СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ РОЗМІЩЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ І СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ РОЗМІЩЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ І СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ

27.02.2018 11:16

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Олійник Наталія Миколаївна, кандидат технічних наук, доцент кафедри економіки і підприємництва, Херсонський національний технічний університет; Макаренко Сергій Миколайович, кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту і адміністрування, Херсонський національний технічний університет; Григоренко Вадим Андрійович, студент факультету економіки, Херсонський національний технічний університет

Для сучасного стану соціально-економічного розвитку регіонів особливого значення набуває стратегічне планування розміщення продуктивних сил, що дозволяє забезпечувати ефективне управління економічним, політичним і соціальним розвитком країни у регіональному аспекті.  

Стратегічне планування розміщення продуктивних сил і соціально-економічного розвитку території – це різновид управлінської діяльності, що полягає в розробці стратегічних рішень, які передбачають постановку цілей і стратегій розвитку регіону (області) на довгострокову перспективу, реалізація яких спрямована на ефективне функціонування економіки, екології та соціальної сфери, а також швидку адаптацію до змін у політичній, економічній, соціальній складових розвитку держави взагалі та окремого регіону зокрема.

Стратегічне планування здійснюється у кілька стадій [1, с. 26]:

- процес розробки плану;

- коригування планових завдань;

- внесення змін і доповнень.

При стратегічному плануванні розміщення продуктивних сил і соціально-економічного розвитку регіону слід враховувати ряд чинників (рис. 1).


Рис. 1. Фактори впливу на формування й реалізацію стратегії розміщення продуктивних сил і соціально-економічного розвитку регіонів


Джерело: побудовано авторами на основі [2, с. 36] 

Вплив конкретних чинників на процес розміщення продуктивних сил зумовлений, по-перше, істотними відмінностями територій (особливо в Україні), на яких розміщується і розвивається виробництво, і, по-друге, – специфікою функціонування самих виробництв, що належать до різних галузей [3, с. 24].  

Сутність стратегічного планування полягає у розробці й реалізації стратегії комплексного соціально-економічного розвитку регіону на основі безперервного моніторингу й оцінювання змін, що відбувають¬ся в даному регіоні та в країні взагалі, з метою забезпечення економічної безпеки регіону та підвищення його конкурентоспроможності в умовах динамічних змін зовнішнього середовища.

Розробляючи стратегію регіонального розвитку, слід враховувати й те, що процеси глобалізації світового господарства підсилюють конкуренцію між державами та їх територіями [4, с. 84].

Комплексна стратегія розвитку продуктивних сил регіонів дозволила б узгодити питання ефективної структури продуктивних сил, а відтак і структури регіональної економіки, питання співвідношення продуктивних сил у процесі їх використання. Також комплексна стратегія сприяла б вирішенню проблем, які існують в аналізі та оцінці продуктивних сил регіонів у теперішній час [5, с. 60].

Відсутність обґрунтованої та коректної моделі оцінювання й прогнозування розвитку регіонів не дозволяє органам державної влади та місцевого самоврядування визначити дієвий комплекс заходів, спрямованих на розвиток територій, що, як наслідок, призводить до нераціонального та неефективного використання джерел фінансування для впровадження та виконання заходів, вплив яких на економіку регіону є незначним. Відсутність достовірної оцінки рівня соціально-економічного розвитку підриває рівень довіри іноземних інвесторів до вітчизняних джерел інформації, що відображається на офіційних веб-сайтах центральних органів державної влади (Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (www.me.gov.ua), Державної служби статистики України (www.ukrstat.gov.ua) тощо). Зазначене призводить до погіршення інвестиційної привабливості вітчизняної економіки та зменшення обсягів залучення прямих іноземних інвестицій [6, с. 268].

Стратегічна орієнтація на досягнення комплексного соціально-економічного розвитку регіону (області) має характеризуватися:

- підвищенням якості життя населення, що проживає на території регіону (області); 

- раціональним, економічно ефективним розміщенням продуктивних сил, що забезпечуватиме зростання продуктивності суспільної праці та підвищення конкурентоспроможності територіального виробництва;

- підвищенням ефективності функціонування органів управління на регіональному та локальних рівнях розвитку міжнародних та міжрегіональних відносин.

Таким чином, в умовах глобалізації світового господарства все більш актуальним стає пошук нових шляхів забезпечення соціально-економічного розвитку регіону, підвищення якості життя населення та покращення інвестиційної привабливості регіону.

Література:

1. Макаренко С.М. Бізнес-планування : Навчально-методичний посібник для студентів спеціальності 073 «Менеджмент» / С.М. Макаренко, Н.М. Олійник. – Херсон: ТОВ «ВКФ «СТАР» ЛТД», 2017. – 224 с.

2. Каїра З.С. Розміщення виробничих сил: стратегія та практика : Навчальний посібник / З.С. Каїра, А.І. Омельянчук, О.С. Поважний. – Донецьк: Альфа-прес, 2006. – 320 с.

3. Стеченко Д.М. Розміщення продуктивних сил і регіоналістика : Підручник / Д.М. Стеченко. – К.: Вікар, 2006. – 396 с.

4. Назарова М.І. Стратегічне планування соціально-економічного розвитку регіону / М.І. Назарова // Інвестиції: практика та досвід. – 2011. – № 20. – С. 81-84.  

5. Лоскутова В.В. Про деякі аспекти комплексної стратегії розвитку продуктивних сил старопромислових регіонів / В.В. Лоскутова // Менеджер: Вісник Донецького державного університету управління. – 2014. – № 2 (68). – С. 60-70. 

6. Соловйова Н.І. Методологічна коректність прогнозного оцінювання параметрів соціально-економічного розвитку регіонів / Н.І. Соловйова, С.М. Макаренко, Н.М. Олійник. – Актуальні проблеми економіки. – 2016. – № 11 (185). – С. 268-277.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота