СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР УСПІШНОГО РОЗВИТКУ СУЧАСНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР УСПІШНОГО РОЗВИТКУ СУЧАСНИХ ПІДПРИЄМСТВ

24.04.2018 12:47

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Гарбарчук Катерина Володимирівна, магістр, Національний технічний університет України «КПІ ім. Ігоря Сікорського», м. Київ


Носієм соціальної та екологічної культури компанії є персонал, у поведінці якого утвердженні принципи відповідального ставлення до довкілля, готовності вирішувати ті або інші соціально-економічні задачі. Для того щоб бути успішною та сталою організацією, зменшити витрати та вплив на навколишнє середовище, мотивувати персонал до щоденних практик з турботи про довкілля, необхідно навчати та підвищувати обізнаність працівників у сфері соціальної відповідальності. Ефективність та продуктивність виконання посадових обов’язків можливе, коли працівникам є донесена та зрозуміла політика соціальної відповідальності компанії, тоді вони зможуть втілювати її у широкому бізнесовому, соціальному та екологічному контексті та досягати стратегічні цілі організації. 

Соціальною відповідальністю працівника можна назвати моральну і поведінкову установку індивіда, яка опирається на усвідомлення та врахування можливих негативних наслідків за власні дії для інших людей, прагне та готовий уникати даних наслідків впродовж свого життя [1]. Ініціативний, безкорисливий, творчий у роботі, лідер, інноватор, доброволець – усе це є ключовими характеристиками соціально відповідального працівника. Основною характеристикою соціальної відповідальності працівників є їх добровільність. Працівник приймає її самостійно в якості особистого боргу перед іншими. Усвідомлюючи власну повинність, він встановлює собі додаткові вимоги та накладає на себе додаткові обмеження без зовнішнього примусу. Кожен працівник по-різному усвідомлює цінність соціальної відповідальності. Вони можуть реалізовувати цю цінність як особистість або як представники професії, компанії і т.д. Вони самі власно несуть відповідальність за планування та організацію особистого розвитку, лідерських якостей, емоційного і соціального стану, творчого відношення до праці і т. д. Взаємозв’язок соціальної відповідальності, свободи та свідомості працівника безпосередньо здійснює вплив на якість його життя, що виражається у пробудженні у нього інтересу до зміни поведінки, нового способу життя, ставлення до роботи і оточуючих навколо людей. 

Професійний успіх працівника все більше залежить від розвитку його лідерських якостей. Працівник, який за власною ініціативою приймає на себе роль лідера, зобов'язується бути соціально відповідальним. Лідерство за своєю природою передбачає активний розвиток процесу організаційного навчання, воно стає ключовим фактором успіху компаній в економіці на основі використання інтелектуального капіталу. Інноваційна діяльність підприємства є заслугою саме соціально відповідальних працівників компанії, які через свою чесну, екологічно свідому поведінку винаходять продукти чи послуги, які мають корисний вплив на якість життя людей та нащадків. 

Звідси, можна виділити основні переваги соціальної відповідальності працівників для підприємства: збільшення лояльності та дотримання цінностей компанії працівниками; збільшення екологічної свідомості; створення нових екологічно чистих технологій та продуктів; розвиток інноваційного потенціалу; вихід на міжнародні ринки; підвищення репутації та бренду. 

Отже, провідним завданням компанії є виховання соціально відповідальних працівників чиї навички та знання, нададуть змогу долати соціальні проблеми, отримувати економічні вигоди і турбуватись про майбутні покоління.

Література:

1. Горфинкель В. Я., Корпоративная социальная ответственность: учебник и практикум для академического бакалавриата / В. Я. Горфинкель, Н. В. Родионова; под общ. ред. В. Я. Горфинкеля. - М. : Издательство Юрайт, 2014. - 570 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота