ВИБІР АЛЬТЕРНАТИВ В ОЦІНЦІ ВИТРАТ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИБІР АЛЬТЕРНАТИВ В ОЦІНЦІ ВИТРАТ ПІДПРИЄМСТВА

21.12.2017 19:49

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Пчелинська Ганна Володимирівна, старший викладач кафедри обліку і оподаткування, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля


Управління витратами, як один із важливих напрямів у менеджменті підприємства, органічно пов’язане з управлінням процесами формування і використання активів, капіталу.

Результати проведеного автором дослідження діючого законодавства дозволили виявити варіативні параметри, методи оцінки ресурсів підприємства та джерел їх формування, які впливають на момент визнання та суму витрат. Виконання умов економічної доцільності у виборі  альтернатив оцінки витрат потребує, зокрема визначення процедур їх вибору «з урахуванням розглянутих загальних умов і чинників вибору» [1, с. 111], що обумовлює мету дослідження.

На думку автора, вибір варіативних параметрів оцінки активів та зобов’язань, що впливають на витрати підприємства, доцільно проводити в наступній послідовності:

1. Виявлення характерних для підприємства багатоваріантних параметрів та методів оцінки активів, зобов’язань.

Окремі умови, що зумовлюють вибір вказаних альтернатив, можуть бути не характерні специфіці діяльності підприємства на даний час, але їх дослідження може бути релевантною інформацією для прийняття управлінських рішень у майбутньому, що потребує використання прогнозних показників економічного середовища діяльності підприємства.

2. Аналіз потреби визначення показників суттєвості.

Застосування на практиці окремих обраних варіантів параметрів оцінки активів, при використанні яких формуються витрати підприємства, потребує визначення показників суттєвості. Результати проведеного автором дослідження виявили, що майже 50% з якісних ознак суттєвості не мають визначеного та рекомендованого законодавством значення кількісного критерію, оскільки на поріг суттєвості окремого суб’єкту господарювання впливає значна кількість зовнішніх та внутрішніх чинників, пов’язаних зі специфікою їх діяльності.

3. Аналіз впливу обраних альтернативних параметрів та методів оцінки ресурсів та джерел їх формування на витрати підприємства.

Здійснюється аналіз впливу обраних альтернатив на суму, структуру релевантних витрат підприємства. 

4. Аналіз впливу релевантних витрат на фінансові показники діяльності підприємства.

Вибір альтернативних параметрів та методів оцінки ресурсів та джерел їх формування впливає не лише на витрати підприємства та їх ефективність, а також одночасно на оцінку активів, зобов’язань, власного капіталу, фінансові результати діяльності. Тому для прийняття адекватного управлінського рішення щодо вибору альтернатив оцінки витрат доцільно проводити диференціальний аналіз ефективності використання активів, фінансового стану підприємства, показників CVP – аналізу, рівня ефекту фінансового важелю тощо.

5. Розробка економіко-математичної моделі комплексного аналізу ефективності управління альтернативними витратами.

На даному етапі доцільно використовувати раніш визначенні індикатори управління витратами [2, с. 42]

6. Прийняття управлінського рішення щодо вибору альтернативних параметрів та методів оцінки активів, зобов’язань, які впливають на витрати підприємства.

Прийняття управлінського рішення в даному напрямі повинно базуватися на аналізі досягнення рівня індикаторів управління витратами згідно стратегічним цілям фінансової політики підприємства.

7. Затвердження та впровадження обраних альтернатив.

Обрані та затверджені у внутрішніх нормативних документах підприємства, зокрема в обліковій політиці, альтернативні параметри та методи оцінки активів, зобов’язань, які впливають на витрати, використовуються на умовно-постійній основі. Їх зміна може здійснюватися лише при зміні статуту підприємства, діючого законодавства та за умови забезпечення більш достовірнішого відображення витрат у фінансовій звітності [3].

8. Моніторинг змін законодавства.

9. Корегування параметрів, методів оцінки в наслідок змін законодавства; плануванні подій, операцій в процесі діяльності, які відрізняються за змістом від попередніх та / або не відбувалися раніше [3]. 

Таким чином, запропонована послідовність вибору варіативних параметрів оцінки активів та зобов’язань, що впливають на витрати підприємства, дозволить підвищити ефективність управління ними.

Література:

1. Козаченко Г. В. Управління затратами підприємства : монографія /Г. В. Козаченко, Ю. С. Погорелов, Г. А. Макухін. – К. : Либра, 2007. – 320 с.

2. Курило О.Б. Сутність, принципи та механізм структурування витрат промислових підприємств / О.Б. Курило // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Серія: «Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку».– Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2013. – №767. – С. 39 – 44.

3. Методичні рекомендації щодо облікової політики підприємства [Електронний ресурс]: наказ Міністерства фінансів України від 27.06.2013р. №635. – Режим доступу: http://195.78.68.18/minfin/control/uk/publish/article? art_id=382876&cat_id=293536.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота