«ПРАВИЛО МІРАНДИ»: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД І ПЕРСПЕКТИВ ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

«ПРАВИЛО МІРАНДИ»: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД І ПЕРСПЕКТИВ ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ

29.05.2018 14:20

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Світлична Анна Віталіївна, студентка 3 курсу 5 групи Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України Національного юридичного університету ім. Я.Мудрого


«Ви маєте право мовчати. Все, що Ви скажете, може бути використане проти вас у суді. Ви маєте право на адвоката. Якщо ви не маєте можливості оплатити послуги захисника, його вам буде надано державою. Ви розумієте свої права?» - таке формулювання «Правила Міранди» є звичним для правоохоронних органів США. Його виникнення пов’язане з арештом Ернесто Міранда ще в 1963.  Прецедент, який виник після справи «Міранда проти Арізони» викликав велику кількість суперечок з приводу своєї доцільності, але в рамках дотримання прав і свобод людини, відповідне правило має місце на існування. Ернесто було затримано і не проінформовано про гарантовані йому державою права. В ході судової справи було визнано, що порушення вище згаданих прав особи, тягне за собою визнання отриманих доказів і матеріалів недопустимими і скасування обвинувального вироку, навіть у випадку наявності інших доказів, що підтверджують винуватість. Як далі склалося в практиці, процедура скасування рішень почала іменуватися саме «правилом», а оголошення підозрюваному його прав «попередженням».

«Правило Міранди»  набуло широкого розповсюдження не лише у США, а у країнах Європи, зокрема воно діє в Австралії, Німеччині, , Нідерландах, Ізраїлі, Канаді, Франція тощо. І хоча тексти не є автентичними оригіналу, затвердженому в США, в корегованих варіантах не втрачено основну ідею. Так, наприклад, у Австралії така норма звучить як «Ви не зобов’язанні будь- що робити чи говорити, якщо самі того не бажаєте. Будь-які Ваші слова або дії можуть бути використані у якості доказів. Вам все зрозуміло?». У Франції формулювання доповнюється  тим, що підозрюваному називається найбільший термін на який він може бути затриманий.

Уперше Європейська комісія запропонувала введення «правила Міранди», або як його назвали в Брюсселі «Letter of Rights», ще в 2004 році. Завданням запровадження такої норми було ознайомлення будь-якої особи, яка була заарештована, у письмовій формі з «Letter of Rights» - переліком основних прав особи під час кримінальної процедури на основній мові, а в разі потреби письмовий переклад «Letter of Rights» на мову затримуваного». На сьогодні «Letter of Rights» вже запроваджено в 12 країнах Європейського Союзу, враховуючи Нідерланди та Німеччину, але Єврокомісія намагається запровадити цю норму у всіх країнах-учасницях ЄС.

В Україні «Право Міранди» також має свою варіацію. Так, відповідно до ч.4 ст.208 Кримінально процесуального кодексу «упововажена особа повинна негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також роз'яснити право мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояснення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти нього» також правоохоронець має роз'яснити ч.1 ст.63 Конституції про відсутність відповідальності за відмову давати свідчення проти себе, членів родини або близьких родичів і мовчання до приїзду захисника.Зміст фраз, які звучать при затриманні в Україні, дуже подібний до того, що говориться в таких ситуаціях у Сполучених Штатах. Є тільки одна відмінність: якщо поліцейский не зачитає затриманому його права, це не матиме ніяких юридичних наслідків.

Враховуючи вище зазначене, можемо сказати, що насьогодні «правило Міранди» в Україні, хоча й закріплено в нормативно-правових актах, але не має достатньої конкретизації, тому не може діяти в повному обсязі. Для ефективного функціонування інституту потрібно вдосконалювати і надалі  законодавство щодо діяльності правоохоронних органів і дотримання прав людини та громадянина. Буде доцільним створити єдиний для всіх текст «українського правила Міранди», який повинен бути закріплений на законодавчому рівні та буде обов’язково вручатися всім особам під час затримання співробітниками правоохоронних органів, як це робиться в країнах, де даний інститутт є ефективним гвинтиком в правовій системі.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота