СУТНІСТЬ, ЗАВДАННЯ І ПРОБЛЕМИ ТРАНСПОРТНОЇ ЛОГІСТИКИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУТНІСТЬ, ЗАВДАННЯ І ПРОБЛЕМИ ТРАНСПОРТНОЇ ЛОГІСТИКИ В УКРАЇНІ

27.03.2018 12:17

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Біла Ірина Василівна, викладач комерційних дисциплін, Криворізький державний комерційно-економічний технікум


Розвиток транспортної логістики в Україні є однією з необхідних умов подальшої структурної перебудови економіки в державі. Транспорт як провідна галузь економіки забезпечує функціонування і розвиток всіх галузей господарського комплексу країни та виступає фундаментальною основою їх взаємодії під час економічного розвитку. 

Транспортування - це ключова комплексна активність, пов'язана з переміщенням матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва або готової продукції транспортним засобом у логістичному ланцюзі. Транспортна логістика – це функціональна сфера логістики, що оптимізує логістичні операції на шляху матеріального потоку від постачальника до кінцевого споживача із застосуванням транспортних засобів. Будучи галуззю матеріального виробництва, транспорт має свою продукцію – це сам процес переміщення. Транспорт у системі логістики відіграє важливу роль: є складовою основних функціональних галузей логістики, транспорт пропонує на ринку товарів і послуг свою продукцію - транспортні послуги, за які отримує прибуток. Проблеми транспортної галузі поглиблюються за рахунок підприємств - основних споживачів транспортних послуг, які не здатні забезпечити достатні обсяги перевезень, відповідний сучасним потребам рівень дохідності. На вибір типу транспортної складової логістичних систем впливають такі фактори, як: вид вантажу, вартість перевезень, мета транспортування, відстань, якість транспортних шляхів. У сучасних умовах роль транспортного обслуговування визначається не інтересами окремого відправника, а оптимальним співвідношенням витрат і прибутку, а також у мінімізації загальних логістичних витрат. Складна економічна ситуація в країні вимагає від працівників транспортної галузі великої уваги до вирішення питань організації і управління перевезеннями, підвищення якості запропонованих послуг, вибір каналів руху товару. 

Основна мета логістики у сфері транспортування полягає в усуненні перебоїв у разі безперервного переміщення товарів і транспортних засобів від пункту відправлення до пункту призначення. 

Принципи транспортної логістики стають основними напрямами вдосконалення транспортних технологій у сфері руху товару, інтеграції виробничих і транспортних процесів.

Аналізуючи логістичну діяльність українських транспортних підприємств, можемо виділити, основні проблеми:

 недостатню якість транспортного обслуговування, зношеність рухомого складу;

 недовантаження рухомого складу;

 недосконалість системи страхування вантажу і транспортних засобів;

 труднощі в організації взаємодії декількох видів транспорту.

Для логістики транспортування важливе значення мають різновиди перевезень, які залежать від видів використовуваних транспортних засобів. На сьогодні транспортна логістика розглядає обсяги перевезень, напрями та номенклатуру транспортованих вантажів, визначає суб’єктів товарного ринку, що належать до підсистем логістики транспортування. 

Для транспортної системи будь-якої держави активна участь у глобалізації ринку транспортних послуг означає: лібералізацію усіх сфер транспортної діяльності, відмову від державного регулювання, зростання інформаційної відкритості, уніфікацію транспортних засобів, технологій.

Література: 

1. Альбеков А. У., Федько В. П., Митько О. А. Логистика коммерции. - Ростов на Дону: Феникс, 2001.

2. Сивохина Н. М., Родников В. Б., Горбунов Н. Я. Логистика. - М.: ООО «Издательство АСТ» ЗАО «РНК Русанова», 2002.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота