ОБЛІК ВИРОБНИЧИХ ВИТРАТ В ДЕРЖАВНОМУ СЕКТОРІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОБЛІК ВИРОБНИЧИХ ВИТРАТ В ДЕРЖАВНОМУ СЕКТОРІ

23.05.2018 11:55

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Кемарська Лілія Геннадіївна, кандидат економічних наук, Дніпровський державний технічний університет; Лобас Ірина Сергіївна, студентка 3 курсу, Дніпровський державний технічний університет


Процес управління виробничими  витратами є одним із найголовніших, найактуальніших та найскладніших для кожного суб’єкта державного сектору, тому що від динаміки рівня витрат залежать фінансові результати установи та її окремих підрозділів, а також формування національного доходу на рівні держави. Фінансове забезпечення бюджетних установ визначає обсяги та рівень надання ними послуг населенню. Зважаючи на постійний дефіцит коштів у цій сфері важливо налагоджувати систему максимального використання внутрішніх резервів зростання ефективності. В цьому контексті економія та зниження витрат виступає однією з найважливіших задач, яку можна вирішити завдяки розробці дієвої системи обліку [1]. 

Поняття виробництва в бюджетних установах має свою специфіку, оскільки виробничими підрозділами виступають окремі види виробництв по створенню матеріальних чи інтелектуальних цінностей в порядку виконання основного призначення установи. Так виробничими підрозділами вважаються колектив науковців, що виконують науково-дослідні роботи за господарськими договорами, учбові майстерні, підсобні сільські господарства. В цих підрозділах створюється продукція, яка є готовою до використання. Вона може продаватись, передаватись на потреби установи чи інше. 

Характерним для обліку виробництва є поділ витрат на прямі та непрямі. Прямі - це такі витрати, які можна безпосередньо віднести на собівартість вироблюваної продукції. Непрямі - це такі, які не можна прямо віднести на собівартість виробленої продукції, а тому вони попередньо збираються на окремому рахунку, а потім розподіляються між видами продукції пропорційно базі розподілу. Майстерні можуть утримуватись за рахунок загального та спеціального фонду відповідно до кошторисів. Наукові установи та вищі навчальні заклади здійснюють науково-дослідну діяльність, що може фінансуватись з загального фонду бюджету, або виконуватись за рахунок замовників - господарюючих суб'єктів та за їх рахунок. 

В державному секторі доцільно застосовувати наступні методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції з визначенням конкретного об'єкта: 

– позамовний (окреме індивідуальне замовлення, окремий контракт (проект) або партія продукції); 

– попередільний (певна сукупність технологічних операцій); 

– попроцесний (період технологічного процесу при відсутності незавершеного виробництва) [2]. 

Склад собівартості продукції регулюється НП(С)БОДС 135 «Витрати». Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат [3]. Бухгалтерський облік витрат займає особливе місце в системі управління, оскільки на основі облікових даних попередніх періодів здійснюється процес планування господарської діяльності, аналіз і контроль досягнутих результатів,регулювання виявлених відхилень з урахуванням обсягів випуску продукції та визначення її собівартості [4].

Для обліку процесу відображення виробничих витрат та формування собівартості виробленої продукції призначений рахунок 81 "Виробничі витрати", що має відповідні субрахунки. По дебету його відображаються витрати, а по кредиту - надходження продукції, переданих замовникам виконаних робіт. Для обліку доходів отриманих від реалізації продукції та послуг призначений рахунок 71 "Доходи від реалізації продукції, виробів і виконаних робіт". Грошові кошти, що їх отримують від реалізації ви робленої продукції та послуг відносяться до власних надходжень по групі "Кошти отримані як плата за послуги".

За даними  типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку витрати на оплату праці відображаються на рахунку 8111, нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - на рахунку 8112, передача матеріалів і продуктів харчування в переробку - на рахунку 8113, нарахування амортизації на необоротні активи на рахунку 8114 та інші витрати відображаються на рахунку 8115 [5].

Отже, впровадження процесу управління виробничими витратами дозволить поліпшити раціонально розподіляти і використовувати ресурси, оптимізувати витрати установи і запровадити дієвий оперативний контроль за процесом формування прямих виробничих і загальновиробничих витрат.

Література:

1. Хорунжак Н. М. Облік в управлінні витратами бюджетних установ: монографія / Н. М. Хорунжак. - Тернопіль : ТНЕУ, 2016. - 237 с.

2. Ловінська Л. Г. Методологічні аспекти обліку собівартості продукції суб’єктів державного сектора / Л. Г. Ловінська, Є. В. Калюга // ScienceRise. - 2015. - № 9(1). - С. 24-28

3. Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку в державному секторі. Офіційний сайт Міністерства фінансів України [Електронний ресурс]. – Ре¬жим доступу: http://minfin.kmu.gov.ua/.

4.  Скрипник М.І. Розвиток бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю витрат та калькулювання собівартості продукції : монографія / М.І. Скрипник. – Житомир, 2011.

5. Типова кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов'язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затверджена наказом МФУ № 1219 від 29.12.2015 р. [Електронний ресурс]. – Ре¬жим доступу: https://buhgalter.com.ua/zakonodavstvo/buhgalterskiy-oblik/tipova-koresp-subrahubkiv/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота