СУДОВИЙ РОЗГЛЯД СПРАВ ПРО ПОЗБАВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ ЗА НОВИМ ЦИВІЛЬНИМ ПРОЦЕСУАЛЬНИМ КОДЕКСОМ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУДОВИЙ РОЗГЛЯД СПРАВ ПРО ПОЗБАВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ ЗА НОВИМ ЦИВІЛЬНИМ ПРОЦЕСУАЛЬНИМ КОДЕКСОМ УКРАЇНИ

28.02.2018 14:25

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Семиполець Віталій Вікторович, Ад’юнкт кафедри цивільного права та процесу, Національна академія внутрішніх справ, Директор ТОВ «V ФЕМІДА V»

Однією з основних стадій цивільного процесу, в якій суд розглядає справи про позбавлення батьківських прав, є судовий розгляд. 

Процесуальний порядок розгляду справ про позбавлення батьківських прав здійснюється за загальними правилами цивільного судочинства відповідно до положень Глави 6 Розділу III ЦПК України, з урахуванням особливостей,  обумовлених правовою природою зазначеної категорії справ.  Частини 1, 2 ст. 211 ЦПК України закріплюють положення, відповідно до якого розгляд судом цивільної справи відбувається в судовому засіданні з обов’язковим повідомленням осіб, які беруть участь у справі.

Судовий розгляд справ про позбавлення батьківських прав складається з таких частин: 1) підготовчої частини; 2) розгляду справи по суті; 3) судових дебатів; 4) ухвалення і оголошення судового рішення. 

Основним завданням підготовчої частини судового розгляду справ про позбавлення батьківських прав є перевірка наявності умов, необхідних для розгляду і вирішення справи. Перелік процесуальних дій на цій стадії регламентований ст. 211-226 ЦПК України. 

У призначений для розгляду справи про позбавлення батьківських прав час головуючий відкриває судове засідання й оголошує справу, яка розглядатиметься, встановлює особи тих, хто з’явився, а також перевіряє повноваження представника. Згідно зі ст.   219 ЦПК України, із зали судового засідання видаляються свідки у відведені для цього приміщення та оголошується склад суду і роз’яснює учасникам справи право заявляти відводи, що є гарантією об’єктивного розгляду справи. Справи про позбавлення батьківських прав, відповідно до ч. 1 ст. 34 ЦПК України, розглядаються одноособово суддею, який є головуючим і діє від імені суду.      

Наступною процесуальною дією головуючий з’ясовує обізнаність учасників справи з їхніми правами та обов’язками (ст. 43 ЦПК України). Відповідно до ст. 222 ЦПК України головуючий з’ясовує, чи мають учасники справи клопотання, пов’язані з розглядом справи, які не були заявлені з поважних причин раніше, та вирішує їх після заслуховування думки інших присутніх у судовому засіданні сторін. Після цього судом вирішується питання щодо можливості розгляду справи про позбавлення батьківських прав при наявному складі учасників.

Чинне процесуальне законодавство не містить будь-яких спеціальних приписів щодо обов’язкової особистої участі відповідача в розгляді справ. 

На законодавчому рівні умови проведення заочного розгляду справи закріплені у   ст. 280 ЦПК України, аналіз положень яких дає змогу дійти висновку, що для заочного розгляду справи необхідна наявність одночасно таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з’явився в судове засідання без поважних причин; позивач не заперечує проти такого вирішення справи. Вирішуючи питання про можливість розгляду справ про позбавлення батьківських прав за відсутності відповідача, слід звернути увагу на питання неявки відповідача та належного його повідомлення. Частина 11 ст. 128 ЦПК України передбачає, що відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, а також заінтересована особа у справах про видачу обмежувального припису викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи. З опублікуванням оголошення відповідач вважається повідомленим про час і місце розгляду справи, а отже є підстави для заочного рішення.

Основною частиною судового розгляду справ про позбавлення батьківських прав визнається розгляд справи по суті, де в умовах змагальності й рівноправності сторін досліджуються і аналізуються фактичні обставини справи  [2, с. 251].

Відповідно до ч. 1 ст. 217 ЦПК України, у призначений для розгляду справи час головуючий відкриває судове засідання та оголошує, яка справа розглядатиметься.  У разі відмови позивача від позову, якщо така умова прийнята судом. Визнання відповідачем позову, за наявності для того законних підстав, надає право суду ухвалити рішення про задоволення позову про позбавлення батьківських прав відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України.  

Застосування вищезазначених підстав для закриття провадження у справах про позбавлення батьківських має певні особливості та обумовлено низкою застережень. Мирова угода в даній категорії справ не може служити підставою для закриття провадження у справі.

Суд, заслухавши вступне слово учасників справи, з’ясовує обставини, на які учасники справи посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та досліджує в порядку, визначеному в підготовчому засіданні у справі, докази, якими вони обґрунтовуються. (ч. 1 ст. 228 ЦПК України, встановлює порядок з’ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються. Частина 2 зазначеної статті закріплює правило, відповідно до якого порядок дослідження доказів визначається судом залежно від змісту спірних правовідносин і в разі потреби може бути змінений. 

Дослідження письмових, речових доказів, відтворення звукозапису, демонстрація відеозапису  при розгляді справ про позбавлення батьківських прав здійснюється за правилами § 3 глави 6 розділу III ЦПК України. При цьому основні положення щодо такого дослідження закріплені у ст. 235-239 ЦПК України. У разі неможливості продовження розгляду справи у зв’язку з необхідністю подання нових доказів суд, відповідно до ч. 2 ст. 240 ЦПК України, оголошує перерву на час, необхідний для цього.   

Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності. Жодний доказ, як зазначено у ст.   89 ЦПК України, не має для суду наперед установленого значення.   

Після з’ясування всіх обставин справи та перевірки їх доказами головуючий надає сторонам та іншим учасникам справи можливість дати додаткові пояснення, які можуть доповнити матеріали справи. Вислухавши додаткові пояснення і вирішивши заявлені при цьому клопотання учасників справи, суд постановляє ухвалу про закінчення з’ясування обставин справи та перевірки їх доказами і переходить до судових дебатів, де формулюються вимоги сторін, які обґрунтовуються з фактичної та правової точки зору   [3, с. 279].  

Першим у судових дебатах при розгляді справ про позбавлення батьківських прав надається слово позивачеві та його представникові, далі – відповідачеві та його представнику. Третя особа, яка заявила самостійні вимоги щодо предмета спору, та її представник у судових дебатах виступають після сторін. 

Заключною частиною стадії розгляду справи є ухвалення та оголошення рішення.

Література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 03.10.2017 року № 2147-VIII

2. Васильєв С. В. Цивільний процес України : навч. посіб. / С. В. Васильєв. – Х. : ТОВ «Одіссей», 2008. – 480 с.

3. Советский гражданский процесс : учебник / под ред. К. И. Комиссарова, В. М. Семенова. – 2-е изд., перераб. и доп. – М. : Юрид. лит., 1988. – 480 с.

4. Цивільний процес України : підручник / за ред. Ю. С. Червоного. – К. : Істина, 2007. – 392 с.

5. Цивільне процесуальне право України : навч. посіб. / за заг. ред. С. С. Бичкової. – К. : Атіка, 2006. – 384 с.

6. Луспеник Д. Д. Роль суду в цивільному змагальному процесі / Д. Д.  Луспеник // Юрид. журн. – 2004. – № 5. – С. 116-120.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота