МОДЕЛЮВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ КОКСОХІМІЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МОДЕЛЮВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ КОКСОХІМІЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА

01.06.2018 10:05

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Нестеренко Сергій Володимирович, студент Дніпровського державного технічного університету; Вороніна Алевтина Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту організацій та адміністрування Дніпровського державного технічного університету


На сьогоднішній день підприємство, що не має чітко вираженої ефективної стратегії розвитку, не в змозі вижити у сучасних умовах конкуренції. При цьому оцінка і порівняння різноманітних стратегій розвитку неможливі без розроблення відповідної системи показників, що передбачають оцінку результатів розвитку самого підприємства.

Особливістю моделювання стратегії розвитку ПрАТ «ДКХЗ» в умовах ринкової конкуренції є висока динамічність процесів економічного, соціального та політичного характеру. Це призводить до необхідності урахування різноманітних непередбачуваних ситуацій вже на етапі планування і, у свою чергу, здійснює значний вплив на характер і змістову спрямованість самого процесу моделювання стратегії. 

Виходячи з цього, процес моделювання стратегії розвитку коксохімічного підприємства не може розглядатися як обґрунтування і вибір однозначного і, у деякому розумінні, оптимального напрямку розвитку підприємства, що забезпечує закріплення позицій підприємства на ринку. Таким чином, доцільно ставити питання про забезпечення багатоваріантності не лише засобів реалізації стратегії, але й самої стратегії.

Багатоваріантність сценаріїв розвитку є одним з найбільш ефективних інструментів, що дозволяє в динаміці простежити зміни найважливіших техніко-економічних показників та їх взаємозв’язку під впливом конкуренції. У зв’язку з цим до головних умов, які повинен задовольнити багатоваріантний сценарій стратегії розвитку будемо відносити такі: 

1) сценарій повинен забезпечити виживання промислового підприємства у довгостроковій перспективі; 

2) сценарій повинен допомагати промисловому підприємству справлятися з поточними завданнями; 

3) сценарій повинен приносити діяльністю промислового підприємства задоволення тим, хто входить до сфери його ділового взаємозв’язку.

Реалізацію принципу багатоваріантності пропонується здійснити за рахунок застосування сценарного підходу. В основі запропонованого підходу лежить попереднє визначення середовища параметрів, що характеризують систему підприємства.

Виробнича система великого промислового підприємства ПрАТ «ДКХЗ» є складною ймовірнісною системою, безпосередній вплив на діяльність якої здійснює велика кількість зовнішніх і внутрішніх факторів. При цьому досить складно спрогнозувати розвиток такої системи в різних ситуаціях і врахувати можливі ризики. Тому порядок і вимоги, необхідні для якісного моделювання стратегії розвитку підприємства, приводять до необхідності побудови економіко-виробничої моделі підприємства.

Визначимо три групи показників стратегічного розвитку ПрАТ «ДКХЗ». До першої групи відносять показники економічного зростання :

- темп приросту реалізованої продукції;

- темп приросту доданої вартості;

- темп приросту власного капіталу.

До другої групи показників стійкості входять:  

- коефіцієнт загальної ліквідності;

- коефіцієнт маневреності;

- коефіцієнт платоспроможності;

- коефіцієнт оборотності.

 Третю групу показників економічної ефективності складають: 

-  показник загальної рентабельності виробництва;

- показник рентабельності власного капіталу;

- показник фондовіддачі;

- показник оберненості запасів.

Таким чином, на основі перерахованих вище показників та коефіцієнтів проводиться розрахунок трьох інтегральних оцінок, на підставі яких далі буде складена матриця сценаріїв стратегічного розвитку. 

Пропонуємо виділяти такі види оцінок: оцінка росту Х; оцінка стійкості Y; оцінка економічної ефективності Z. При цьому кожна із трьох оцінок буде визначатися таким чином:




Перш за все, визначаємо групи показників та коефіцієнтів стратегічного розвитку аналізованого підприємства у табл.1.

На наступному етапі проекціюємо стратегію розвитку ПрАТ «ДКХЗ» за трьома сценаріями на матрицю сценаріїв стратегічного розвитку підприємства таким чином, щоб стратегія розвитку являла собою траєкторію з одного квадрата в інший більш вищого ступеня (рис. 1). 

Таблиця 1

Сценарії розвитку ПрАТ «ДКХЗ» на 2019 рік на основі оцінок критеріїв значимості




Найбільш ефективною стратегією розвитку ПрАТ «ДКХЗ» є стратегія за сценарієм II, що знаходиться в рамках X1, Y1, Z3. Саме у цьому квадраті підприємство досягне найбільших результатів зростання, стійкості та економічної ефективності порівняно з основними конкурентами галузі. 




Рис. 1. Модель матриці сценаріїв стратегічного розвитку ПрАТ «ДКХЗ» 

Оскільки траєкторію переходу з одного квадрату в інший забезпечує група показників стійкості, підприємству ПрАТ «ДКХЗ» необхідно спрямувати зусилля в напрямку забезпечення фінансової стійкості. Для цього пропонуємо такі заходи:

- рівномірне і своєчасне погашення дебіторської заборгованості шляхом розробки і вдосконалення платіжного календаря;

- вкладання додаткових коштів власниками або залучення стороннього інвестора для покриття поточних зобов'язань і поступового погашення старих боргів;

- створення оптимальної структури балансу та фінансових результатів. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота