ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСТУ ПРАВА НА ПРИВАТНІСТЬ В ЕПОХУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСТУ ПРАВА НА ПРИВАТНІСТЬ В ЕПОХУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

20.12.2017 18:54

[Секція 8. Інтелектуальна власність та його захист. Інформаційне право]

Автор: Співак Ірина Вікторівна, старший викладач кафедри господарського та адміністративного права Факультету соціології і права, Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"


Права людини є універсальними та невід’ємними правами людини висловлюватись, діяти, зростати, вчитись і жити відповідно до свого світосприйняття[1]. Відповідно до ст. 21 Конституції України права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними[2].

Одним з найважливіших прав людини є право на повагу до приватного життя (ст. 8 Конвенції про захист прав і основних свобод людини) та право на свободу виявлення поглядів (ст. 10 Конвенції).

У резолюції 59 (1)  Генеральної Асамблеї ООН  зазначається, що свобода інформації є основним правом людини і критерієм  усіх інших свобод.

Глобальна інформатизація на сучасному етапі соціально-правових відносин ще більш актуалізувала необхідність забезпечити захист інформації про особу та права на повагу до приватного життя, що є важливим не тільки для самоствердження, а й для безпеки індивіда[3]. 

Оприлюднення в березні 2017 року міжнародною організацією WikiLeaks документів про можливе отримання Центральним розвідувальним управлінням США інформації через камери та мікрофони мобільних пристроїв з системами IOS та Android, комп’ютери з операційними системами Microsoft та Linux[4] свідчить про те , що Уряд ( і не тільки) може збирати дані про телефонні розмови, інтернет-пошук тощо. А Тімоті Бернерс-Лі окреслив важливу проблему Інтернету: втрату контролю над особистими даними (веб-сайти не забезпечують можливості прямого контролю за персональними даними особи і не дозволяють відслідковувати про передачу персональних даних третім особам).  

А в лютому 2016 р. Національна комісіяз обробки даних та громадянських свобод Франції, яка здійснює нагляд за дотриманням законодавства про захист персональних даних, звинуватила соціальну мережу Facebook у зберіганні даних про віросповідання,політичні погляди, сексуальну орієнтацію користувачів, що є порушенням права людей на таємницю приватного життя. 

Для забезпечення захисту персональних даних 14 квітня 2016 р. Європейським парламентом були ратифіковані General Data Protection Regulation (Загальні положення про захист даних), якими передбачають: право на стирання інформації; право на скаргу( згідно з яким особа може не погоджуватись на обробку своїх персональних даних); право на перенесення даних; а також передбачено штрафи за порушення конфіденційності даних[5].

Зазначений акт посів важливе місце серед багатьох інших, покликаних забезпечити захист права на приватне життя та захист персональних даних. Так, у ст. 17 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права 1966 р.зазначено, що “ніхто не повинен зазнати свавільного чи незаконного втручання в його особисте і сімейне життя, свавільних чи незаконних посягань на недоторканість його житла або таємницю його кореспонденції чи незаконних посягань на його честь і репутацію”[6]. Положення щодо захисту права на приватність містяться і у ст. 11 Американської конвенції з прав людини 1969 р. У ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зазначено, що “кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції”[7], а у ст. 10 Конвенції зазначено, “1. Кожен має право на свободу висловлення своєї думки. Це право включає свободу дотримуватись своєї думки, отримувати і розповсюджувати інформацію та ідеї без втручання з боку державних органів і незалежно від державних кордонів. 2. . Здійснення цих свобод, яке накладає обов’язки  та відповідальність, може бути пов’язано із формальностями, умовами, обмеженнями і штрафними санкціями, які передбачені законом  та необхідні у демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності чи громадського порядку, з метою  запобігання заворушенням та злочинам, захисту здоров’я і моральності, захисту репутації  чи прав інших осіб, запобігання розголошенню інформації, отриманої конфіденційно, чи забезпечення авторитету та неупередженості правосуддя”.

Практика Європейського суду з прав людини конкретизує положення статті 10 Конвенції: зокрема, “вираження  поглядів “ поширюється на подання інформації в будь-якій формі ( документи, спічі, зображення, дії, що виражають певну позицію чи подають відповідну інформацію), а також за допомогою будь-яких засобів ( друковані та електронні ЗМІ, тощо), З огляду на зазначене, захист поширюється не тільки на саме вираження поглядів, але й на відповідні засоби  вираження. Захисту підлягає вираження політичних поглядів, інформація комерційного характеру, а також діяльність у мистецькій сфері. Крім, того, з огляду на те, що поняття “інформація “  та  “ідея “ не є тотожними, свобода висловлювань не обмежується лише підтвердженими фактичними даними, а включає також погляди, критику та припущення.

Слід зважати на те, що Суд при винесенні рішень керується не тільки положеннями  статті 10, а й  статей  8, 9,знаходячи баланс між положеннями статті 8, якою гарантовано право на недоторканість приватного життя (особливо актуальним є після загибелі в Парижі  принцеси Діани), і  статті 10, якою гарантовано право на вільне отримання та розповсюдження  інформації.

Важливими для захисту права на приватність є Керівні принципи регулювання комп’ютерних файлів, які містять персональні дані, прийняті  резолюцією № 95 Генеральної Асамблеї ООН[8].

Важливою також є Директива №95/46/ЄС Європейського парламенту та Ради ЄС “Про захист осіб у зв’язку з обробкою персональних даних та вільне переміщення таких даних” від 24 жовтня 1995 р.[9].

Відповідно до ст.32 Конституції України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте життя. а також не допускається збирання,зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законодавством.

Важливим етапом у забезпеченні захисту в Україні права на приватність є прийняття 01.06.2010р. Закону України ‘Про захист персональних даних”[10], а також затвердження у 2014 році Типового порядку обробки персональних даних; Порядку здійснення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних; Порядку повідомлення Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини про обробку персональних даних, які становлять особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних, про структурний підрозділ або відповідальну особу, що організовує роботу, пов’язану із захистом персональних даних при їх обробці, а також оприлюднення вказаної інформації.

Література:

1. Кофи Аннан. Выступление в Комиссии ООН по правам человека// Проблемы вмешательства. Выступление Генерального секретаря Организации объединенных Наций. ООН, 1999. – с. 20 – 21.

2. Конституція України: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на  18 серпня 2011 р.: ( Офіційний текст ).- К.: Паливода А.В., 2011. – 56 с.

3. Горпинюк О.П. Кримінально-правова охорона інформаційного аспекту приватності в Україні: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня к.ю.н./ЛьвДУВС . – Львів, 2011. – С. 4.

4. Vault 7: CIA Hacking Tools Revealed. URL: http://wikileaks.org/ciav7p1/index.htm.

5. Data Protection Regulation. URL: http:// www. Eugdpr.org.html

6. Міжнародний пакт про громадянські та політичні права від 16.12.1966р.//Зб. Нормативних актів з питань правозахисної діяльності/упорядник С.Ф. Гончаренко. – Київ: Юрінком Інтер, 1995. – С.38-44.

7. Огляд практики Європейського суду з прав людини: Норми  та стандарти Конвенції про захист прав і основних свобод людини/ Міністерство юстиції України. – К.: Видавничий Дім “ Ін Юре “, 2001. –64 с.

8. Резолюция Генеральной Асамблеи ООН №95 (XLV) : A/45/PV.68/Организация Объединенных Наций. – Официальный сайт ООН.

9. Директива №95/46/ЄС Європейського парламенту та Ради ЄС “Про захист осіб у зв’язку з обробкою персональних даних та вільне переміщення таких даних” від 24 жовтня 1995р.//Європейський Союз. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/994242.

10. Про захист персональних даних: Закон України від 01.06.2010 р. № 2297-VI//Верховна Рада України. – Офіційний вісник України від 09.07.2010р.- Офіц. вид.- 2010. - № 49. – С. 199. –Ст. 1604.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота