РОЛЬ І ФУНКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ І ФУНКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

19.12.2017 17:21

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Шкапенко Олександра Сергіївна, студентка факультету менеджменту та маркетингу Національного технічного університету України «Київский політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


Центральний банк будь-якої країни відіграє найважливішу роль у становленні та розвитку банківської системи держави. Для України Національний Банк був принципово новою структурою, що виникла після проголошення незалежності держави і став її важливою складовою.  Наше дослідження полягає у тому, щоб осмислити вагомість функціонування Національного банку України як голови кредитної системи. Національному банку належить право на випуск грошей, адже він є емісійним банком, а також є вагомою ланкою всієї банківської системи України. 

Становлення Національного банку України. Національний банк України (НБУ) — це центральний банк нашої держави. Утворення Банківської системи відбувалося протягом 1991 року, адже цей рік ознаменував незалежність України і радянська банківська система стала неактуальною. 1 Травня 1991 року Верховною Радою було затверджено і введено закон «Про банки і банківську діяльність», який поширювався на всі банки України, відповідно до якого і формувалась банківська система. В Радянському Союзі Україні підпорядковувався такий банк як Український республіканський банк Держбанку СРСР, на основі якого згодом і було створено сучасний Національний банк України. Таким чином фінансова система складалась з кількох частин: Національного банку і комерційних банків, які є пов’язаними між собою і регулюються ринковими законами. 

Національний банк є незалежним та самостійним органом. Про свою діяльність НБУ звітує Верховній Раді. Верховна Рада приймає фінансові звіти НБУ і є уповноваженим органом для визначення частини його складу.

Національний банк України має право законодавчої ініціативи (це свідчить про високу вагомість законодавчого органу у формуванні економіки держави). Важливою є співпраця НБУ та Кабінету міністрів, адже ці структури разом регулюють грошово-кредитну систему країни, розробляють економічно-соціальні програми. Це свідчить про те, що НБУ виступає рівноправним партнером Кабінету Міністрів України. 

Завдяки НБУ Україна подолала гіперінфляцію, що виникла при здобутті країною незалежності; була введена в обіг національна валюта; налагоджена платіжна система. Національний банк України співпрацює з багатьма іншими міжнародними банками з питань ведення та покращення монетарної політики. Завдяки НБУ було впроваджено використання гривні, що дало змогу стабілізувати інфляцію, поліпшило зовнішню та внутрішню економіку, збільшились доходи населення.[1]

Метою діяльності НБУ є стабілізація банківської системи, надання гарантій банку кредиторам щодо безпеки вкладення та зберігання коштів клієнтів на банківських рахунках, а також інтересів вкладників.

Головним призначенням НБУ є не інфляційний розвиток економіки держави, регулювання грошового обороту. Щодо діяльності Національного банку на сьогодні та поточної економічної ситуації: у 2017 році економічне зростання знизилось до 1.6%, що відбулося через зниження економічної активності. За прогнозами, у 2018-2019 роках відбудеться зростання економічного розвитку до 3.2% та 4%. Цьому сприятиме пом’якшення монетарної політики, що впливатиме на підвищення споживчого попиту.

Споживча інфляція у травні 2017 року становила 13.5% р/р, очікувано трохи уповільнившись (у березні 2017 року вона становила 15.1%). Дана інфляція перевищила прогноз Національного банку за квітень 2017 року. 

За прогнозами інфляція надалі знизиться і на 2017 рік становитиме: 8% ± 2 в. п., у 2018 році ¬– 6% ± 2 в. п., у 2019 році ¬¬– 5% ± 1 в. п. У поточному році, як і раніше, очікується відхилення від центральної точки цільового орієнтира – у кінці року інфляція становитиме 9.1%.[2] Це відбудеться через зростання приватного споживання та виробничих витрат. 

Базова інфляція у 2017 році незначно прискориться до 6.1% (у попередньому році вона становила 5.8%), що обумовлено підвищенням мінімальної заробітної плати на початку року і як наслідок підвищення доходів населення і виробничих витрат.[3]

Висновок. Проаналізувавши основні функції і діяльність Національного банку, можна дійти висновку, що НБУ є головним координатором монетарної політики держави. Він має право на емісію грошей, випуск грошових знаків. Національний банк контролює діяльність комерційних банків. На НБУ покладено забезпечення стабільності національної валюти, виконання операцій, спрямованих на обслуговування державного боргу, погашення і виплата за ним доходів, операції з цінними паперами, представлення інтересів України на міжнародному рівні.

Література:

1. Роль Національного банку України у системі органів державної влади [Електронний ресурс]. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: http://nauka.kushnir.mk.ua/?p=53678.

2. Монетарна політика [Електронний ресурс]. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=875457&cat_id=71412.

3. Інфляційний звіт [Електронний ресурс]. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=51889286.

_________________________

Науковий керівник: Дученко Марина Михайлівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри теоретичної та прикладної економіки, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота