ОСОБЛИВОСТІ ПРИТЯГНЕННЯ ПРАЦІВНИКА ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОЯВУ НА РОБОТІ В НЕТВЕРЕЗОМУ СТАНІ, У СТАНІ НАРКОТИЧНОГО АБО ТОКСИЧНОГО СП’ЯНІННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ПРИТЯГНЕННЯ ПРАЦІВНИКА ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОЯВУ НА РОБОТІ В НЕТВЕРЕЗОМУ СТАНІ, У СТАНІ НАРКОТИЧНОГО АБО ТОКСИЧНОГО СП’ЯНІННЯ

30.11.2017 18:09

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Фролова Вікторія Сергіївна, студентка, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого


Вживання працівниками на роботі алкогольних напоїв, наркотичних чи токсичних речовин є причиною грубого порушення трудової дисципліни, виготовлення неякісних продуктів, помилок при виконанні важливих завдань і в найгірших випадках до нещасних випадків на виробництві. Дотримання вимог законодавства щодо притягнення таких осіб до відповідальності може запобігти прояву таких діянь в подальшому.

Отже, зважаючи на актуальність даної теми, доцільно чітко визначити перелік необхідних дій з боку як роботодавця, так і працівника.

Поява працівника на роботі в нетверезому стані є підставою притягнення особи до дисциплінарної відповідальності та винесення їй догани. Крім цього, з працівником можна розірвати трудовий договір за пунктом 7 статті 40 КЗпП навіть після одноразового порушення. Роботодавець має на власний розсуд визначити відповідальність для підлеглого в межах Закону.

Але перш ніж застосовувати до порушника якісь заходи, необхідно обов’язково зібрати докази наявності факту появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного чи токсичного сп’яніння. 

Нетверезий стан працівника або наркотичне чи токсичне сп'яніння можуть бути підтверджені як медичним висновком, так і іншими видіми доказів (ст.27 ЦПК), яким суд має дати відповідну оцінку.

У Законі України «Про заходи протидії незаконному-обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» від 15 лютого 1995 р. № 62/95-ВР зазначено, що факт незаконного вживання наркотичних засобів або психотропних речовин встановлюється на підставі показань свідків, наявності ознак наркотичного сп'яніння, результатів медичного огляду, а також тестів на вміст наркотичного засобу або психотропної речовини в організмі особи. Таким чином, факт вживання наркотичних засобів можна підтвердити показаннями свідків, а лікар може встановити факт незаконного вживання цих речовин.

В тому випадку, якщо роботодавцем виявлено появу працівника в нетверезому стані, він може відсторонити його від роботи на підставі статті 46 КЗпП.  Для доказу наявності вищезазначеного факту, роботодавець може зажадати з нього письмового пояснення причин та обставин вживання ним алкогольних напоїв, наркотичних або токсичних речовин. Одночасно з цим викликати представників служби безпеки (охорони), служби охорони праці, кадрової служби, а також безпосереднього керівника цього працівника та одного з товаришів працівника по роботі для того, щоб дані особи засвідчили факт появи на роботі працівника в стані алкогольного чи іншого сп’яніння.

У разі відмови працівника надати письмові пояснення щодо обставин і причин вживання ним на роботі заборонених напоїв чи речовин (появи на роботі в стані сп’яніння), присутні складають акт про відмову працівника від надання письмових пояснень і ознайомлюють із цим актом працівника під розписку. Якщо останній відмовляється підписувати акт, про це робиться відмітка в цьому ж акті, яка засвідчується працівниками, що його складали.

Якщо присутні впевнені в тому, що працівник перебуває у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння (різкий запах алкоголю, незв’язне мовлення, хитання при ходьбі тощо), одночасно з одержанням письмових пояснень, один із представників служби охорони праці чи кадрової служби складає письмове направлення на медичний огляд працівника, подає його на підпис керівникові (особі, якій делеговано право підпису таких документів) і завіряє направлення печаткою закладу, установи.

Після того як від працівника було одержано письмове пояснення чи складено акт про відмову його надати, а також підготовлено направлення на медичний огляд, представник кадрової служби повинен запропонувати працівникові пройти медичний огляд за вказаним направленням у супроводі представника адміністрації закладу, установи, а представник закладу, установи повинен організувати доставку працівника, який перебуває у стані сп’яніння, у медичний заклад.

У разі отримання позитивного висновку про перебування робітника у стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння представник закладу, установи повинен доставити працівника до місця його проживання (якщо це можливе) і повернутися в установу, заклад з протоколом обстеження.

Всі зібрані матеріали, що стосуються факту вчинення такого проступку мають бути направленні у відділ кадрів підприємства, установи чи організації на якій працює порушник.

І, насамкінець, слід зауважити, що працівник може нести відповідальність тільки в тому разі, коли він перебував у нетверезому стані у місці виконання роботи і в робочий час або в іншому місці, де він знаходився за розпорядженням керівника робіт. А якщо працівник перебував у такому стані за межами робочого дня, наприклад, у вихідний день, то на нього не можна накладати дисциплінарне стягнення.

_____________________________

Науковий керівник: Вєннікова В.В., Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота