КОМЕРЦІЙНЕ НАЙМЕНУВАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ ЯК ЗАСІБ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ СУБ’ЄКТА ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОМЕРЦІЙНЕ НАЙМЕНУВАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ ЯК ЗАСІБ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ СУБ’ЄКТА ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

18.04.2018 13:55

[Секція 8. Інтелектуальна власність та його захист. Інформаційне право]

Автор: Омелянчук Оксана Петрівна, студентка магістратури факультету політології та права, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова


Комерційне найменування - це самостійний та незалежний об’єкт інтелектуального права, який не можна уподібнювати до найменування юридичної особи.

Актуальний стан розвитку ринкових відносин прогнозує поступове покращення змісту інтелектуальних продуктів та засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, послуг та товарів, які за своєю правовою природою належать до об’єктів права інтелектуальної власності. Спираючись на це, законодавство у сфері інтелектуальної власності повинно створити простий та дієвий механізм опанування, реалізації та захисту прав на різні об’єкти інтелектуальної власності.

Доцільно вважати комерційне найменування одним із засобів індивідуалізації учасників господарських відносин, оскільки підстави виникнення, обсяг прав інтелектуальної власності, способи захисту прав є відмінними від об’єктів патентного права. На це наголошує В.М. Мартин. [1, ст. 333.] Варто дослухатися до цієї думки, оскільки комерційне найменування є самостійним об’єктом інтелектуального права з власним правовим регулюванням, якого замало для відповідного існування цього правового інституту. Без сумніву, комерційне найменування не є рівноцінним найменуванню юридичної особи, але може відповідати йому цілком або частково.

Комерцiйне нaйменувaння, на даний час, є нaйбiльш невизнaченим об’єктом iнтелектуaльної влaсностi, адже питaння щодо його захисту та прaвової охорони досі не знaйшли нормaтивного врегулювaння через вiдсутнiсть зaкону [2].

Правова охорона комерційного найменування дає можливість виокремити одну юридичну особу серед інших та надати достовірну та правдиву інформацію споживачу щодо її діяльності. Здебільшого, комерційне найменування збігається з найменуванням юридичної особи або частково пов’язане з ним.

Право інтелектуальної власності на комерційне найменування настає з моменту першого використання цього найменування та охороняється без подання спеціальної заявки на його реєстрацію.

Доцільно згадати, що відомості про комерційне найменування повинні вноситися до реєстру, ведення якого встановлюється чинним законодавством. 

Проведені дослідження щодо вирішення проблеми юридично-тотожних комерційних найменувань, підштовхнуло запропонувати введення матеріально-правового порядку розв’язання спорів, пов'язаних із захистом права на комерційне найменування та створити відповідні заходи задля  відсутності будь-якої можливості створювати аналогічні чи схожі найменування.

Існуюча проблема співвідношення прав на комерційне найменування з іншими ознаками індивідуалізації, а саме: торговельними марками, найменуванням місць походження товару та брендами, потребує постійного доопрацювання. 

Сподіваємося, що створена урядом, нова Рада з питань захисту інтелектуальної власності, допоможе у вирішенні проблем із індивідуалізацією комерційних найменувань юридичних осіб. Дана ініціатива створення належить Міністерству економічного розвитку і торгівлі.

Формування такого плану Ради є важливим та необхідним кроком до розвитку та розбудови системи інтелектуальної власності в Україні, що є пріоритетом роботи Уряду. Створення даного органу відповідає зобов’язанням України у рамках міжнародних домовленостей, які є частиною міжнародної системи охорони прав інтелектуальної власності.

Основними завданнями та пріоритетами Ради буде координація взаємодії органів виконавчої влади у сфері інтелектуальної власності та розробка нових пропозицій щодо розвитку цієї сфери діяльності, забезпечення інтеграції України в європейський та міжнародний інтелектуальний простір, що на даному етапі розвитку нашої держави, є необхідним.

Будемо сподіватись, що вона стане платформою для створення, формування та узгодження політики у сфері захисту інтелектуальної власності, що буде підтримувати ефективне реформування захисту прав інтелектуальної власності в Україні.

Передбачається, що до складу Ради увійдуть тридцять осіб, серед яких будуть керівники центральних органів виконавчої влади, силових структур, представники законодавчої та судової влади, керівники підприємств та громадських організацій.

Передбачається, що Рада діятиме як тимчасовий дорадчий орган при Кабінеті Міністрів. Очолить Раду Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів [3].

Література:

1. Мартин В.М. Охорона прав на комерційне найменування / Інтелектуальне право України / за заг. ред. проф. Яворської О.С. Тернопіль: Підручники і посібники, 2016].

2. Глава 43. Цивільного кодексу України «Право інтелектуальної власності на комерційне найменування. 

3. Офіційне посилання від 07.02.2018:

http://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=8ac0e49a-6764-4c04-9820-8f4080131a1b&title=UriadUkrainiStvorivRaduZPitanIntelektualnoiVlasnosti

______________________

Науковий керівник: Дубчак Леся Сергіївна, доцент, кандидат юридичних наук Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота