ОБСТАВИНИ, ЩО ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ УКЛАДЕННЮ ШЛЮБУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОБСТАВИНИ, ЩО ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ УКЛАДЕННЮ ШЛЮБУ

28.02.2018 11:04

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Анучкіна Ірина Юріївна, студентка групи 41-П, Харківський Державний автомобільно-дорожній коледж

Давньогрецький мислитель Платон зазначав, що у добре влаштованій державі першими законами повинні бути ті, які регулюють шлюб. І це цілком закономірно, адже ні людина, ні сім’я не можуть існувати в суспільстві самі по собі. А найважливішою передумовою виникнення сім’ї, її основою є шлюб.

Статтею  51 Конституції України визначено, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї. З цього приводу не можна не згадати слова Л. Анспахера: "Шлюб являє собою відносини між чоловіком і жінкою, де незалежність обох сторін однакова, залежність – обопільна, а обов’язки – взаємні".

Згідно статті 21 Сімейного Кодексу України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Умовами укладання шлюбу є:

добровільність(ст.24 СК України) – шлюб ґрунтується на вільній згоді чоловіка та жінки;

досягнення особами, які вступають у шлюб, шлюбного віку – 18 років (ст. 22 СК України), такого віку вони мають досягнути на день реєстрації шлюбу, а не на день подання заяви в органи РАЦС;

одношлюбність (ст. 25 СК України) – жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі.

Крім умов укладення шлюбу є також обставини, що перешкоджають укладенню шлюбу.

Перешкодами до укладення шлюбу  є обставини, за наявності яких державна реєстрація укладення шлюбу неможлива і є неправомірною.

Перешкоди для вступу в шлюб визначено в ст. 25, 26 та ч.2 ст. 24 Сімейного кодексу України, а саме:

1. перебування в іншому шлюбі (тобто для укладення шлюбу необхідно або припинити попередній шлюб, або не перебувати у шлюбі); ця заборона випливає з принципу моногамії (одношлюбності), у відповідності з яким особа може перебувати тільки в одному зареєстрованому шлюбі;

2. у шлюбі між собою не можуть перебувати особи, які є родичами прямої лінії споріднення;

3. у шлюбі між собою не можуть перебувати рідні (повнорідні, неповнорідні) брат і сестра;

4. у шлюбі між собою не можуть перебувати двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця. 

Заборона шлюбу між родичами по боковій лінії заснована на тому, що він призводить нерідко до більш високого, ніж звичайний, відсотку спадкових хвороб, порокам розвитку нащадків — затриманню розумового розвитку, дефектам мовлення. Так, кількість дітей народжених з хворобою Дауна і тяжкою патологією в сім'ях, де чоловік і жінка являються двоюрідними братами і сестрами, у два рази вище, ніж в нормальних сім'ях. За даними ВОЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я) доля вражених шизофренією серед родичів першого ступеня складає 1:10. Заборона шлюбів між близькими родичами продиктована і етичними міркуваннями, природною відразою цивілізованого людства до кровозмішування.

5. У шлюбі між собою не можуть бути усиновлювач та усиновлена ним дитина;

6. Недієздатність осіб (або особи), які бажають укласти шлюб. У разі укладення шлюбу з особою, яка визнана в установленому порядку недієздатною, такий шлюб визнається недійсним. 

За правилом, шлюб реєструється у приміщенні того державного органу РАЦС, куди й було подано заяву про реєстрацію шлюбу (ч. 1 ст. 33 СК). За бажанням наречених реєстрація шлюбу відбувається урочисто.

Але закон надає можливість нареченим за їх заявою зареєструвати шлюб і в іншому місці, а саме за місцем їхнього проживання, за місцем надання стаціонарної медичної допомоги або в іншому місці, якщо вони не можуть із поважних причин прибути до державного органу РАЦС (ч. 2 ст. 33 СК).

Державна реєстрація шлюбу посвідчується Свідоцтвом про шлюб, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

Шлюб — підстава для виникнення прав і обов'язків подружжя як немайнових: право на материнство (батьківство), на свободу та особисту недоторканність, на повагу до своєї індивідуальності, на зміну прізвища, на розподіл обов'язків та спільне вирішення питань життя сім'ї, на особисту свободу тощо, так і матеріальних — обов'язок щодо утримання, право спільної сумісної власності. 

Отже, шлюб не є підставою для надання кожному з подружжя пільг або переваг, а також не може становити обмеження його прав і свобод, установлених Конституцією України та іншими законами нашої країни.

____________________

Науковий керівник: Гордєєва Ольга Іллівна, викладач вищої категорії, викладач-методист, Харківський Державний автомобільно-дорожній коледж

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота