ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ВИКОРИСТАННЯ ПРОМИСЛОВИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ АУТСОРСИНГУ ЛОГІСТИЧНИХ ФУНКЦІЙ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ВИКОРИСТАННЯ ПРОМИСЛОВИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ АУТСОРСИНГУ ЛОГІСТИЧНИХ ФУНКЦІЙ

21.12.2017 18:58

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Петренко Ольга Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри бізнес-логістики та транспортних технологій Державного університету інфраструктури та технологій; Крилов Роман Олександрович, студент 5 курсу напрямку підготовки «Транспортні технології» Державного університету інфраструктури та технологій


За умови активізації конкурентних дій, непередбачуваності зовнішнього середовища, збільшення обсягів інформації, посилення інтеграційних процесів та розширення глобальних ринкових кордонів успіх у конкурентній боротьбі визначається наявністю у підприємств стійких конкурентних переваг, які є основою конкурентоспроможності щодо конкурентів, привабливості для партнерів та готовності споживачів до придбання продукції підприємств. У свою чергу, підтримання або ж досягнення високого рівня конкурентоспроможності вимагає від підприємств використання нових інструментів, які б забезпечували можливість адаптування до сучасних умов функціонування та здійснення своєї господарської діяльності найбільш ефективним способом, досягаючи зниження витрат при збереженні високої якості товарів і послуг.

Однією з найбільш популярних на сучасному етапі моделей бізнесу є аутсорсинг. Делегування виконання частини своїх бізнес-функцій дає можливість підприємству концентруватися на пріоритетних видах бізнесу й операціях і тим самим забезпечує йому конкурентні переваги. Перехід до аутсорсингової моделі організації діяльності підприємств зумовлений, насамперед, тим, що динамічне і невизначене ринкове середовище висуває нові управлінські завдання, вирішення яких потребує ринкової реконструкції всіх структурних елементів і підсистем управління підприємством з метою безперервної адаптації до зовнішніх і внутрішніх змін. Особливо актуальним на сучасному етапі є використання аутсорсингу в логістичних процесах підприємства, оскільки це найчастіше дозволяє підприємству зменшити логістичні витрати, підвищити рівень виконуваних логістичних послуг тощо [7, с. 107].

У сучасній літературі існує багато тлумачень щодо терміна «аутсорсинг» та «логістичний аутсорсинг», але, на думку авторів, найкращими та найбільш ємними з них є наступні: «аутсорсинг - це оптимізація діяльності підприємства за рахунок концентрації зусиль на основному бізнесі та передача непрофільних робіт зовнішнім спеціалізованим організаціям (аутсорсерам) на договірній основі» [2]; «логістичний аутсорсинг – це передача певної логістичної функції (транспортно-логістичне обслуговування, митне оформлення, складування, транспортування, комплектування, закупівля, управління цілим ланцюгом постачань) або повного напрямку діяльності підприємства на основі угоди між замовником та аутсорсером на довгостроковий період для оптимізації витрат і ресурсів та покращення фінансового стану підприємства при умові, що замовник формулює завдання, не конкретизуючи спосіб рішення цих завдань, а аутсорсер одноосібно вибирає раціональний спосіб дій та несе  відповідальність за досягнення необхідного результату» [6]. 

Використовуючи аутсорсинг логістичних функцій, підприємства прагнуть в першу чергу підвищити ефективність і якість виконання логістичних бізнес-процесів, сконцентрувати зусилля на основних напрямках діяльності, а також вивільнити ресурси і скоротити витрати на здійснення окремих процесів. 

При цьому у якості критеріїв переходу промислового підприємства на аутсорсинг виступають: 1) розвиненість ринку спеціалізованих компаній у тій чи іншій функціональній області, а саме – аутсорсингових компаній логістичних функцій; 2) визначення специфічних для даного конкретного підприємства ресурсів із метою передачі на аутсорсинг неспецифічних.

Ефект від використання промисловими підприємствами аутсорсингу в сфері логістики включає в себе такі складові: 1) синергетичний ефект у логістичній сфері, що виражається приростом інноваційного потенціалу при спільному функціонуванні господарюючих суб’єктів над сумою їх приватних потенціалів; 2) приріст економічного ефекту від інноваційного розвитку підприємства на основі логістичного аутсорсингу.

Очевидно, що застосування аутсорсингу логістичних функцій надає вітчизняним промисловим підприємствам певні переваги, як то: фокусування підприємства на ключових бізнес-процесах; скорочення і контроль витрат; отримання доступу до найкращих світових технологій; звільнення ресурсів для інших цілей; диверсифікація ризиків тощо [1].

Дослідження джерел [1; 3-6] дозволило систематизувати переваги та недоліки використання аутсорсингу логістичних функцій промисловими підприємствами наступним чином (див. таблицю).




Отже, аутсорсинг та логістичний аутсорсинг є одним із ефективних способів ведення бізнесу, оскільки поліпшує роботу підприємства та дозволяє йому сконцентрувати увагу на основній діяльності або розвивати нові напрямки розвитку, що потребують підвищеної уваги, швидко адаптуватися до мінливого зовнішнього середовища, покращувати свої конкурентні позиції в ринкових умовах. Використання промисловими підприємствами аутсорсингу логістичних функцій має як численні переваги, так і ряд недоліків та стримуючих факторів, які потрібно намагатися скорочувати до мінімуму за рахунок детального вивчення світового та вітчизняного досвіду.

Література:

1. Зеленський М.В. Ефективність аутсорсингу логістичних функцій промислового підприємства: дис.. канд.. екон. наук: 08.00.04 / Зеленський Максим Васильович; Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеца. - Харків, 2015. - 277 с.

2. Золотов В.А. Аутсорсинг - бизнес-стратегия и способ повышения конкурентоспособности компании / В.А. Золотов // Железнодорожный транспорт. - 2006. - № 6. - с. 56 - 60.

3. Зорій О.М., Коваленко Т.В. Особливості застосування аутсорсингу / О.М. Зорій, Т.В. Коваленко // Економічний аналіз: зб. наукових праць/ Тернопільський національний економічний університет. - Тернопіль: Видавничо-поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету «Економічна думка», 2013. - Том 14. - № 3. - с. 18-28.

4. Колодка Я.В. Аутсорсинг в логістиці: переваги та недоліки / Я.В. Колодка // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Економіка і менеджмент. - 2014. - Вип. 4. - с. 93-96.

5. Микало О.І. Застосування аутсорсингу на промислових підприємствах: дис.. канд.. екон. наук: 08.00.04 / Микало Олександра Ігорівна; НТУ України

«Київський політехнічний інститут». - Київ, 2012. - 228 с.

6. Петренко О.І., Суско В.В. Основні проблеми впровадження логістичного аутсорсингу на вітчизняних підприємствах / О.І. Петренко, В.В. Суско // Водний транспорт. Збірник наукових праць КДАВТ. - К.: КДАВТ, 2016. - №2(25). - с. 115-123.

7. Станіславик О.В., Коваленко О.М. Сучасні аспекти розвитку логістичного аутсорсингу в Україні / О.В. Станіславик, О.М. Коваленко //  Інформаційні технології в освіті, науці та виробництві, 2012. - Вип. 1(1). - с. 107-114. 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота