ЕЛЕМЕНТИ ТА СКЛАДОВІ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕЛЕМЕНТИ ТА СКЛАДОВІ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

15.03.2018 15:42

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Величко Ганна Володимирівна, аспірант Донецького державного університету управління


Досвід розвинених країн показує, що в умовах глобальної конкуренції на світовому ринку виграє той, хто має розвинену інноваційну інфраструктуру та розробив найбільш ефективний механізм інноваційної діяльності.

Розуміння важливості розвитку інноваційної інфраструктури в забезпеченні стійкості як підприємств, галузі, так і економіки загалом зумовлено глибокими структурними перетвореннями в економіці, високим ступенем зношення основних фондів, потребою промисловості в нових знаннях і технологіях, що забезпечують випуск конкурентоспроможної на світовому ринку продукції; необхідністю збереження і розвитку науково-технічного потенціалу й інноваційного підприємництва, запобігання витоку інтелектуальної власності і наукових кадрів за кордон, підвищення результативності наукової діяльності.

Наявність якісної інноваційної інфраструктури сприяє підвищенню рівня інноваційної активності підприємств. Таким чином інноваційна інфраструктура повинна вирішувати такі завдання:

– підтримка вітчизняних новаторів, винахідників, учених;

– прискорення соціально-економічного розвитку господарчої структури як країни загалом, так і окремих регіонів та підприємств;

– активне застосування у виробництві зарубіжних та вітчизняних науково-технологічних розробок, винаходів;

– створення та підтримка малого інноваційного підприємництва;

– розвиток експортної бази і збільшення валютних надходжень у результаті інтенсивнішої інтеграції економіки країни в систему міжнародної торгівлі;

– наповнення внутрішнього ринку конкурентоспроможними товарами та послугами виробничого і споживчого призначення;

– забезпечення трансферу інновацій (технологій) та комерціалізації наукових розробок;

– розвиток нових форм господарювання з пристосуванням до сучасних умов світового ринку;

– надання всіх видів необхідних послуг інноваційному бізнесу[1].

Інноваційна інфраструктура — сукупність підприємств, організацій, установ, їх об'єднань, асоціацій будь-якої форми власності, що надають послуги із забезпечення інноваційної діяльності (консалтингові, маркетингові, інформаційно-комунікативні, юридичні, освітні тощо).

Вона сприяє входженню інновацій у всі сфери економіки. Ціллю інноваційної інфраструктури є сприяння перетворенню новацій на інновації, збереження і примноження наукового потенціалу країни.

Складовими інноваційної інфраструктури є:

- фінансово-кредитні установи;

- зони інтенсивного науково-технічного розвитку (технополіси);

- технопарки (технологічні парки агропарки, Інноваційні парки);

- інноваційні центри (технологічні, регіональні, галузеві);

інкубатори (інноваційні технологічні, інноваційного бізнесу);

- консалтингові (надання консультацій у сфері захисту інтелектуальної власності, реінжинірингу тощо) фірми,

- інноваційні та страхові компанії тощо.

Розглядаючи сучасну ситуацію в Україні видно, що наразі майже відсутні спеціалізовані структури, які здійснюють підтримку інноваційних проектів. Кабінет міністрів України затвердив проект «Концепції Державної цільової економічної програми розвитку інноваційної інфраструктури». Мета цієї програми — створення умов для розвитку інноваційної інфраструктури, надання допомоги науковцям, інноваторам та підприємствам. Серед завдань програми також названі вдосконалення інформаційної мережі, впровадження необхідних спеціальностей з технологічного та економічного аудиту, патентних та маркетингових досліджень тощо до 2021 р [2]. 

Огляд літературних джерел свідчить, що й досі немає уніфікованої класифікації елементів інноваційної інфраструктури. Основні її підсистеми можна виділити досить умовно, оскільки процес формування нової економіки супроводжується постійною трансформацією складових або виникненням нових елементів інфраструктури, вони можуть виконувати різні функції. Механізми інноваційної діяльності досить глибоко досліджені, для науково-практичних цілей інноваційну інфраструктуру можна розглядати як сукупність підсистем:

1. Виробничо-технологічна підсистема покликана створювати умови для доступу підприємств до виробничих ресурсів, елементами якої є технопарки й інноваційно-технологічні центри, інноваційно-технологічні комплекси й т. ін.

2. Фінансова підсистема забезпечує фінансування інноваційних проектів для малих і середніх підприємств.

3. Інформаційна підсистема відтворює наявні бази даних, розширює функціональні можливості інформаційних систем, які забезпечують одночасну паралельну обробку баз даних з різною структурою даних.

4. Кадрова підсистема забезпечує підготовку кваліфікованих кадрів, отримання, оновлення бази знань і набуття досвіду, підвищення кваліфікації, розвиток практичних навичок і зростання компетентності фахівців.

5. Консалтингова підсистема створює умови надання клієнтові допомоги у вирішенні управлінських питань, проблем оптимізації бізнесу, підвищення ефективності функціонування організації та ін.

6. Правова підсистема забезпечує законодавчо-нормативні умови для функціонування та розвитку інших підсистем та елементів інфраструктури [1].

Створення інфраструктурного забезпечення інноваційної діяльності в Україні є на сьогодні найбільш актуальним питанням організаційної підтримки як вітчизняних наукових установ, так і бізнес організацій. Аналіз закордонного досвіду та національних особливостей виникнення та діяльності окремих елементів інноваційної інфраструктури дозволить сформувати основні напрями її формування в інноваційній сфері України.

Література:

1. Захарченко В. І., Корсікова Н. М., Меркулов М. М. Інноваційний менеджмент: теорія і практика в умовах трансформації економіки. Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2012. – 448 с.

2. Про схвалення Концепції Державної цільової економічної програми розвитку інноваційної інфраструктури на 2017-2021 роки: проект розпорядження Кабінету Міністрів України. [Електронний ресурс]. – Доступний з https://goo.gl/Di7j79



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота