АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ІНОЗЕМНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ІНОЗЕМНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ

11.12.2017 17:00

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Маліновська Єлизавета Ігорівна, студентка, Запорізький національний університет, м. Запоріжжя


Проблеми інвестицій завжди займали одне з центральних місць в економічній науці, оскільки вони відіграють важливу роль у створенні сприятливих умов для розвитку української економіки. В Україні головним регулятором іноземного інвестування, є Закон України «Про іноземні інвестиції» [1].

Відомо, що позитивними моментами у залученні іноземних інвестицій в Україну виступають: вигідне географічне розташування, потенційно великий ринок, висока кваліфікація робочої сили та її відносна дешевизна; низький курс національної валюти; правове забезпечення сприятливого інвестиційного клімату; захист інвестицій; можливість вивезення прибутку; система компенсації збитків тощо.

За даними Державної служби статистики України у січні-червні 2017 року в економіку України іноземними інвесторами з 75 країн світу вкладено 711,2 млн. дол. США прямих інвестицій (акціонерного капіталу). Обсяг залучених з початку інвестування прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) в економіку України на 01.07.2017 року становив 38981,5 млн. дол. США [3].

У рейтингу Doing Business 2017 за результатами 2016 року Україна піднялась на 1 пункт і посіла 80 позицію. У порівнянні із 2016 роком, Україна покращила свої позиції за такими показниками, як: створення підприємств - з 24-го до 20-го місця; підключення до електромереж - із 140-го до 130-го місця; захист міноритарних інвесторів - із 101-го до 70-го місця; забезпечення виконання контрактів – з 93 до 81 місця  [3].

Так, на поліпшення показників вплинуло проведення структурних реформ в Україні, що допомогло країні впоратися з борговим навантаженням і поліпшити позиції на зовнішніх ринках.

Проте, є несприятливі фактори для інвестицій в українську економіку. Серед основних проблем, що впливають на інвестиційний клімат України, виділяють: неоднозначність та суперечливість норм законодавства; недосконале податкове, земельне, корпоративне законодавство; тривалість і громіздкість процедури реєстрації підприємств; велика кількість видів діяльності, що підлягають ліцензуванню; відшкодування ПДВ; значний податковий тиск; бюрократизм; недосконала митна система; недосконала регуляторна система; відсутність сучасних фінансових інструментів; недостатній розвиток приватних організацій; корпоративне рейдерство; низькі стандарти корпоративного управління [2].

Для подальшого покращення інвестиційного клімату України актуальним на сьогодні є питання удосконалення правової та організаційної бази для підвищення дієздатності механізмів забезпечення сприятливого інвестиційного клімату й формування основи збереження та підвищення конкурентоспроможності вітчизняної економіки.

Література:

1. Закон України «Про інвестиційну діяльність» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://derazhnia-rda.gov.ua/docum/econom/zakon_

ukrajini_pro_investicijnu_dijalnist.pdf (1991р.).

2. Омельченко А. В. Правове регулювання іноземних інвестицій в Україні / А. В. Омельченко. – К., 1996.

3. Інформаційно-аналітичні матеріали щодо інвестиційного клімату в Україні у січні-червні 2017 року [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&tag=Стан%20інвестиційної %20діяльності%20в%20Україні.

_______________________

Науковий керівник: Дугієнко Наталя Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент, Запорізький національний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота