ІНТОНАЦІЙНО-ВИРАЗНІ ЗАСОБИ МОВЛЕННЯ В ОРАТОРСЬКОМУ МИСТЕЦТВІ ПРОКУРОРА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНТОНАЦІЙНО-ВИРАЗНІ ЗАСОБИ МОВЛЕННЯ В ОРАТОРСЬКОМУ МИСТЕЦТВІ ПРОКУРОРА

25.04.2018 13:51

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Загребельна Наталія Анатоліївна, методист Київського національного університету імені Тараса Шевченка


Висока мовна і голосова техніка дозволяє прокурору правильно інтонувати промову. Під інтонацією (від лат. intono – голосно виголошую) слід розуміти  сукупність мелодики, ритму, темпу, інтенсивності, акцентних буд, тембру і інших просодичних елементів мови. Інтонація організовує мову фонетично, є засобом вираження різних синтаксичних значень і категорій, а також експресивного і емоційного забарвлення. За допомогою тонального забарвлення слів складаються протилежні за змістом речення: піднесено урочисті, доброзичливі, наказові, грубі, зневажливі тощо. 

Інтонована мова діє також емоційно. Прокурор промовляє не неупередженим голосом, а вступає у спір, запевняє, хвилюється, тобто передає внутрішній сенс слів, виявляє своє ставлення до предмета виступу. Інтонування мови підкреслює також перехід від однієї думки до іншої, від питання до питання, від проблеми до проблеми.

Емоційно забарвлені інтонації передають слухачам різноманітні почуття прокурорського працівника. Крім голосу, техніку характеризують темп і ритм мовлення.

Темп мовлення – це швидкість, з якою прокурор вимовляє слова, речення, весь текст у цілому. Він залежить від індивідуальних особливостей промовця, його темпераменту, від теми та змісту промови, а також від умов, за яких виголошується промова, та особливостей аудиторії. 

Ритм промови має за основне зміну певних частин промови за довжиною звучання, а також чергування мови, що звучить, та пауз. Розрізняють декілька типів пауз залежно від того, за якої причини і з якою метою переривається виголошення промови. Фізіологічні паузи викликані необхідністю вдихнути повітря. Як правило, вони збігаються з іншими паузами – граматичними, логічними і психологічними.

Граматичні паузи являють собою засіб граматичного упорядкування тексту. Логічні паузи пов'язані зі змістом, логікою промови. За їх допомогою оратор здійснює роздрібнювання потоку слів на змістовні частини. Це нібито поділ або поєднання слів у мовні такти. Логічний наголос – підкреслена вимова етапних речень у промові, а також найзначніших слів і словосполучень у фразах. Звичка говорити по тактах зробить мову прокурора не тільки стрункою за формою, зрозумілою за передачею, але й глибокою за змістом.

Які ж прийоми техніки мовлення допоможуть підкреслити, підсилити звучання логічно наголошених слів і фразі? З-поміж таких прийомів відрізняють: зміну сили або регістру звучання голосу, уповільнення темпу мови і паузи. Завдяки цьому промова стає рельєфною, передає аудиторії ставлення оратора до окремих фрагментів і положень у виступі як до найважливіших. Більше того, це впливає на формування у слухачів їх ставлення до проблем, яких прокурор торкається у промові.

Крім згаданих прийомні (варіація сили звучання голосу, логічних наголосів, що залежать від ступеня важливості предмета розмови, різноманітності темпу, що відтіняє значимість окремих думок), виразності звучання мови надає зміна висоти тону. 

Література:

1. Дейл Карнегі. Учись виступати публічно і впливати на широке коло людей. К., 2000.

2. Караванський С. Секрети української мови. К., 2004.

3. Стешов А. В. Усное выступление: логика и композиция. Харьков, 2005.

_______________

Науковий керівник: Олійник Ольга Борисівна, доктор юридичних наук, професор, Київський національний університет імені Тараса Шевченка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота