ПРОГРАМА СКОРОЧЕННЯ ВИТРАТ - ЧАСТИНА ЗАГАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ КОМПАНІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОГРАМА СКОРОЧЕННЯ ВИТРАТ - ЧАСТИНА ЗАГАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ КОМПАНІЇ

19.02.2018 15:22

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Чернодубова Елеонора Валеріанівна, кандидат економічних наук, Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля


Необхідність розробки компанією програми скорочення витрат викликана, нестабільністю ринкового середовища, в умовах неповноти інформації про майбутній розвиток підприємництва. Програма скорочення витрат повинна виступати часиною загальної стратегії компанії, яка приймається стратегічним комітетом компанії або її керівництвом.  Під стратегією компанії розуміємо систематичний план його потенційної поведінки в умовах неповноти інформації про майбутній розвиток середовища та підприємництва, який включає формування місії, довгострокових цілей, а також шляхів і правил прийняття рішень для найбільш ефективного використання стратегічних ресурсів, сильних сторін і можливостей, усунення слабких сторін та захист від загроз зовнішнього середовища задля майбутньої прибутковості. Отже, необхідність розробки компанією стратегії викликана, нестабільністю ринкового середовища, неповнотою інформації про її майбутній стан, що підтверджується й іншими вченими [1-2].  

Стратегія компанії може включати декілька напрямків скорочення витрат, в залежності від обсягів та виду діяльності підприємства. Така програма скорочення витрат може включати окремі проекти: енергозбереження, оптимізація виробництва, оптимізації маркетингових витрат та ін. 

Кожен з проектів має містити назву, конкретні статті витрат для оптимізації, фактори впливу, сутність заходу, калькуляцію статей витрат з повним обґрунтуванням та розрахунок ефективності проекту. Для дієвого впровадження проекту, обов’язково потрібно визначитися з відповідальними особами та їх мотиваційними схемами та строками реалізації. Все це можна реалізувати в практичної діяльності компанії за допомогою ERP системи або більш простими: 1С-Підприємство, Бітрікс, Project management.

У подальшому, компанія розробляє свою власну програму оптимізації, в основі якої полягає оцінка окремих показників план-факт у динаміці:

•Матеріальні витрати. За результатами аналізу, план дій за цим напрямком може включати скорочення закупівельних цін за допомогою централізованих закупок або тендерів;

•Трудові витрати. Після проведення оцінки, найчастіше компанії застосовують нормування трудовитрат, скорочення нормативів на одиницю виробленої продукції, впровадження новітніх технологій;

•Енерговитрати. Проводиться оцінка ефективності витрат на скорочення використання енергії (впровадження енергозберігаючих технологій, модернізацію обладнання);

•Управлінські та комерційні витрати. Як правило, компанії концентруються на: впровадженні автоматизації системи управління (ERP); скороченні витрат на утримання офісу, мобільного зв’язку, відрядження; аутсорсингу функцій. 

План заходів зі скорочення витрат повинен бути стратегічною ініціативою та частиною стратегії бізнесу. Велике значення для поліпшення швидкості та контролю реалізації відповідних заходів мають інструменти управління проектами: пошук внутрішніх резервів, факторний аналіз, drill down. Необхідною умовою ефективності заходів зі скорочення витрат є мотивація та заохочення ініціативи робітників або робочих груп.  

Література:

1.Корінько М. Д. Концептуальні основи управління витратами суб’єктів господарювання в умовах удосконалення ринкових відносин / М.Д. Корінько, Г.Б. Тітаренко // Актуальні проблеми економіки. – 2009. – № 9. – С. 126–131.

2.Котенко Т. Ю. Аналіз витрат як складова управління на підприємствах будівельної галузі / Т. Ю. Котенко // Актуальні проблеми економіки. – 2010. – № 6. – С. 118-121.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота