ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА В ІЄРАРХІЇ БЕЗПЕКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА В ІЄРАРХІЇ БЕЗПЕКИ

29.03.2018 19:20

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Струк Наталія Петрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри публічного управління і адміністрування Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу


На думку відомих вітчизняних вчених, безпека – стан захищеності людини, суспільства і держави від зовнішніх та внутрішніх небезпек і загроз, який базується на діяльності людей, суспільства, держави, світового співтовариства щодо вивчення, виявлення, ідентифікації та аутентифікації, попередження й усунення небезпек та загроз, мінімізації дії негативних наслідків, здатних загрожувати небезпекою фундаментальним цінностям антропо-соціокультурного середовища, зашкодити стійкому розвитку системи безпеки [1]. Вітчизняні та іноземні науковці, нормативні документи дають різні тлумачення сутності поняття «безпека», що пояснюється його складним, багатокомпонентним, міждисциплінарним та інтегральним характером. 

У Законі України «Про основи національної безпеки України» національна безпека це – захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам у різних сферах діяльності, при виникненні негативних тенденцій до створення потенційних або реальних загроз національним інтересам [2].

Визначивши зміст понять «безпека» та «національна безпека», можна охарактеризувати співвідношення таких категорій, як безпека», «національна безпека» і «енергетична безпека». Складність з’ясування змісту національної безпеки обумовлена різними дослідницькими підходами до  оперування терміном «національна безпека» під час розроблення та  здійснення політики держави у різних сферах життєдіяльності суспільства, а також до ідентифікації усіх наявних підсистем (елементів, складових) системи національної безпеки як  соціальної системи.

В Енергетичній стратегії України на період до 2030 р. енергетичну безпеку розуміють як "невід’ємну складову національної безпеки держави [3].

Проведені узагальнення публікацій за даною проблематикою та результати власних досліджень дозволили нам змоделювати співвідношення національної та енергетичної безпеки (рис.1). 





Рис.1. Енергетична безпека в ієрархії безпеки

Енергетична безпека є однією з найважливіших складових економічної безпеки країни, а економічна безпека є важливим елементом системи національної безпеки країни.

Список використаних джерел:

1. Ліпкан В. А. Національна безпека України: кримінально-правова охорона / В. А. Ліпкан., І. В. Діордіца (Серія: Національна і міжнародна безпека). – К.: КНТ, 2007. – С. 227. 

2. Закон України «Про основи національної безпеки України» // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 2003. – № 39. – С. 1.

3. Енергетична стратегія України до 2030 року : Постанова Кабінету Міністрів України від 15 березня 2006 р. № 145-р  [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://search.ligazakon.ua




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота