ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ДП МА «БОРИСПІЛЬ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ДП МА «БОРИСПІЛЬ»

15.12.2017 20:53

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Островська Ольга Василівна, студентка 6 курсу Національного авіаційного університету


Досліджено, що сьогодні аеропорт «Бориспіль» є найбільшим міжнародним аеропортом України, який забезпечує близько 65% авіаційних пасажирських перевезень України і є базою для провідних українських авіакомпаній. Аеропорт розташований на перетині багатьох повітряних трас, що поєднують Азію з Європою та Америкою. Близько 50 національних та зарубіжних авіакомпаній здійснюють з «Борисполя» перевезення пасажирів та вантажів за понад 100 регулярними маршрутами.

Визначено , що ефективність виробництва є складною економічною категорією, яка відображає дію об'єктивних економічних законів і висвітлює одну з найважливіших сторін суспільного виробництва - результативність. Вона є виразом мети суспільного виробництва. Забезпечення ефективної діяльності – першочергове практичне завдання для кожного промислового підприємства. Основні фактори підвищення ефективності виробництва - це підвищення його технічного рівня, вдосконалення управління, організації виробництва і праці, зміна обсягу і структури виробництва, поліпшення якості природних ресурсів та інші. Серед основних шляхів підвищення ефективності діяльності підприємства можна виділити два напрямки підвищення вище згаданих показників – організаційний, технологічний та ресурсний[1].

Проаналізовано основні фінансово-господарські показники діяльності ДП МА «Бориспіль» на основі звітів про фінансові результати та балансів за 2014-2016рр. Загальна сума активів збільшилася  на 702974 тис. грн. або на 1,14% . Це збільшення відбулося за рахунок збільшення оборотних активів. У той час зменшилася сума основних засобів (в абсолютному вимірюванні – на 248329 тис. грн.) за рахунок їх використання та зношення. Збільшилась сума виробничих запасів  на 37,99% . Відбулося збільшення суми дебіторської заборгованості (на 164422 тис. грн. в абсолютному вимірюванні). До 27,40% зріс додатковий капітал, що є хорошою тенденцією, оскільки додатковий капітал можна використовувати на покриття балансових збитків. коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi станом на 31.12.2016 року становив 0,493, що свідчить про достатнiсть грошових коштiв та їх еквiвалентiв для негайного покриття короткострокових зобов’язань. Коефіцієнт швидкої ліквідності у 2016р. збільшився у порівнянні з попередніми роками, що є позитивною тенденцією і говорить про  високу здатність підприємства  вчасно погасити свої короткострокові зобов'язання з допомогою високоліквідних активів. Коефіцієнт фінансової стійкості відповідає нормативним значенням і показує високу здатність оперативно реагувати на зовнішні та внутрішні стреси без зниження фінансового та виробничого потенціалу підприємства. Показники рентабельності показують чітке зростання прибутку[2]. 

Таким чином, для підвищення ефективності діяльності підприємству необхідно чітко дотримуватися  хабової концепції розвитку аеропорту, яка передбачає реалізацію  інфраструктурних проектів,корпоративне навчання, впровадження нових послуг  та ін., щоб забезпечити обслуговування потрібного пасажиропотоку.

Література:

1. Позняк С.В. Забезпечення конкурентних переваг вітчизняних підприємств на міжнародному ринку [Електронний ресурс]/ С.В. Позняк // Ефективна економіка. – 2015. – № 11. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4615.

2. Фiнaнcoвa звiтнicть ДП «МА «Бориспіль»  за 2013-2016рр. Інформаційний ресурс [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://smida.gov.ua/db/emitent/year/xml/showform/96314/165/tem.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота