

Також, забезпечення екологічної безпеки знаходить своє правове закріплення в нормативних актах, які регулюють окремі види господарської діяльності або використання та охорону природних ресурсів. Прикладом може слугувати, Закон України «Про правовий режим території, яка зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 27 лютого 1991 року [5] встановлює вимоги щодо екологічної безпеки в межах територій і зон, на яких запроваджено режим надзвичайних екологічних ситуацій. 

Отже, здійснивши аналіз правових основ забезпечення екологічної безпеки в Україні, слід зробити висновок, що екологічна безпека в Україні є однією з найважливіших проблем, яка потребує не тільки регулювання, але й негайного вирішення та розв’язання. На даний час законодавство розвивається динамічно і передбачає різноманітність важелів впливу, тому особливу увагу необхідно приділяти нормам як регламентуючого характеру, так і забезпечувального спрямування.

Література:

1. А.П Гетьман, М.В Шульга Екологічне право України: Навч. Підр. для студ. юрид. спеціал. внз. Харків.: Право, 2005. - 381 с.

2. В. І.Андрейцев Право екологічної безпеки: Навчальний та науково-практичний посібник — К.: Знання-Прес, 2002. — 8 с.

3. В. І. Курило Адміністративні правочини у сільському господарстві України: сучасна пара-дигма: Монографія. — К.: Магістр — ХХІ сторіччя, 2007. — 85 с

4 Ю.С. Шевчук Екологічне права України: Навч. Підр. для студ. вищ. навч. Закладів. Київ: Право, 2008.- 159с.

5. О.В. Гулак Сучасний стан пожежної безпеки в лісах України: правовий аспект // Порівня-льно-аналітичне право,2015. — № 3: [Електронний ресурс] — Режим доступу: http://www.pap.in.ua/3_2015/44.pdf.

_____________________

Науковий керівник: Коверзнєва Ганна Павлівна, кандидат юридичних наук, доцент, Київський університет права Національної академії наук України

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота