ВІДМЕЖУВАННЯ ЗНАРЯДЬ ТА ЗАСОБІВ ЗЛОЧИННОГО ПОСЯГАННЯ ВІД СПОСОБУ ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВІДМЕЖУВАННЯ ЗНАРЯДЬ ТА ЗАСОБІВ ЗЛОЧИННОГО ПОСЯГАННЯ ВІД СПОСОБУ ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНУ

28.02.2018 22:52

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Бориславська Оксана Романівна, магістр, Львівський державний університет внутрішніх справ

Знаряддя і засоби вчинення злочину - самостійні ознаки, що характеризують об'єктивну сторону злочину. Проте, інколи їх називають одним з компонентів, що характеризують спосіб вчинення злочину, в зв'язку з чим виникають складності при розмежуванні цих понять, оскільки між ними існує тісний функціональний зв'язок. Для того щоб усвідомити відмінності між ними, необхідно визначити, що ж є способом вчинення злочину.

Спосіб вчинення злочину в основному розглядається в кримінальному праві. Також належну увагу йому приділяється в рамках кримінального процесу. Так п. 1 ч. 1 ст. 31 Кримінально-процесуального кодексу України, зазначає, що при провадженні у кримінальній справі підлягає доведенню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення). Виходячи з цього можна зробити висновок: спосіб вчинення злочину є невід'ємною складовою частиною злочинного посягання. Він грає важливу роль у формуванні інформації про скоєне і особу, що вчинила злочин. 

В рамках криміналістики, вчені розглядаючи спосіб скоєння злочину розуміють під ним об'єктивно і суб'єктивно обумовлену систему поведінки суб'єкта до, в момент і після вчинення злочину, що залишає різного роду характерні сліди, які дозволяють за допомогою криміналістичних прийомів і засобів одержати уявлення про суть того, що сталося, своєрідність злочинної поведінки, його окремі особистісні дані і власне визначити найбільш оптимальні методи вирішення завдань розкриття злочину [1, c. 63]. Дане поняття цілком відповідає потребам криміналістики і головного процесу, але є занадто широким для потреб кримінального права і потребує корегування.

Розмежуванням понять знарядь і засобів від способу займались деякі науковці у галузі права, розглядаючи знаряддя та засоби вчинення злочину як самостійні категорії, не проводячи відмежування від способу, розглядали їх як ідентичні категорії. Схожої позиції дотримувався Н.С. Таганцев, вважаючи, що «здійснення злочинного діяння вимагає дотримання певної комбінації, порядку застосування засобів або, іншими словами, певного способу вчинення» [2, c. 104]. М.Д. Шаргородський вважав, що знаряддя і засоби вчинення злочину розглядаються у кримінальному праві, лише як частина способу вчинення злочину [3, c. 97]. Н.П. Пономарьова зазначав, що «спосіб вчинення злочинного посягання може полягати в тому числі у використанні різних матеріальних засобів, при цьому засоби виступають одним з компонентів, що характеризують спосіб вчинення злочину» [4, c. 13].

Однак немає жодних підстав ототожнювати ці поняття і розглядати знаряддя і засоби як компоненти способу вчинення злочинного діяння. Повною мірою відображають правову і соціальну сутність даних понять ті автори, які виділяють самостійне значення знарядь і засобів вчинення злочину. Я.М. Брайнін відзначав, що зі способом скоєння злочину часто буває пов'язано застосування тих чи інших засобів, які служать для досягнення злочинної мети [5, c. 129]. Дані поняття він вважав не ідентичними, оскільки законодавство проводить між ними чітку грань. Засоби вчинення злочину він визначав як різні матеріальні предмети, в тому числі технічні знаряддя і пристосування, які допомагають у вчиненні злочину або приховують його сліди.

Знаряддя і засоби вчинення злочину є більш об’ємним і складним кримінально-правовим явищем, ніж просто складова способу вчинення злочинного діяння. Вони є самостійним ознакою об'єктивної сторони злочину, мають своє власне кримінально-правове значення, специфіку і функції. Не заперечуючи самостійності знарядь і засобів вчинення злочинного діяння, слід зазначити, що вони знаходяться в тісному взаємозв’язку зі способом скоєння злочинного діяння і виступають в якості його факультативних характеристик.

Спосіб вчинення злочину, знаряддя та засоби вчинення злочину є самостійними характеристиками об'єктивної сторони складу злочину. Безсумнівно, що між ними існує певний взаємозв'язок. Проте немає підстав вважати знаряддя і засоби вчинення злочину тільки частиною способу вчинення злочинного діяння. В рамках матеріального кримінального права важливим завданням є створення визначення та розмежування понять «спосіб», «знаряддя» і «засоби» скоєння злочину. Знаряддя та засоби вчинення злочину, мають самостійне кримінально-правове значення, і залежно від свого місця розташування в конструкції складу злочину істотно впливають на кваліфікацію злочину. 

Література:

1. Селиванов Н.А. Сущность методики расследования и ее принципы / Социалистическая законность. - № 5. — 1976. - 61-64 с.

2. Таганцев Н. С. Русское уголовное право: Лекции. Часть Общая: В 2-х т. Т.1./Сост. иотв.ред.: ЗагородниковН.И.-М.: Наука, 1994.-380 с.

3. Шаргородский М. Д. Избранные работы по уголовному праву. - СПб.: Издательство «Юридический центр Пресс», 2003. - 434 с.

4. Пономарева Н.П. Уголовно-правовое значение способа совершения преступления: Автореф. дис... канд. юрид. наук — М., 1970. - 20 с.

5. Брайнин Я.М, Уголовная ответственность и ее основания в советском уголовном праве. -М.: Юрид. лит., 1963. - 276 с.

____________________

Науковий керівник: Яремко Галина Зіновіївна, кандидат юридичних наук, доцент, Львівський державний університет внутрішніх справ

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота