ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОЇ СЛУЖБИ В ОБ’ЄДНАННЯХ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОЇ СЛУЖБИ В ОБ’ЄДНАННЯХ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ В УКРАЇНІ

30.11.2017 18:22

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Блащук Марія Богданівна, студентка групи ОА-34 Національного університету «Львівська політехніка»


Застосування наукового підходу до організації праці виконавців для забезпечення функціонування системи обліку та складання звітності в об’єднаннях співвласників багатоквартирного будинку (як базису для прийняття управлінських рішень) забезпечує створення багатофункціональної системи для комплексного та ефективного розвитку суб’єкта господарювання загалом. 

Викладене вище обумовлює актуальність теми дослідження та визначає мету публікації, яка полягає у систематизації базових теоретичних положень щодо можливих варіантів організації бухгалтерської служби суб’єктів господарювання та їх адаптивності для об’єднань співвласників багатоквартирного будинку. 

Відповідно до поставленої мети основне завдання, спрямоване на її досягнення полягає в узагальненні підходів до організаційних форм ведення бухгалтерського обліку та окресленні окремих напрямів щодо організації бухгалтерської служби в об’єднаннях співвласників багатоквартирного будинку. 

Для забезпечення ведення бухгалтерського облiку об’єднання може самостiйно обирати такі форми його організації [1]:

1) введення до штату посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолi з головним бухгалтером;

2) користування послугами спецiалiста з бухгалтерського облiку, зареєстрованого як пiдприємець, який здiйснює підприємницьку дiяльнiсть без створення юридичної особи;

3) ведення на договiрних засадах бухгалтерського облiку централізованою бухгалтерiєю або аудиторською фiрмою;

4) самостiйне ведення бухгалтерського облiку та складання звiтностi безпосередньо власником або керівником підприємства.

Тобто структура бухгалтерії об’єднання (як форма організації виконавців, безпосередньо зайнятих бухгалтерським обліком, контролем і аналізом господарської діяльності об’єднання) за умови застосування перших двох варіантів є децентралізованою (або централізованою на рівні суб’єкта господарювання), що передбачає, що головний бухгалтер підпорядкований органу управління вищого рівня: загальним зборам співвласників.

У разі, якщо ОСББ користується послугами сторонніх суб’єктів господарювання, які надають послуги з ведення бухгалтерського обліку, то структура бухгалтерії у такому випадку є централізованою (централізація обліку на рівні контрагента-надавача послуг). 

Для раціональної організації роботи бухгалтерії в ОСББ цю діяльність доцільно будувати відповідно до засад наукової організації праці, базовими елементами яких є: наукове нормування праці, спеціалізація праці, організація робочих місць, встановлення раціонального режиму роботи і відпочинку, удосконалення методів роботи та її планування, підбір, підготовка і підвищення кваліфікації кадрів, удосконалення методів стимулювання праці.

Під час нормування праці бухгалтера об’єднанню доцільно керуватися Нормами часу на виконання робіт із бухгалтерського обліку та нормативами чисельності працівників бухгалтерського обліку [2].

За результатами дослідження узагальнено базові підходи до організаційних форм ведення бухгалтерського обліку у суб’єктів господарювання та сформульовано можливі напрями організації праці виконавців, задіяних у веденні обліку в об’єднаннях співвласників багатоквартирного будинку. 

Література:

1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-ХІУ.

2. Наказ Міністерства праці та соціальної політики «Міжгалузеві нормативи чисельності працівників бухгалтерського обліку» від 26 вересня 2003 р. № 269 зі змінами і доповненнями.

________________________

Науковий керівник: Литвиненко Наталія Олександрівна, доцент, кандидат економічних наук, викладач кафедри обліку та аналізу, Національний університет "Львівська політехніка"

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота