АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ВІДНОСИНИ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ПІД ЧАС ВЗАЄМОДІЇ ГОСПОДАРСЬКИХ СУДІВ З ОРГАНАМИ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ І ГРОМАДСЬКІСТЮ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ВІДНОСИНИ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ПІД ЧАС ВЗАЄМОДІЇ ГОСПОДАРСЬКИХ СУДІВ З ОРГАНАМИ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ І ГРОМАДСЬКІСТЮ

20.12.2017 19:14

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Бєлінська Ярослава Юріївна, аспірант Міжрегіональної Академії управління персоналом


Обравши європейський шлях розвитку, Україна поставила за мету утвердження демократичних стандартів у всіх сферах суспільних відносин. В процесі розбудови нової правової української держави одним з найбільш важливих критеріїв їх додержання є створення чесної, прозорої та ефективної судової влади. Наразі назріла суттєва необхідність докорінних змін судової системи та реформування окремих її інститутів, що обумовлює необхідність удосконалення методів та форм досягнення ефективності у реалізації судової функції держави, на що було спрямовано прийняття Верховною Радою України 3 жовтня 2017 року Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» [1]. 

Діяльність суду наділена особливим правовим змістом, який проявляється в специфічності здійснення державної влади – відправлення правосуддя. Незалежність судів гарантується Конституцією України [2], що виключає втручання у їх діяльність інших представників влад – законодавчої та виконавчої, однак це не виключає правової можливості суду взаємодіяти з іншими державними органами. Сучасний розвиток права та держави вимагає змінити встановлені стереотипи щодо розуміння ролі та місця судових органів у реалізації функцій та завдань публічного управління.

Відносини, які виникають при взаємодії господарських судів з органами публічної влади та громадськістю, мають всі ознаки адміністративно-правових, оскільки суди як органи державного управління, вповноваженні виконувати не тільки функцію правосуддя, а й інші функції державно-владного характеру, які направленні на забезпечення функціонування своєї діяльності. Метою таких відносин є реалізація й закріплення принципу єдності судової системи; вдосконалення власної правової ролі в системі державних органів та суспільстві; удосконалення національної економіки шляхом розв’язання конфліктів у цій сфері; сприяння розвитку громадянського суспільства шляхом забезпечення правопорядку, законності, захисту прав і свобод людини і громадянина; сприяння правової освіти населення.

Інститут відносин судів із органами публічної влади та громадськістю, будучи публічно-правовою категорією, на ряду з законодавством про засади судової діяльності регулюється також нормами адміністративного права, які направлені на визначення кола повноважень, яке визначає обсяг компетенції державного органу при його вступі у будь-які правовідносини, у даному випадку у взаємовідносини. Це дозволяє з’ясувати, що адміністративно-правовий статус суб’єктів взаємодії представляє собою сукупність прав і обов’язків, які й визначають ступінь участі суб’єктів владних повноважень у діяльності господарських судів.

Адміністративно-правові відносини, що виникають у діяльності господарських судів України при взаємодії з іншими суб’єктами можна представити як суспільні відносини, що складаються у сфері господарського судочинства з приводу реалізації організаційно-правового та кадрового забезпечення судової діяльності, а також при здійсненні правосуддя, без втручання у процес прийняття рішення, учасники яких виступають носіями відповідних прав і обов’язків. Такі відносини можуть бути: а) зовнішніми, що виникають з приводу здійснення правосуддя (процесуальними) та які виникають з приводу управління: організаційно-правового та кадрового забезпечення (позапроцесуальними). Прикладом перших є відносини з прокуратурою, судовими експертами, громадськістю, органами з примусового виконання рішень, Міністерством юстиції, а других є відносини з Вищою Радою правосуддя, Вищою кваліфікаційною комісією, Національною школою суддів України, Президентом України тощо; б) внутрішніми, що поділяються на внутрішньо-апаратні та внутрішньо-системні. Перші характеризуються зв’язками між суб’єктами в самому судовому органі (суддями, головою суду, його заступника, керівника апарату суду, його заступника, помічниками, секретарями та іншими працівниками суду) та направлені на вирішення організаційних питань щодо управління та керівництва судів. Другий вид характеризуються зв’язками між судами (мається на увазі суди різних інстанцій загальні, апеляційні, касаційні та вищі), які за характером є процесуальними, а також між судами та іншими судовими органами (органи суддівського самоврядування), які мають координаційний характер, оскільки мова йде про відносини підпорядкування та розподілення повноважень між елементами однієї системи, виходячи із принципу територіальності, спеціалізації та інстанційності та за характером є позапроцесуальними.

Література:

1. Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів: Закон України від 03.10.2017 р. № 2147-VIII. Відомості Верховної Ради України. 2017. № 48. Ст.436.

2. Конституція України: Закон України від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

_______________________

Науковий керівник: Христинченко Надія Петрівна, доктор юридичних наук, доцент, Міжрегіональна академія управління персоналом

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота