ДОПИТ СВІДКІВ ОБВИНУВАЧЕННЯ ЯК КОМПОНЕНТ ПРАВА НА СПРАВЕДЛИВИЙ СУД З УРАХУВАННЯМ ПРАКТИКИ ЄСПЛ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДОПИТ СВІДКІВ ОБВИНУВАЧЕННЯ ЯК КОМПОНЕНТ ПРАВА НА СПРАВЕДЛИВИЙ СУД З УРАХУВАННЯМ ПРАКТИКИ ЄСПЛ

31.05.2018 22:33

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Корнієнко Анна Миколаївна, студентка 3 курсу 1 групи Слідчо-криміналістичного інституту, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого


Згідно зі статтею 3 Конституції України людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Важливим є реалізація основоположних прав і свобод в ході кримінального провадження, в тому числі під час судового розгляду. З матеріалів доповіді Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини щодо ситуації з правами людини в Україні, ми вбачаємо систематичні порушення прав на належну правову процедуру та справедливий судовий розгляд. Поряд з іншими правами осіб в кримінальному провадженні, досить актуальним є вивчення питання можливості допиту свідків обвинувачення під час судового розгляду, з огляду регламентації даного права в кримінальному процесуальному законодавстві, а також проблематики застосування його на практиці в судах.

Так, відповідно до частини 3 статті 23 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК)  сторона обвинувачення зобов’язана забезпечити присутність під час судового розгляду свідків обвинувачення з метою реалізації права сторони захисту на допит перед незалежним та неупередженим судом. До того ж, стаття 9 КПК закріплює норму про застосування кримінального процесуального законодавства з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У статті 6 Конвенції про захист прав та основоположних свобод встановлений імператив права на справедливий суд: кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення. 

Кожен обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права: допитувати свідків обвинувачення або вимагати, щоб їх допитали, а також вимагати виклику й допиту свідків захисту на тих самих умовах, що й свідків обвинувачення.

Випадки порушення в Україні права допитувати свідків обвинувачення у кримінальному провадженні ілюструє практика ЄСПЛ. 

У справі «Жуковський проти України» заявник стверджував, що кримінальне провадження щодо нього було несправедливим і що в основу вироку стосовно нього суди поклали показання свідків, яких йому не надали можливості допитати. Заявник вважав, що українські та російські органи влади діяли з обвинувальним ухилом, прагнучи визнати його винним. Він зазначив, що прокурор був присутній при допиті свідків у Російській Федерації, а його представника там не було. Він також не погодився з оцінкою сукупності доказів у його справі національними судами.

У справі «Олег Колесник проти України»  було порушення п. 1 та підпункту «d» п. 3 ст. 6 Конвенції, оскільки заявник ні на стадії досудового слідства, ні під час судового слідства не мав можливості допитати трьох ключових свідків обвинувачення, чиї свідчення становили значну частину доказової бази, якою було обґрунтовано вирок.

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі «Боєць проти України» від 30 січня 2018 року визнав порушення ч. 1 і 3 ст. 6 Європейської конвенції (право на справедливий суд та на допит свідків).

Тетяну Боєць, яка працювала в паспортному відділі, звинуватили у хабарництві і шахрайстві в лютому 2004 року. Раніше до правоохоронних органів звернулася громадянка М. із заявою, що пані Боєць вимагає у неї хабар в розмірі 100 доларів за отримання паспорта. Слідчий помітив купюри люмінесцентною фарбою. Наступного дня він у присутності двох свідків виявив ці купюри у заявниці. У 2006 році суд визнав її винною в обвинуваченнях та оштрафував.

Боєць у своїй скарзі до ЄСПЛ послалася на частини 1 і 3 статті 6 Європейської конвенції з прав людини – право на чесний суд і право на допит свідків обвинувачення, обґрунтувавши це тим, що не змогла допитати жінку, яка висунула проти неї звинувачення у хабарництві і яка співпрацювала з поліцією, під час судового розгляду.

Отже, для справедливого судового розгляду необхідно забезпечити обвинуваченого правом на виклик і допит свідків не тільки зі свого боку, а й тих, хто свідчить проти нього, спираючись на гуманні та справедливі рішення ЄСПЛ. Суд має використати усі можливі правові механізми для явки викликаних захистом осіб. Такий обов'язок суду є гарантією підпункту «d» п. 3 ст. 6 Конвенції  про захист прав та основоположних свобод. 

Література:

1. Конституція України Верховна Рада України; Конституція, Закон від 28.06.1996 № 254к/96-ВР2. 

2. Кримінальний процесуальний кодекс України Верховна Рада України; Кодекс України, Закон, Кодекс від 13.04.2012 № 4651-VI. 

3. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод Рада Європи; Конвенция, Международный документ от 04.11.1950 .

4. Справа «Жуковський проти України» (Заява №31240/03) Європейський суд з прав людини, Міжнародні суди; Рішення, Справа від 03.03.2011.

5. Справа "Олег Колесник проти України" (Заява N 17551/02) Європейський суд з прав людини, Міжнародні суди; Рішення, Справа від 19.11.2009.

6.  «Боєць проти України» . – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://khpg.org/index.php?id=1517816956

_________________________

Науковий керівник: Повзик Євген Вікторович, асистент кафедри кримінального процесу та оперативно-розшукової діяльності, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота