СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

31.05.2018 17:14

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Савчук Леся Олександрівна, студентка, Кафедра фінансів, обліку і аудиту, Національний авіаційний університет, м. Київ,


Розвиток різних сфер економіки держави напряму залежить від структури та стану держбюджету країни. На жаль, на сьогодні видаткова частина перевищує дохідну, що іменується як дефіцит держбюджету. Ситуація щорічно погіршується: посилення інфляційних процесів, девальвація гривні, криза грошової системи спричиняє зростання дефіциту. 

Дефіцит бюджету  нашої держави в 2015 році зріс на 64,8 млрд. грн. порівняно з 2014 роком, що є абсолютно негативним показником. Ситуація у 2016 році погіршилася, адже дефіцит становив 83,7 млрд. грн. 

Уряд держави намагається зменшити обсяг дефіциту держбюджету за допомогою державних позик. Останні роки динаміка державного боргу має тенденцію на зростання. Варто зазначити, що у 2016 держборг збільшився на 89 млрд. грн. порівняно з 2015 роком. На сьогоднішній день загальний обсяг державного боргу у національній валюті дорівнює 1 630 705,4 млн. грн., тобто взяття позик не є оптимальним варіантом для вирішення проблеми дефіциту бюджету. 

Досвід зарубіжних країн виділяє такі способи вирішення даної проблеми:

1) збільшення доходів бюджету;

2) скорочення бюджетних витрат;

3) здійснення внутрішніх і зовнішніх позик;

4) проведення грошової та кредитної емісії.

Найбільш правильним способом вирішення цієї проблеми є зменшення видатків, але за таких умов, що не будуть знижувати рівень життя населення, не призупинять розвиток виробництва. Також керівництво держави має запровадити заходи, що будуть сприяти збільшенню доходів : 

1) удосконалення податкової системи;

2) покращення роботи митних та податкових органів;

3) стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу;

4) розвиток державного виробництва;

5) покращення взаємовідносин між різними гілками влади.

Таким чином, можна зробити висновок, що розвиток держави напряму залежить від збалансованості видаткової та дохідної частини бюджету. На мою думку, варто проаналізувати досвід зарубіжних економічно розвинених країн, щоб вирватися із кола боргів - стабілізувати економіку України. Вищезазначені методи допоможуть швидше розробити стратегію зменшення державного дефіциту. 

Література:

1. Закон України «Про Державний бюджет України» [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/80–19

2. Пасічник Ю. В. Бюджетна система України: навч. посібник./ Ю. В. Пасічник . — К.: Знання, 2006. — 607 с.

3. Федошев В. І. Бюджетний дефіцит у контексті західної фінансової теорії і практики/ В. І. Федошев, Л. П. Гладченко // Фінансові риски. — 2010. — No 3. — с. 19–32.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота