АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ

29.03.2018 11:40

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Сліпак Інна Русланівна, студентка, Національний авіаційний університет


На сьогоднішній день банківський сектор України перебуває у складному становищі. Підвищення його ефективності в нашій країні – одна з актуальних, гострих і складних проблем. 

Кредитування є однією з традиційних банківських операцій. Проте в умовах сьогодення банківські установи дещо уповільнили свою діяльність на ринку кредитування, що є безумовним наслідком економічних та політичних процесів, які похитнули економіку нашої держави [1].

Аналіз сучасного стану банківської системи України викликає об’єктивну необхідність у конкретизації актуальних проблем та факторів, що стримують розвиток вітчизняного банківського сектора. До найбільш гострих проблем сучасної банківської системи слід віднести наступні: зростання недовіри до банків; негативний вплив політичних процесів; суперечливість механізму рефінансування українських банків; девальвація національної грошової одиниці; подорожчання кредитних ресурсів; погіршення кредитного портфеля банків.

Протягом 2017 року з ринку пішло 14 банків (з них 4 реорганізувалися у фінансові компанії, 1 банк приєднався до іншого), на які на початок року припадало 1,7% чистих активів [2]. За рік чисті активи банків зросли на 6,4% - до 1336 млрд грн. Обсяги міжбанківських кредитів та коштів у НБУ знизилися на 27 млрд грн. Чисті кредити, скориговані на резерви, практично не змінилися за фіксованим курсом. Портфель валютних кредитів помітно зменшився внаслідок списань та реструктуризацій, але зростання гривневого кредитування компенсувало це скорочення.

Суттєво зросло кредитування населення: приріст чистих кредитів у гривні склав 42%. Найвищі темпи були у Приватбанку та приватних банках – понад 60%. Іпотечне кредитування також прискорилося, але списання старих позик призвело до скорочення частки іпотеки у структурі портфеля фізосіб. Нове кредитування дозволило всім групам банків, крім Приватбанку, підвищити якість кредитного портфеля за рахунок статистичних ефектів. 

У 2017 році ставки за річними гривневими депозитами знизилися на 3.2 в.п. - до 14,3% річних. Проте останні рішення НБУ підвищити облікову ставку, що призвело до збільшення вартості короткострокових (до 6 місяців) гривневих депозитів на 0.2-0.4 в.п. з часу першого підвищення ставки. Вартість річних валютних депозитів населення зберігається на історично низькому рівні – 3,7%. 

У 2018 році ризики роботи банківського сектору, серед іншого, пов’язані з відсутністю співпраці з МФО та, як наслідок, можливим погіршенням економічних очікувань бізнесу та населення. Це впливатиме на темпи кредитування та банківську політику ціноутворення на пасиви та активи [3].

Можна стверджувати, що розвиток кредитування на даний час в нашій країні дещо сповільнюється. Скорочується кількість фінансових установ, знижується кількість виданих споживчих та іпотечних кредитів. Зростають процентні ставки за кредитами. Визначено, що головним фактором, що впливає на сучасну кредитну діяльність банків в Україні, є політична та соціальна нестабільність.

Література:

1. Підвищення ролі банківської системи в економічному зростанні: види, функції та роль кредиту/ наук. ред. А. П. Мороз. – К.: УФМТ, 2016. – 23 с.

2. Огляд банківського сектору. Випуск 6. Лютий 2018 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://bank.gov.ua/doccatalog/document;jsessionid=547FD 4A97C14B6AFCF5249CCD4C1EF43?id=64628171

3. Oфіційний сайт НБУ [Електрoнний ресурс]. — Режим дoступу: http://www.bank.gov.ua/control/uk/ index

____________________

Науковий керівник: Задерака Наталія Миколаївна, старший викладач, Національний авіаційний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота