ЕВОЛЮЦІЯ ПОГЛЯДІВ УКРАЇНСЬКИХ ТА ЗАРУБІЖНИХ ВЧЕНИХ НА СУТНІСТЬ ГРОШЕЙ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕВОЛЮЦІЯ ПОГЛЯДІВ УКРАЇНСЬКИХ ТА ЗАРУБІЖНИХ ВЧЕНИХ НА СУТНІСТЬ ГРОШЕЙ

18.12.2017 16:22

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Кужель Даніела Володимирівна, студентка, Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського


Проблема дослідження, розвитку та аналізу грошей і грошових систем є однією з ключових в економіці, адже ця тема здавна привертала увагу видатних економістів, філософів і мислителів, спонукаючи їх на наукові роздуми, пошуки і дискусії. ЇЇ суть займає чільне місце в більшості теорій, яке пов`язане з роллю грошей в сучасній економіці.

Вагомий внесок у розробку теорії сутності грошей, що дає змогу вирішити більшість теоретичних та практичних проблем сучасної економіки зробили багато вчених, представників різних наукових шкіл, тому метою даної статті є наукове узагальнення багатогранних поглядів на суть і природу грошей, розкриття економічної думки українських та зарубіжних вчених щодо цього питання. 

У сучасній економічній літературі за пріоритетним вивченням впливу грошей на функціонування грошових систем, використання грошових чинників для забезпечення економічного зростання, а також подолання безробіття та боротьби з інфляцією, відокремлюють два головних та остаточно сформованих напрями розвитку монетарної сфери:

1. Розвиток класичних, неокласичних і сучасних монетаристських теорій грошей;

2. розвиток кейнсіанських, неокейнсіанських і посткейнсіанських теорій грошей.

Варто зазначити, що представники цих напрямів розмежовують гроші залежно від їх функцій наступним чином:

- «Гроші не мають істотного значення і виконують суто технічні функції, пов`язані з обслуговуванням товарообмінних процесів» (Кількісна теорія, монетаризм);

- «Гроші спроможні впливати на характер перебігу економічних процесів та мають неабияке значення» (Дж. М. Кейнс та неокейнсіанці).

Аналізуючи наукову дискусію стосовно грошей в історичному аспекті, що пов`язана з розходженням поглядів на вагомість їх чинників, найбільш поширеними є раціоналістичні та еволюційні концепції [1]. Згідно з еволюційною, суть грошей можна осягнути аналізуючи їх товарне походження, тривалий розвиток суспільного поділу праці, товарного виробництва, обміну та зміни форм вартості.

Вартий уваги в українській економічній літературі марксизм, який був зосереджений на проблемі вартості грошей, а також досліджував суперечності між споживчою вартістю і вартістю через роздвоєння на товари-гроші і звичайні гроші.

Раціоналістичні погляди формулюються пошуком суті грошей через об'єктивні причини їх існування. Наприклад, Аристотель одним з перших спробував обґрунтувати раціональну концепцію походження грошей, стверджуючи, що монета існує не за своєю природою, а насамперед за домовленістю [2, с. 156].

Щодо актуальності цих підходів, то для побудови сучасних монетарних концепцій найбільш придатними є раціональні підходи, адже вони зосереджують увагу на технічних функціях грошей в економічних процесах. Найбільш повно раціональні підходи втілені у кількісній теорії та у її сучасній інтерпретації – монетаризмі. Мілтон Фрідмен, засновник монетаризму, визначав гроші як особливий товар, основна властивість якого полягає в ліквідності. Вчений зауважував, що гроші здатні виконувати регулюючу, стабілізуючу роль. Вони впливають на економіку через інституційну структуру, банківську систему, що створює гроші і формуючу фінансову політику. Вони як тимчасове сховище купівельної сили, що дає змогу відокремити акт купівлі від акту продажу. Купівельна спроможність грошей зумовлена кількісними параметрами грошової маси, зміна яких породжує інфляційні явища. Гроші мають забезпечувати збереження вартості і на цій основі використовуватися як посередник обміну товарів та послуг [3].

Натомість А. Гальчинський відзначає, що в суті грошей важливою та визначальною і є властивість грошей бути загальним вартісним еквівалентом, а також технічним інструментом обміну товарів [4]. Проте, для сучасних грошей, збереження вартості має поєднуватися з їх суспільним визнанням.

Сучасні гроші не мають власної вартості, але разом з тим мають цінність- купівельну спроможність: виражають товарні ціни, виконують роль всезагального еквівалента через регулівний вплив та економічний потенціал держави. В сучасних ринкових економіках товарно-грошові відносини є досить складними, що призводить до значного розходження поглядів сучасних вчених на них: частина вважає, що вартість паперових грошей визначається вартістю товарів, а більшість розглядають сучасні гроші як технічного посередника [5]. 

Відкритим залишається лише питання, які ж погляди економістів на гроші через кілька десятків років, в якій формі вони будуть реалізовані? «Гроші матимуть своє значення як мірило фінансової ефективності та виконуватимуть функції засобу платежу та заощаджень. Думаю, що єдиної валюти не буде, і приблизно через 50 років економіка матиме критерій сильної або слабкої», - вважає Володимир Лавренчук. У свою чергу, виклав своє розуміння про гроші майбутнього і Петро Барон. Фінансист сподівається, що до 2050 року гроші повністю віртуалізуються: «На сьогодні досить складно спрогнозувати яка з валют стане на той час єдиним еквівалентом. Але те, що при нинішніх темпах глобалізації фінансові системи об'єднаються в світовому масштабі, це факт».

Заслуговує на увагу і те, що майже всі сучасні економісти зауважують, що паперові гроші повністю зникнуть з обігу, поступаючись електронним та висловлюють дві точки зору щодо майбутніх грошей: перші схиляються до того, що буде одна лідируюча валюта, інші вважають, що на ринку не з`явиться загальноприйнятої єдиної валюти. Однак, навіть при цьому обмін ними ставатиме все більш простим і практично непомітним процесом.

Підсумовуючи викладене, можна зробити висновок, що гроші постійно еволюціонували разом з розвитком економічних систем, в яких вони виконували покладені на них функції, а дослідження поглядів вчених на них є передумовою, що слугує полем для подальших досліджень. 

Література:

1.Жуков Е.Ф. Деньги, кредит, банки. – М., 1999. – С. 9.

2. Аристотель. Никамахова этиака. В 4-х т, т. 4. – М., 1983. – С. 156.

3. Фридмен М. Если бы деньги заговорили… – М.: Дело, 1998. 

4. Гальчинський А. Теорія грошей. – К.: Основи, 1998 – С. 64. 

5.Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т. 1. / Редкол.: …С. В. Мочерний(відп. ред.) та ін. – К.: Видавничий центр “Академія”, 2000. – 864 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота