ЕЛЕКТРОННИЙ СЕГМЕНТ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ: СУЧАСНИЙ СТАН В УКРАЇНІ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕЛЕКТРОННИЙ СЕГМЕНТ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ: СУЧАСНИЙ СТАН В УКРАЇНІ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД

30.11.2017 18:00

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Даховник Аліна Миколаївна, студентка Навчально-наукового інституту права Університету державної фіскальної служби України, м. Ірпінь; Ковтунович Тетяна Олександрівна, студентка Навчально-наукового інституту права Університету державної фіскальної служби України, м. Ірпінь


У такому складному організмі, яким є сучасне суспільство, без інформаційних технологій неможливо налагодити ефективну взаємодію між державними структурами та відповідно підвищити ефективність діяльності органів досудового розслідування, прокуратури та суду.

Україна є членом Ради Європи, а тому право на судовий захист знайшло своє відображення у ст. 55 Конституції України та подальшу реалізацію у процесуальних кодексах, зокрема у Кримінальному процесуальному кодексі України (далі – КПК України). Одним із засобів реалізації взятих на себе Україною зобов’язань у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у 2014 році, інших міжнародних договорів та загалом покращення ефективності взаємодії органів досудового слідства, прокуратури та суду при здійсненні кримінального провадження може стати запровадження електронного судочинства.

Кримінальна процесуальна діяльність поступово трансформується з паперового формату в електронний, насичується інноваційними елементами. Про вчинення кримінальних правопорушень повідомляється за допомогою телефону, зокрема мобільного зв’язку та мережі Інтернет; процесуальні документи створюються за допомогою комп’ютерної техніки і пересилаються електронною поштою. Відповідно до норм чинного КПК України виклик особи до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду може здійснюватися шляхом надіслання повістки електронною поштою та по телефону (ст. 135); проведення допиту та впізнання у режимі відеоконференції під час досудового розслідування (ст. 232); проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження (ст. 336). Також можлива фіксація процесуальної дії під час досудового розслідування, а також фіксування судового провадження за допомогою технічних засобів (ст. 107). Кримінально-процесуальна інформація фіксується в електронних інформаційних системах. Однією із таких є  Єдиний реєстр досудових розслідувань, який було створено з метою єдиного обліку кримінальних правопорушень та прийнятих під час досудового розслідування рішень, осіб, які їх учинили, та результатів судового провадження; оперативного контролю за додержанням законів під час проведення досудового розслідування; аналізу стану та структури кримінальних правопорушень, вчинених у державі. Процесуальний контроль частково автоматизовано, а внутрішньовідомча і міжвідомча взаємодія, наприклад, проведення наради може здійснюватися дистанційно за допомогою спеціальних програм (Skype тощо) [1, с. 187].

Цікавим є досвід іноземних країн, які з самого початку впроваджують комплексні технічні рішення, що включають системи електронного документообігу, системи аудіо- та відеофіксації, відеоконфенцсистеми. В американській юридичній практиці існує дві електронні системи, що забезпечують електронне судочинство. Перша з них – PACER (діє з 1988 р.) – це своєрідна база даних судових документів з вільним доступом до неї. Саме створення даної системи стало першим кроком до впровадження електронного судочинства в інших державах.  Друга система – CM/ECF (діє з 2001 р.) – слугує для подачі документів до суду, і вона має обмежений доступ. У США існує тенденція зростання кількості судових справ саме в електронному вигляді, але документи, що містять відомості, які не підлягають розголошенню, як правило, подають у письмовій формі і зберігаються у системах у спеціальному форматі (pdf.), що убезпечує їх від зміни або знищення [2, с. 57]. 

Досвід країн Європейського Союзу свідчить про те, що новітні технології мають широкий спектр застосування у судочинстві і судовій системі. Європейський портал електронного правосуддя є потужним інтернет-ресурсом, на якому можна знайти різноманітну інформацію про діяльність органів судової влади, правила звернення до суду, процесуальне законодавство і судові системи країн-членів ЄС та суміжні інститути. Приміром, портал має дужу зручну функцію «пошуку» суду, потрібного особі, за допомогою якої після введення основної інформації про сутність правових вимог і скаржника особа отримує інформацію про суд, до якого вона має звернутися. Планується, що в довгостроковій перспективі судові провадження в ЄС будуть повністю електронними [3, с. 60]. 

Отже, можна зробити висновок, що застосування новітніх технологій у кримінальному провадженні є необхідною умовою для здійснення його завдань, зокрема, забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду кримінальних правопорушень. Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає застосування деяких інформаційних технологій у кримінальному провадженні, однак, враховуючи стрімкий розвиток суспільства, необхідно вдосконалювати як нормативно-правову базу, так і механізм її практичної реалізації. Досвід країн Європейського Союзу і США свідчить про те, що сучасні технології мають широкий спектр застосування у судочинстві та судовій системі. Серед них можна виділити такі: електронний документообіг у судах, який передбачає здійснення низки організаційних і процесуальних дій і фіксацію їх за допомогою спеціального програмного забезпечення; електронна форма звернення до суду; електронні бази судових рішень, доступні для широкого загалу; офіційні веб-сторінки судових органів, які містять інформацію щодо діяльності суду, порядку звернення до суду, призначення справ у суді та ін [2, с. 58]. Одним із значних кроків на шляху до впровадження систем електронного судочинства є Проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів. Даний законопроект було прийнято 03.10. 2017, однак повернуто повернуто з підписом від Президента.

Література:

1. Столітній А. В. Вдосконалення електронного сегмента кримінального провадження. // Право і суспільство. 2017. №2. С. 187–191.

2. Філіпова Л. Я., Вдовіна О.О. Електронний документообіг у системах зарубіжного судочинства: аналітичний огляд // Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. 2015. № 4. С. 56–62.

3. Ковальов Є. В. Вплив концепції «електронний суд» на кримінальне судочинство: сутність та її значення // Наше право. 2013. № 9. С. 58–63.

_____________________________

Науковий керівник: Омельчук Любов Василівна кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики, Університет Держаної фіскальної служби України

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота