РЕКЛАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОСУВАННЯ ТОРГОВОЇ МАРКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РЕКЛАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОСУВАННЯ ТОРГОВОЇ МАРКИ

25.01.2018 13:52

[Секція 3. Маркетинг]

Автор: Кісіль Анастасія Сергіївна, студентка спеціальності «Маркетинг» ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана» Криворізький економічний інститут


В останні роки поширеність та доступність нових технологій дозволяють підприємствам створювати нові товари, послуги, унікальну продукцію, породжуючи серйозну проблему диференціації виробників та їх товарів. Тому висока якість, привабливість оформлення і конкурентоспроможна ціна – це лише обов’язкова характеристика продукту без яких немає сенсу виходити на ринок. Постійні інновації та стрімкий розвиток технологій обумовлює ще одну проблему – скорочення тривалості життєвого циклу товарів за рахунок швидкого морального старіння, а в окремих випадках товар стає старим в очах споживачів, проіснувавши лише декілька місяців.

Запорукою успіху того чи іншого продукту є торгова марка. Адже людина, яка купує будь-який товар, першим ділом звертає увагу на торгову марку, щоб потім бути впевненим у своєму виборі. І це не дивно тому, що торгова марка є необхідною умовою стійкості та конкурентоспроможності підприємства на ринку. Товари без марок поступаються позиції на ринку, адже споживач в першу чергу обирає марочний товар або послугу. Покупці більше довіряють товарам з торговою маркою, вони вважають, що такий продукт не буде неякісний чи шкідливим [1].

Дослідженню торгової марки було присвячено чимало наукових робіт зарубіжних вчених, тому слід відзначити роботи провідних науковців: Д. Аакера, С. Девіса, Ф. Котлера, М. Яненко. Серед вітчизняних дослідників доцільно виділити Л. Балабанову, О. Зозульова, С. Гаркавенко, М. Купчинську, Ю. Нестерeву, О. Риндіну, М. Сагайдак.

Просто мати торгову марку замало, необхідно грамотно і правильно проінформувати по неї широкій аудиторії майбутніх споживачів. Адже на ринку присутні конкуренти, які зацікавлені отримати більше постійних клієнтів і використовують для цього різні засоби. Тому процес просування торгової марки стає все більш складним, але так чи інакше він має вплив на потенційних споживачів.

Найбільш простий спосіб просування торгової марки – це пряма реклама, на практиці виглядає як «Купуйте товар А» [2]. Засіб дуже розповсюджений, показує невелику частину бренду і дуже ресурсномістка,  але з проміжком часу стає малоефективною.

Найефективніший спосіб і в той же час найстаріший є «сарафанне радіо», тобто просування торгової марки за допомогою чуток.

Комунікаційне просування торгової марки – це просування за допомогою різних заходів із зазначенням самого бренду в назві [2]. Це можуть бути конкурси, свята, телевізійні передачі, вікторини. Як один із засобів вимагає значних затрат ресурсів в залежності від охоплення заходу.

Стимулювання збуту впливає на позиціювання торгової марки на ринку. Для стимулювання збуту використовую зазвичай різні події: акції, розпродажі, знижки, бонуси та багато інших типових заходів.

В останні роки дуже зріс вплив так званого «партизанського маркетингу», коли спеціальні агенти як би випадково згадують торгову марку і властиві їй позитивні риси, таким чином непомітно для споживача марка починає закріплюватись у його свідомості.

Ще однин важливий крок на сьогоднішній день –це створення сайту. Зараз Інтернет має велике значення, адже майже все зводиться до нього: можна знаходити різну інформацію, розмовляти, обмінюватись файлами, купувати товари. Тому цей засіб є невід'ємною частиною просування торгової марки.

Реклама в місцях продажу (POS-реклама, від англ. Point оf Sales) полягає в презентації торгових марок в торгових залах, наприклад: міжнародна виставка яка проходить кожен рік Ukraine International Travel& Tourism Exhibition. Можна використовувати дисплей-матеріали (покажчики, плакати, стрілки, вивіски, виносні конструкції, щити і т.д.).

Наступним засобом просування торгової марки є поштові рекламні звернення.  Вони надають можливість пов’язати торгову марку з потребами цільової групи або особи. Якщо прикладати до повідомлення анкету або картку для відповідей, то можна отримати зворотній зв'язок.

Даний засіб може просто підірвати кількість клієнтів компанії – це «вірусна реклама». Вона буває двох видів: відкрита та прихована. Відкрита – це коли явно зазначена торгова марка. Наприклад, в кінці ролика, якщо це відео. Прихована вірусна реклама спрямована на підсвідоме сприйняття людини. Коли Ви бачите в ролику де-небудь логотип, але не замислюєтеся про нього і не розумієте, що він тут не спроста. До речі кажучи, таке навіть можна зустріти в фільмах.

Для досягнення двосторонньої комунікації часто використовується індивідуальна реклама, яку проводять так звані авторитетні особи серед своїх послідовників.

Чорний PR – це рідкісний і небезпечний вид просування. Найчастіше цим користуються тільки дрібні компанії. Вдалих прикладів чорного піару дуже мало. Невірний крок або неправильний розрахунок може просто погубити ім’я бренду та торгової марки.

Можна зробити висновки, що рекламне забезпечення торгової марки є важливим тому, що з виходом нового товару чи послуги споживач не має уявлення чия це продукція, на скільки вона є популярною, корисною. У клієнта відсутній стимул купувати. Тому для вирішення даних проблем використовуються рекламні засоби, які допомагають: просувати торгову марку, проінформувати споживачів, боротися с конкурентами за постійних клієнтів, мати сильну позицію на певному сегменті ринку.

Література:

1. Показники ефективності маркетингу – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://stud.com.ua/49906/marketing/pokazniki_efektivnosti_marketingu

2. Просування торговельної марки – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://helpbizness.ru/upravlinnya-biznesom/prosuvannya-torgovelno%D1%97-marki.html

3. Сагайдак М. П. Дослідження ролі та способів впливу бренду на поведінку внутрішнього і зовнішнього споживача / М.П. Сагайдак, Н.К. Лавреньов // Вчені записки. Збірник наукових праць. – 2014. – №16. – С. 97-102

______________________

Науковий керівник: Сагайдак Михайло Петрович, доктор економічних наук, ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана» Криворізький економічний інститут



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота