СКЛАДОВА ЛОГІСТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СКЛАДОВА ЛОГІСТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

29.05.2018 19:19

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Третьякова Марія Олегівна, студентка, Кременчуцький національний університет ім. Михайла Остроградського


В сучасних умовах складної економічної ситуації на вітчизняному ринку, постійних змінах технологічного процесу, підвищенням стандартів якості у споживачів, оскільки ринок перенасичений і вони мають достатній вибір, очевидним є те, що для збереження конкурентних позицій на ринку та досягнень стратегічних цілей підприємства, стає необхідним впровадження прогресивних концепцій менеджменту, заснованих на логістичному підході. Ефективність управління логістичними процесами значно впливає на рівень благополуччя підприємства.

Проблеми логістичного менеджменту представлені в роботах таких вітчизняних вчених як: Крикавський Є.В., Ларіна Р.Р., Скоробогатова Т.М., Тридід О.М. Російських авторів: Миротін Л.Б, Родніков А.Н., Сергєєв В.І., Стерлігова А.М. Та закордонні автори: Доналд. Дж. Бауерсокс, Девід Дж. Клосс, Дуглас М., Джеймс Р. Сток. В працях цих авторів в основному висвітлюється сутність логістичної стратегії та визначаються принципи її формування. Однак, малодослідженими залишаються її складові елементи, структура, взаємозв'язок із загальною стратегією, зокрема підходи формування конкурентоспроможної логістичної стратегії в ній.

Основні напрями логістичної стратегії такі [1]: 

 Витрати. Їх мінімізація дає можливість одержувати великий прибуток. 

 Обслуговування споживачів. Логістика контролює обсяг запасів, час доставки продукції, швидкість реагування на запити споживачів тощо. Виграш за рахунок цих показників уможливлює збільшити свою конкурентоспроможність. 

Тимчасові параметри. Своєчасність означає швидке постачання нових видів продукції або їх точну доставку. 

Якість. Логістика зобов’язана зробити свій внесок в підвищення конкурентоспроможності фірми. 

Гнучкість. Логістична стратегія повинна будуватися на основі надання послуг, що виконуються з врахуванням вимог конкретного замовника. 

З огляду на підвищення конкуренції, керуючись напрямками логістичної стратегії, торговельна фірма повинна робити все краще за своїх конкурентів: домагатися найнижчих витрат, кращого обслуговування, швидкої доставки, гнучкості, використання найкращих технологій. Проте це, звичайно, нереально. Тому доводиться йти на компроміси, врівноважуючи рівень послуг із їхніми витратами. Торговельне підприємство вибирає для своєї логістичної стратегії ту або іншу спрямованість, тим самим вказує на чинник, який вважає для себе найважливішим. Фірма може підтримувати стійку конкурентну перевагу на основі лідерства у витратах або на базі диференціації, або використовуючи і те й інше [2, с. 214].

Отже, управління логістикою підприємства торгівлі може бути ефективним, якщо здійснюється неперервний оперативний контроль за об’єктом управління, оснований на постійному збиранні, аналізі й перетворенні інформації про нього. Логістичний менеджмент може забезпечувати ефективну координацію обсягів закупівель товарів з прогнозованим обсягом продажів.

Література:

1. Ковалев К.Ю., Уванов С.А., Щеглов П.Е. Логистика в розничной торговле: как построить эффективную сеть. – СПб.: Питер, 2007. – 272 с.

2. Гаджинский А.М. Логистика: Учебник. – 3-е изд.-М.: ИВЦ “Маркетинг”, 2000. – 375 с.

_________________________

Науковий керівник: Мороз Олена Василівна, Кременчуцький національний університет ім. Михайла Остроградського



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота