ПРОЗОРІСТЬ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ, ЯК ВАЖЛИВА УМОВА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОЗОРІСТЬ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ, ЯК ВАЖЛИВА УМОВА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

19.05.2018 18:48

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Піменова Марія Михайлівна, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри фінансів, Університет митної справи та фінансів


Підвищення прозорості місцевих бюджетів й активізація участі населення в їх складанні та виконанні є не тільки інструментами оптимізації бюджетних процедур на місцевому рівні, але й сприяють розв’язанню проблеми відчуження людей від влади. Адже недостатня прозорість та відкритість, відсутність системи громадського контролю за формуванням і використанням бюджетних коштів є однією з перепон на шляху до поглиблення децентралізації та зміцнення фінансової незалежності місцевого самоврядування.

Відкритість бюджету та бюджетного процесу є ключовою умовою функціонування демократичного суспільства. Прозорість бюджету дозволяє громадськості, й особливо її соціально активній частині, яка представляє інтереси різних верств населення, мати уяву про складність та альтернативи бюджетних рішень і впливати на органи влади, активно захищаючи свої громадянські права. Таким чином, прозорість: а) дозволяє кожному громадянину розуміти мову і дані бюджету, а також бачити послуги, виконані за рахунок зібраних податків; б) дає можливість представникам влади керуватись громадською думкою при прийнятті остаточних бюджетних рішень; в) дозволяє відслідковувати якість бюджетних рішень на стадії прийняття та слідкувати за їх виконанням; г) сприяє поліпшенню соціальної політики і розподілу коштів бюджету.

При цьому прозорість фінансової операції має бути досягнута на всіх стадіях її реалізації. Стосовно бюджетного процесу, це є участь громадськості в розробці напрямів соціально-економічного розвитку країни, регіону, території; участь громадськості та науковців у підготовці проектів бюджетів; обговорення проектів бюджетів; доступ населення до інформації з питань бюджету й витрачання бюджетних коштів на всіх рівнях і в усіх ланках бюджетної системи.

Аналізуючи результати фінансової децентралізації, а саме показник обсягу власних доходів місцевих бюджетів, бачимо, що прослідковується позитивна тенденція. Так із 2014 року і до аналізованого 2017 обсяг доходів поступово збільшується (рис. 1).




Рис. 1. Власні доходи місцевих бюджетів, млрд. грн.

Таким чином, наявність достатніх ресурсів у місцевих бюджетах є запорукою того, що територіальна громада має можливість надавати більш якісні та більш різноманітні послуги своїм жителям, розробляти програми місцевого розвитку та фінансувати інші заходи для всебічного покращення умов проживання жителів громади.

Гарантією успішності заходів з покращення прозорості бюджетного процесу на місцевому рівні є досягнення високого ступеня довіри громадян до місцевої влади. В умовах доступності та прозорості фінансової інформації громадськість здатна самостійно контролювати ефективність виконання функцій державою, такий контроль є засобом впливу громадян на власну державу.

Література:

1. Офіційний сайт Міністерства фінансів України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.minfin.gov.ua/

2. Бюджет місцевої ради в умовах децентралізації / Центр політичних студій та аналітики [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://eidos.org.ua/novyny/byudzhet-mistsevoji-rady-v-umovah-detsentralizatsiji/

3. Децентралізація: фінансово-аналітичні матеріали [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://decentralization.gov.ua/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота